Annonce

18. februar 2004 - 9:56

Nazisterne »party-crasher«

Den rabiate retorik og konsekvente opbakning til racistisk vold virker tilsyneladende tiltrækkende på mere militante kræfter på den ekstreme højrefløj. Under et offentligt møde i Den Danske Forening den 4. februar 1993 på en folkeskole i Hillerød forsøger en gruppe uniformerede medlemmer af nazi-partiet DNSB med formanden Jonni Hansen i spidsen at få adgang. Hagekorsflag til et offentligt møde i Den Danske Forening er dog for meget, og politiet bliver bedt om at hindre nazisterne adgang.

Men da Den Danske Forening gennemfører et møde i Sydhavnen i København den 29. april, dukker der en ny gruppe højreradikale unge mænd op. I modsætning til nazisterne fra DNSB svinger de ikke med nazifaner, men ellers ligner uniformeringen til forveksling. Det viser sig senere at være skinheads fra den nydannede nazistisk orienterede gruppe Dansk National Front, og de deltager uden problemer i foreningens møde.

Nazisterne er også aktive i andre sammenhænge i denne periode. Da der et par uger senere bryder »raceuroligheder« ud på Nørrebro i København, kigger nazisterne også forbi, og midt i maj demonstrerer hundredvis af anti-racister mod et planlagt topmøde mellem europæiske nazister i den sønderjyske by Kollund.

Mogens Glistrup med et medlem af Dansk National Front (th.) i Hillerød den 5. juni 1993 Til Den Danske Forenings grundlovsmøde den 5. juni i Hillerød, hvor Mogens Glistrup taler, agerer flere skinheads fra Dansk National Front og DNSB ifølge dagspressen »vagtværn«. De to organisationer gennemfører en uge senere en nazistisk koncert i Gladsaxe med flere hundrede deltagere.

Repræsentanter fra både DNSB og Nationalpartiet Danmark dukker også op til begravelsen af et prominent DDF-medlem, Elisabeth Bardino i august 1993. Elisabeth Bardino var tidligere sekretær for Fremskridtsmanden Uwe Jensen, der i 2002 blev arresteret i USA for at levere våben til en højreorienteret colombiansk terrororganisation.

Få måneder forinden bragte Danskeren et interview med hende, og i samme nummer optræder Henrik Gade Jensen i en indkaldelse til DDF’s Grundlovsmøde den 5. juni på Kongeåkroen i Foldingbro, Sønderjylland, hvor forfatteren og filosoffen skal tale.

Det er næstsidste gang Henrik Gade Jensen officielt optræder i Danskeren, og der kommer til at gå mere end to år mellem Grundlovstalen og Gade Jensens næste indlæg. I disse to år bliver den højrerabiate bue yderligere strammet i Den Danske Forening – i en grad så den næsten brister.

Samarbejde med nazister

I Danskeren nr. 4 fra september 1993 trækkes de afrikanske flygtninge i Danmark pludselig gennem sølet. De bærer angiveligt hovedansvaret for HIV-smitten i landet, bl.a. på grund af »Sort luderimport«, som det smagfuldt hedder i en overskrift.

Under en anden opsigtsvækkende overskrift, »Sort Invasion«, kan man læse følgende karakteristik af afrikanske flygtninge:

»I de senere år er Danmark i stigende grad blevet mål for fup-flygtninge fra Afrika, der søger til et smørhul tusinder af kilometer væk i en helt anden verdensdel for at lade sig forsørge af landets tossegode indbyggere i en driver- og luksustilværelse, de kun kunne drømme om dér, hvor de kommer fra og hører hjemme. Adskillige af dem tjener desuden utvivlsomt store penge på narkohandel.«

I dette nummer støder man også på en lille omtale af et nyt initiativ på den yderste højrefløj, der til trods for en meget kortfattet omtale i bladet kræver en vis opmærksomhed.

Initiativet kaldes »Den frie Meningstelefon«, og her kan folk få lov til »ucensureret« at diskutere flygtninge- og indvandringspolitik.

»Det er ikke DDF, der står bag den nye telefonlinje. Men derfor kan den jo godt være en god idé!«, hedder det i den korte meddelelse.

Om den ydmyge tone hænger sammen med en vis tvivl i forhold til samarbejdspartnerne får stå hen i det uvisse, men cirka otte måneder senere kan Ekstra Bladet afsløre, at Meningstelefonen er et tæt samarbejde mellem bl.a. Den Danske Forening, det nazistiske æresmedlem Albert Larsen fra Partiet De Nationale, Mogens Glistrups Trivselspartiet og nazi-sympatisøren Kaj Vilhelmsens Nationalpartiet Danmark.

Overfor Ekstra Bladet hævder DDF’s formand Ole Hasselbalch, at han ikke kan huske, hvem det var, der kontaktede ham og tilbød taletid på telefonavisen, men at han i øvrigt ikke kan se noget bemærkelsesværdigt i samarbejdet.

I artiklen interviewes også en Peter Larsen, der er landssekretær i Partiet De Nationale. Han skal senere få stor betydning for Den Danske Forenings omdømme.

»Auschwitz-løgnen«

Året 1994 er i høj grad præget af en række demonstrationer landet over vendt mod organiserede nazister fra ind- og udland. Især i de sønderjyske byer Kværs og Kollund går bølgerne højt, da lokale borgere sammen med organiserede anti-fascister forhindrer tyske og danske nynazister i at oprette distributionscentraler for fremmedfjendsk nazi-propaganda.

Thies Christophersens nazi-kultbog »Jeg var i Auschwitz« I Kollund er det den tyske topnazist Thies Christophersen med decideret kultstatus på den internationale nazi-scene – han gjorde i 1944 tjeneste i kz-lejren Birkenau – der efter flere års arbejde i det skjulte bliver mål for de anti-nazistiske protester. Fra den søvnige grænseby har han i en årrække forsynet et internationalt nazistisk netværk med propaganda, der benægter Hitler-tysklands udryddelse af jøder.

Nazisten Thies Christophersen De mange og til tider voldsomme demonstrationer afføder en hed debat i alle landets medier. Og således også i Danskeren nr. 6 fra december 1994. Under overskriften »Heksejagten« vender cand. jur. Knud Eriksen sig mod anti-nazisterne og bakker til gengæld helhjertet op bag Holocaust-benægterne, de såkaldte historierevisionister:

»Var den gamle Thies Christophersen, der havde levet fredeligt i Kollund i otte år, og som jo faktisk var en ægte politisk flygtning i landet, pludselig blevet så farlig? (…) Der var ikke plads til en gammel utilpasset mand, hvis »forbrydelse« var, at han udbredte skrifter, der havde en anden historie om Auschwitz og jøderne end den officielt godkendte med »de seks millioner gassede«. (...)

I 50 år har tyskerne haft mundkurv på m.h.t. Anden Verdenskrigs begivenheder og specielt jødespørgsmålet. Omfanget af jødeforfølgelserne, jødeudryddelserne og de skyldige har været tabuemnet. Blot at rykke lidt ved den officielle version af begivenhederne har været en forbrydelse. Og fra 1. december i år skærpes straffen for den »forbrydelse« at nægte, at 6 millioner jøder blev udryddet af tyskerne (»Auschwitz-løgnen«), til at kunne give op til fem års fængsel. Thies Christophersen var en revne i denne mundkurv, som nu skal sættes på 80 millioner mennesker.«

Hitler havde ret

I sommeren 1995 går det for alvor galt for Den Danske Forenings bestræbelser på at opretholde en afstand til de nazistiske ungdomsgrupper. På et kursus med titlen »Forsvar din fremtid« for unge DDF’ere i Bededagsferien 12.-14. maj, sniger en journalist fra Ekstra Bladet sig med under dække af at være medlem af foreningen. Og så ruller lavinen.

»Militante racister i Den Danske Forening« lyder overskriften i Ekstra Bladet den 16. maj, og så følger en detaljeret reportage fra en tre dage lang tur, der bød på alt det racistiske og antisemitiske snavs, som Den Danske Forening i årenes løb i offentligheden havde gjort sig store anstrengelser for at undgå.

Journalisten følges med det mangeårige DDF-medlem Henrik Søndergård, der står for kurset. Han er også medlem af Glistrups Trivselsparti, og lader ikke den gamle partiformand noget tilbage i den fremmedfjendske jargon. »Vi ved, at tyrkerne yngler som rotter«, lyder det bl.a. fra Søndergård, der ifølge Ekstra Bladets referat åbner kurset med ordene:

»Det er alvor, det her kursus. Om ti, femten, tyve år er der krig i Danmark. Og hvis vi mødes om tyve år, vil nogle af Jer, der er til stede her, med garanti være faldet i den krig!«.

Og ligesom Glistrup få år senere går i offentligheden med, er Søndergård tilhænger af at sælge fremmede til udlandet:

»Jeg er for udlicitering af muhammedanere. Ligesom med affald til u-landene«.

På kurset deltager også flere skinheads fra Dansk National Front, skriver Ekstra Bladet. Flere er bevæbnede med jernkøller, og der tales om bevæbning, våbenlov og jødesammensværgelser. »Jeg er ikke nazist. Men jeg kan se, at Hitler havde ret i

nogle ting. Jøderne er en trussel mod nationalismen«, udtaler en af deltagerne.

Blandt oplægsholderne er bl.a. Knud Eriksen, der holder foredrag om nationalisme. Det får jødedebatten til at blusse op igen, og jøderne omtales bl.a. som »smovser«.

Ifølge Ekstra Bladet bliver der afslutningsvis talt om at oprette en ungdomsgruppe under Den Danske Forening – eventuelt med navnet »Selvstændig Dansk Ungdom«.

DDF’ere på nazi-march

Journalisten og Fremskridtsmanden Søren Espersen er også tilstede på kurset, hvor han holder oplæg om pressen. Han er særdeles aktiv i denne periode, hvor han også holder oplæg om pressen til DDF’s sommerstævne i Korsør den 10.-11. juni.

Inden da skal han endda holde tale til DDF’s grundlovsmøde i Hillerød. Et møde, der ender i katastrofe for foreningen, da nazister fra bl.a. Danmark, Norge og Sverige gennemfører en demonstration, som ender hos Den Danske Forening. Ifølge nazisterne selv deltager medlemmer af både Nationalpartiet Danmark og Dansk National Front i marchen.

Det er den første nazistiske demonstration på dansk jord siden den tyske besættelse, og Den Danske Forening aflyser omgående deres grundlovsmøde, da omkring 150 nazister »besætter« deres mødeplads.

Et medlem af Den Danske Forening i afslappet samtale med en uniformeret nazist. Foreningsmedlemmerne er dog ikke mere oprørte over nazisternes tilstedeværelse end at flere bliver hængende og sludrer med de uniformerede nazister, og flere af dem deltager ligefrem i nazi-marchen gennem Hillerøds gader.

Af Martin Lindblom/Monsun

Dette er den tredje artikel i serien om Henrik Gade Jensens højreekstreme forbindelser. De foregående to kan læses her:

Filosoffen og fremmedhadet (Del 1)

Femte-kolonner i Europa (Del 2)

»Hang the Nigger« (Del 4)

Fugl Fønix og fascisterne (Del 5)

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce