Annonce

11. august 2010 - 2:33

Rydning af Brorsons Kirke bliver mindet

Natten mellem den 12. og 13. august er det et år siden, at Københavns Politi trængte ind i Brorsons Kirke på Nørrebro og fjernede en gruppe irakiske asylansøgere, der havde søgt tilflugt i kirken for at hindre en tvangsudvisning fra Danmark. 17 mænd blev anholdt. De og andre frihedsberøvede irakiske asylansøgere begyndte fra den 2. september 2009 at blive deporteret til Bagdad i Irak.

Årsdagen markeres torsdag den 12 august med et arrangement i Brorsons Kirke, hvor der vil blive tændt lys, udstillet kunst, holdt taler og spillet musik.

– Asylaktionen og rydningen er en stor begivenhed i danmarkshistorien, som vi ikke skal glemme. Rydningen og udvisningerne skete på et helt umenneskeligt og forkert grundlag - også juridisk. Regeringen kunne, hvis den ville, have tildelt irakerne opholdstilladelse på humanitært grundlag, begrunder Mahmoud Alibadi mindearrangementet over for Modkraft.

JPEG - 68.5 kb
Københavns Politi hentede natten mellem den 12. og 13. august 2009 17. afviste irakiske asylansøgere i Brorsons Kirke på Nørrebro og kørte dem til Ellebæk-fængslet i Center Sandholm. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

Kritik af asylpolitikken

Den irakisk fødte kunstner Mahmoud Alibadi, der selv bidrager med en installation med titlen »Asyl«, har taget initiativ til mindehøjtidelighed i samarbejde med præsten Per Ramsdal.

Arrangementet skal dog ikke kun være en skamstøtte over behandlingen af de 282 afviste asylansøgere, men også over modstanden mod regeringen og Dansk Folkepartis asylpraksis.

– Mange danskere viste under aktionen og i de store demonstrationer, at de var utilfredse med den umenneskelige asylpolitik. Det skal vi mindes, selv om der siden er kommer andre ting på den politiske dagsorden, siger han.

Asylpolitikken var under kirkeaktionen i flere måneder et af de hotteste politiske emner i Danmark. Flere demonstrationer op til og efter rydningen samlede titusindvis af mennesker i nogle af de største protester imod VK-regeringens og Dansk Folkepartis politik siden 2001.

Et budskab om kærlighed

Rydningen af Brorsons Kirke blev forsøgt hindret af flere hundrede demonstranter, der satte sig foran politiets busser, der skulle køre asylansøgerne til det lukkede Ellebækfængsel i Center Sandholm i Nordsjælland.

– Billedet af Danmark som et land med frihed og tolerance er ved at bryde sammen. Ikke kun over for os selv, men også i udlandet. Det er dybt bekymrende. Jeg havde aldrig troet, at Danmark ville gribe til så barske og brutale måder at behandle mennesker i nød på, siger Mahmoud Alibadi.

Selv om et mindearrangementet i sagens natur mest er bagudrettet, ønsker Mahmoud Alibadi også at rejse en fremadrettet debat.

– Vi vil gerne sætte spørgsmålstegn ved både VK-regeringens og en mulig Helle Thorning-Schmidt-ledet regerings asylpolitik. Mennesker, der er i nød, skal have hjælp, uanset hvad årsagen til deres flugt er. Det handler grundlæggende om at erstatte aggression med kærlighed, siger Mahmoud Alibadi.

Mindearrangementet i Brorsons Kirke på Nørrebro starter torsdag den 12. august kl. 22.00 og varer indtil kl. 02 om natten. Allerede fra kl. 20 vil der være mulighed for at tænde lys udenfor kirken før selve mindearrangementet.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce