Annonce

5. marts 2010 - 16:32

Kvindernes internationale kampdag fylder 100

For snart 100 år stod nogle af de mest fremtrædende kvinder fra den socialistiske kvindebevægelse på talerstolen på den nu hedengangne Jagtvej 69. Der var socialistisk kvindeforsamling med 100 delegerede fra 17 lande.
Et af de vigtige punkter for kvindebevægelsen var at agitere for kvinders stemmeret og arbejderkvindernes rettigheder.

Tyske Clara Zetkin, leder af det Internationale Kvindesekretariat, foreslog stiftelsen af en international kvindedag. Danmark, Tyskland, Østrig og Schweiz var forgangslande for en officiel markering af dagen allerede i 1911.
I Danmark genopdagede rødstrømpebevægelsen dagen, og der har hvert år siden 1974 været afholdt 8. marts arrangementer, hvor kvindeorganisationer, fagforeninger og partier har rejst krav om bedre vilkår for kvinder.

Indholdet af disse krav har dog ændret sig løbende og i dag fokuseres der på alt fra sexkøb, kriminaliseringen af selv samme, til lige løn, lige repræsentation af kønnene på de bonede gulve og etniske minoritetskvinders rettigheder.

JPEG - 51.7 kb
Feministisk Initiativ og Enhedslistens Queerudvalg inviterer til demonstration for sexarbejderes rettigheder den 8. marts kl. 16:30 fra Halmtorvet på Vesterbro.

Sexarbejderrettigheder nu!

I København inviterer Feministisk Initiativ og Enhedslistens Queerudvalg til demonstration kl. 16:30 fra Halmtorvet på Vesterbro. Demoen er støttet af Sexarbejdernes Interesse Organisation og er en protest mod den øgede stigmatisering og kriminalisering sexarbejderne oplever. Demonstrationen er forbeholdt lesbiske, bi- og heteroseksuelle kvinder samt transpersoner.

Forbyd Sexkøb!

8. marts-initiativet, er en sammenslutning af forskellige organisationer, heriblandt Dannerhuset, Reden og Kvinder i Sort. De demonstrerer fra Københavns Rådhus kl. 17 for et forbud mod køb af sex. Initiativet mener, at alt for mange mænd ikke tager stilling til sexkøb og har derfor lanceret kampagnen tagstillingmand.dk.

Ligeløn?

Fagbevægelse inviterer til en bredere demonstration under parolen: Lige løn, Lige ret og Lige vilkår – hvad venter vi på? »Kampen for lige løn og lige rettigheder er en uadskillelig del af den samlede fagbevægelses kamp for lige vilkår – en kamp, der bliver stadigt mere nødvendig«, udtaler arrangørerne.
Demoen begynder kl. 16 fra Rømersgade og går til Enghave Plads. Blandt talerne er Villy Søvndal (SF), Johanne Schmidt (Ø) og Mette Frederiksen (S).

JPEG - 67.1 kb
100-årsdagen for kvindernes internationale kampdag byder på diverse demonstrationer og arrangementer rundt omkring i København.

FoQus fotoudstilling

Kvindefotogruppen foQus udstiller på dagen en række portrætter af kvinder, både unge og gamle, fra Danmark og andre steder rundt i verden. Billederne vil være ophængt i Vinterhaven i Husets på Magstræde. Samme sted vil foQus løbende igennem hele aftenen vise et powerpoint show bygget op omkring billeder fra 8.marts-initiativets demonstrationer i København 8. marts 2008 og 2009. Her vil de fokusere på fakta og myter omkring emnet prostitution

Forestillinger om kvinden

Den sorte Diamant holder i samarbejde med Kvinfo og Goethe-Institut Dänemark en konference med fokus på forestillinger om kvinden. Konferencen løber fra kl. 10-15. Her kan man tage del i workshops og debat med blandt andre Danmarks nye ligestillingsminister Lykke Friis, Naomi Klein, den unge saudiske filminstruktør Haifa Al-Mansour og New York-baserede feministiske blogger Jessica Valenti. Arrangementet koster 300 kr. og 200 kr. for studerende og foregår på engelsk.

Fælles afslutningsfest

Organisationerne bag 8.marts-koordineringen afslutter kampdagen med en fælles fest i Huset i Magstræde. Her vil det være muligt at købe billig mad og drikkevarer. Arrangementet er åbent for alle interesserede og varer fra 18:30 til 23. Samtidig markerer LO-ungdom og Foa-ungdom 100-årsdagen med fest i store Vega. Indgang er 100 kr. og dørerne åbner kl. 18.

Du kan se øvrige arrangementer på kvindernes internationale kampdag i resten af Danmark i Modkrafts Kalender.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce