Annonce

1. juni 2010 - 18:38

TV-direktør afviser forbindelse til PKK-guerilla

Berlingske Tidendes gravergruppe har igennem flere uger på forsider og i baggrundsmagasiner afdækket den kurdiske tv-kanal ROJ-TV’s påståede forbindelser til den venstreorienterede separatistbevægelse PKK (Kurdistans Arbejderparti).

Sagen bygger blandt andet på en tidligere direktør for kanalen, der har fortalt at PKK finansierer ROJ-TV. Oplysningerne er sprængfarlige fordi, at hvis dét er sandt, kan det koste den kurdisksprogede satellitkanal sendetilladelsen i Danmark og dermed føre til en lukning.

Sagen har hurtigt spredt sig til både danske og tyrkiske medier, og presseomtalen har ført til fornyet krav om lukning af kanalen.

Men der er intet at komme efter.

Det skriver ROJ-TV’s administrerende direktør, Imdat Yilmaz, i et nyhedsbrev sendt til Modkraft den 1. juni.

– Vi har ingen relationer til PKK og er ikke finansieret eller styret af PKK, skriver direktøren.

»Ren chikane«

I nyhedsbrevet skriver Imdat Yilmaz, at ROJ-TV er den eneste kurdiske tv-station rækker ud over hele Europa og Mellemøsten med kontakt til 28 millioner potentielle seere i 77 forskellige lande.

JPEG - 33.2 kb
Den tyrkiske regering og Dansk Folkeparti kræver, at dansk politi beslutter om den kurdiske tv-kanal ROJ-TV har forbindelse eller ej.

Programmerne bringes på fire forskellige kurdiske dialekter, samt på tyrkisk, arabisk, persisk, assyrisk og snart også på engelsk.

– Vi mener ikke, at der er hold i dagbladets (Berlingske Tidendes, red.) påstande. Indholdet i de stort opsatte injurierende artikler, der spiller på »angsten for terror« er i vores øjne bagvaskelse og ren chikane af et journalistisk medie, der på linje med TV2, DR og andre medier har lovlig sendetilladelse i Danmark, siger Imdat Yilmaz.

Bred opbakning fra kurdere

Berlingske Tidende skriver, at PKK-folk sidder i bestyrelsen i firmaet bag ROJ-TV og avisen bringer både billeder og lydoptagelser, som angiveligt dokumenterer forbindelsen mellem guerillaen og tv-kanalen. Forbindelsen er kontroversiel fordi PKK optræder på EU’s såkaldte terror-liste og derfor er forbudt at støtte.

Tyrkiet har i årevis forsøgt at presse Danmark til at inddrage sendetilladelsen til kanalen, hvilket hidtil er blevet afvist. Afsløringerne har dog ført til, at Dansk Folkeparti har rejst sagen overfor justitsminister Lars Barfoed (K) og krævet en hurtig afklaring i sagen, der stadig behandles af politiet.

Blandt kurdere i Danmark er der dog fortsat stor opbakning til deres tv-kanal.

I en fælles udtalelse fra dansk-kurdiske forfattere, politikere, lærere og en lang række foreninger, bliver der appelleret til en »objektivitet samt ansvarlighed« fra de danske medier.

»Det essentielle i sagen må være at lade jurister og domstole i Danmark vurdere og afgøre om, hvorvidt der er en økonomisk eller politisk afhængighed mellem PKK og ROJ TV. Det kurdiske samfund i Danmark ønsker som seere af ROJ TV, at såvel statsadvokaten som UNICEF får arbejdsro og får en endelig afklaring på sagerne hurtigst muligt,« skriver dansk-kurderne med henvisning til at børnehjælps-organisationen UNICEF vil undersøge brug af børnesoldater kampen mellem kurdiske oprører og tyrkisk militær.

»Eksistensen af ROJ TV er essentielt for flere millioner kurderes identitetsdannelse, kulturelle bevidsthed og forholdende i de kurdiske områder samt den demokratiske udvikling i Mellemøsten,« konstaterer kurderne.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce