Annonce

14. december 2005 - 13:58

Ild og vand ved demonstration i Hong Kong

Den første dag af WTO topmødet i Hong Kong åbnede tirsdag den 13. december både indenfor og udenfor murene med en vis dramatik. Indenfor murene startede mødet med den sædvanlige velkomst fra Hong Kongs guvernør og WTOs generaldirektør Pascal Lamy. Sidstnævnte blev dog afbrudt af 40 aktivister med et andet budskab end det officielle.

Udenfor murene startede dagen med to store møder i den nærliggende Victoria Park. Et hvor bønder fra det meste af verden, men især Sydkorea, havde sat hinanden stævne, og et hvor andre aktivister på tilsvarende vis gjorde opmærksom på den udbredte utilfredshed med WTO.

Om eftermiddagen satte begge grupper sig i bevægelse. En samlet demonstration begav sig fra parken gennem gaderne i Hong Kong Island mod Hong Kong Convention Centre, hvor WTO mødet finder sted.

Overdrivelser og underdrivelser

Ifølge South China Morning Post var der mellem 2.000 og 4.000 deltagere i demonstrationen, hvoraf nogle hundrede, hovedsageligt koreanske bønder, efter demonstrationen forsøgte at trænge ind på topmødet bevæbnet med bambusstænger.

Dette tal er imidlertid voldsomt underdrevet, og kan muligvis tilskrives de ringe forhold ytringsfriheden har i den tidligere britiske kronkoloni, som i dag administreres af en kun delvist demokratisk valgt forsamling, hvor Kina i den sidste ende har det afgørende ord.

Samme oplysning har fundet vej til spalterne på The Guardians og Politikens hjemmesider – førstnævnte har dog så megen respekt for sine læsere, at de angiver, at oplysningerne er hentet fra de lokale medier.

De, der var til stede, kunne imidlertid med lethed se, at tallet var væsentligt højere end 2.000, og formentlig også pænt over 4.000 – måske 10.000 eller flere. Det var i al fald en af den slags demonstrationer, hvor det var umuligt at se fra den ene ende til den anden.

Demonstranter under WTO-mødet i Hong Kong. Foto: wto.dkHop i havnen

To temaer gik igen i måske mere end halvdelen af demonstrationens paroler. Guarantee Food Sovreignty (bl.a. NACP, Korea, APNFS, m.fl), WTO Kills Farmers (koreanske bønder), og WTO out of Agriculture (bl.a. Via Campesina), var et gennemgående tema blandt mange, især landbrugsbaserede bevægelser.

Mere grundlæggende ønskede en enkelt gruppe at WTO skulle »hvile i fred«, som der stod på en kæmpe kiste, som et koreansk begravelsesoptog bar på, mens andre måske mere moderat blot bar bannere med tekster som »No Deal in Hong Kong« eller »Junk WTO« (bl.a. Asian Migrant Coordination Body, Asian Peasant Coalition, BAYAN fra Indien).

Selve demonstrationen endte fredeligt med at en mindre gruppe koreanere hoppede i havnen for symbolsk at sænke WTO, mens begravelsesoptoget udførte den endelige bisættelse som en kremering, hvilket dog fik politiet til at skride ind og fjerne den brændende kiste.

Efter demonstrationen var det så, at en gruppe, som angiveligt skulle have været koreanske bønder, søgte at trænge ind på topmødet ved hjælp af bambusstænger, og ifølge Politiken skulle nogen også have forsøgt at svømme udenom afspærringerne. Det lykkedes dog ingen demonstranter at komme igennem afspærringen.

Af Lars Bohn/Attac

Læs artiklen »WTO-velkomst afbrudt af aktivister« på Modkraft

Læs mere om topmødet på wto.dk

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce