Annonce

31. marts 2005 - 14:30

Fødselsdag for kræmmere

Fagbladet Journalisten forudsagde i sit seneste nummer, at »folk vil få forstoppelse« af medie-hysteriet omkring H.C. Andersens 200-års fødselsdag. For mange af indbyggerne i epicentret for begivenheden, H.C. Andersens fødeby Odense, var kvalmegrænsen dog nået for længe siden. Det kan man konstatere, hvis man har fulgt med i debatsiderne i den lokale presse.

I Odense begyndte festivitasen helt tilbage i marts 2001, hvor en antiracistisk demonstration måtte flytte, fordi det oprindelige udgangspunkt skulle bruges til affyringen af et festfyrværkeri i anledning af, at der »kun« var fire år til H.C. Andersen-fejringen rigtig gik i gang.

Fest trods nedskæringer

Fyrværkeriet kostede Odense kommune omkring 1 million kr, samtidig med kommunen påbegyndte en lang række nedskæringer fra år til år, som bl.a. har medført flere pædagogstrejker.

I 2005, hvor en af Danmarks største kulturpersonligheder fejres, er det absurd nok kulturlivet i Odense, der står hårdest for skud. Det unikke kultur- og værksted Badstuen er sat til salg, integrations- og spillestedet Internationalt Hus lukkes sammen med Studenterhuset. Alle sammen steder, hvor den næste »H.C. Andersen« kunne have fået sine første kulturelle erfaringer.

Handelsskoletankegang

De hårde besparelser i Odense Kommune har dog ikke været en hindring for at bekoste en død mand den største og mest ekstravagante fødselsdagsfest nogensinde. En fond, primært drevet af offentlige midler.

Borgmester Anker Boye tog initiativ til på kommunens vegne at oprette en »HCA-fond«, som egentlig skulle skaffe økonomiske midler fra private sponsorer. Dem har der dog ikke meldt sig mange af, efter BG-Bank krævede at fremstå som ene-sponsor og sikrede sig pladser i fondens bestyrelse.

Leder af H.C. Andersen-Centret på Syddansk Universitet, docent Johan de Mylius, mener, at fejringen bliver grebet an »som en vare, der skal sælges«, samt at HCA-fonden udviser »handelsskoletankegang på lavt niveau, og Andersens fødselsdag bliver misbrugt«. Flere ledere af byens tilbageværende kultur-steder, har udtrykt lignende kritik af fondens ensidige fokus på kommercielle interesser.

Den 30. marts besluttede Anker Boye alligevel – udenom de relevante byrådsudvalg – at HCA-fonden skal fortsætte også efter 2005. Det vil stadig være med den stærkt kritiserede generalsekretær, Lars Seeberg, i spidsen, og fonden skal stadig drives for hovedsageligt offentlige midler. Enhedslistens byrådsmedlem, Per Berga, tøver ikke med i et interview med Fyens Stiftstidende at kalde borgmesterens manøvre for et »kupforsøg«.

Terrorberedskab

Lørdag den 2. april går H.C. Andersen-fejringen så for alvor igang. Kongehuset, regeringen og mange udenlandske regenter kommer om formiddagen til Odense med et sær-tog. Deres indtog betyder, at bymidten vil blive erklæret i noget nær undtagelsestilstand.

Den gamle bydel, hvor H.C. Andersens fødested befinder sig bliver spærret af for offentligheden og beboerne kan fra om morgenen til til midt på eftermiddagen kun komme til og fra deres bolig ved fremvisning af ID-kort, oplyser Fyens Stiftstidende.

Samtidig har Politiets Efterretningstjeneste, PET, valgt at forbyde byens torvemarked, ligesom flere gader i nærheden af de prominente gæsters rute vil blive spærret.

Samtlige af Odense betjente vil være på gaden med assistance fra andre fynske politikredse. De får hjælp af mindst 50 kampklædte anti-terrorbetjente samt et ukendt antal civile sikkerhedsfolk. Det er første gang nogensinde, at så mange kendte og kongelige skal transporteres over så lang afstand i Danmark.

PET vurderer terrortruslen til »middel«, men hvis den ægyptiske præsidentfrue vælger at deltage, vil vurderingen blive forhøjet. Præsidentfruen er sammen med en lang række andre udnævnt til H.C. Andersen ambassadør.

Forhøjet klistermærke-trussel

Tre dage før det store arrangement modtog PET en konkret henvendelse fra Odense Politi. 3000 klistermærker på fem forskellige sprog var blevet sat op i bymidten af unge »kulturaktivister«. Ifølge en pressemeddelelse er aktivisterne »godt trætte af, at kommunen sparer på kultur og service, samtidigt med at den ene million efter den anden, kastes efter HC Andersen-fejringerne«.

Odense Politi har fået flere henvendelser om mærkaterne, og har iflg DR-Fyn sendt sagen videre til PET, så de kan efterforske den forhøjede »klistermærke-trussel« i Odense.

Af Ole Poulsen

Læs reportage om HCA-mediehysteriet i Journalisten

Læs kriminalhistorien om klistermærkerne hos DR-Fyn

Se pressemeddelelsen fra kulturaktivisterne imod HCA-hysteriet på Modkraft.dk

Læs Politikens dækning af de mange udnævnelser til H.C. Andersen ambassadører i artiklen »162 kendte sælger H.C. Andersen«

Se emnelisten på Tidsskriftcentret.dk om H.C. Andersen

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce