Annonce

13. august 2009 - 3:52

Rydning af Brorsons Kirke endte i vold

Aktivisterne forsøgte at forhindre politiets bus i at komme væk. Blandt andet blev der kastet maling og bussens forrude blev knust.

Men politiet svarede igen med en sådan voldsomhed, at erfarne aktivister overfor Modkraft.dk giver udtryk for forbløffelse:

– Jeg har sjældent set så grov vold mod demonstranter. Det var fuldstændigt vildt, de gik totalt amok med knipler og peberspray i alle retninger, fortæller vidnet med henvisning til betjentene på stedet.

Demonstranterne forsøgte igen og igen at spærre for bussen, der måtte forsøge forskellige veje ud af området, før det til sidst lykkedes politiet at rydde vejen for den.

Ifølge Modkraft.dk’s oplysninger vil demonstranterne nu samles og tage stilling til det videre forløb.

Politi forbereder deportation

Kl. 03.30: Politiet gør tilsyneladende klar til at køre væk med 17 yngre irakiske mænd, der netop nu befinder sig i en politibus foran Brorsons Kirke.

Stemningen beskrives som meget dårlig. På gaden foran bussen står irakiske kvinder og græder, og en enkelt desperat mand forsøgte at forhindre bussens afgang ved at kravle ind under den og kile sig fast. Han blev dog hurtigt flået væk af betjente på stedet, fortæller et øjenvidne til Modkraft.dk.

JPEG - 63.5 kb
Rydningen af Brorsons Kirke endte med knippelsuppe og peberspray mod asylaktivisterne, der ville forhindre deportationen. Foto: Mark Knudsen/Monsun.

Rundt omkring i området er flere hundrede demonstranter forsamlet, og det forventes at de vil gøre, hvad de kan for at spærre for bussen. Vurderingen er imidlertid, at politiet er i så stort overtal, at det ikke vil lykkes.

Brorson Kirke stormet

Kl. 01.30: En større politistyrke er natten til torsdag den 13. august rykket ind i Brorsons Kirke i Rantzausgade på Nørrebro i København. Ifølge øjenvidner på stedet er der omkring 10 politivogne tilstede samt en bus, der formodes at skulle transportere de irakiske flygtninge væk.

Omkring 100-200 asylaktivister har forgæves forsøgt at blokere for politiets aktion, mens de råber slagord i gaden.

Aktivisterne beskrives som stærkt chokerede og grædende. I starten nøjedes politiet med at skubbe aktivisterne væk fra stedet uden at anholde nogle, men det vurderes, at der snart vil blive skredet til anholdelser, hvis protesterne fortsætter.

Senere har politiet brugt knipler mod demonstranter foran kirken.

Til Radioavisen oplyser talsmand Flemming Steen Munch fra Københavns Politi, at stemningen inde i kirken »er trist«.

Til Ritzau fortæller Shia Osman Abdullah, en flygtning i kirken, at stemningen endda er så trist, at en fortvivlet iraker skal have forsøgt selvmord, og det vil Flemming Steen Munch ikke afvise:

– Der har været forskellige episoder, som jeg ikke vil komme ind på, siger han til Ritzau.

Aktivister: »Duk op ved kirken«

Asylaktivisterne opfordrer på deres hjemmeside til at sympatisører kommer til området, »sæt dig foran kirken og vær med til fredeligt at forhindre politiet i at hente vores irakiske venner!!«

Ifølge aktivisterne er det endnu ikke klart, om der er tale om, at politiet henter enkelte irakere eller alle fra kirken.

JPEG - 62.4 kb
17 unge irakiske mænd blev anholdt og ført bort af politiet. Foto: Mark Knudsen/Monsun

Til Politiken.dk oplyser Flemming Steen Munch dog, at politiet kun går efter at anholde »de unge mænd«, der måtte være i kirken. Det sker med henblik på at registrere dem og finde ud af, om der foreligger en udvisningsafgørelse, forklarer polititalsmanden.

Ifølge Ritzau eskoterer politiet dog både kvinder og børn ud af kirken.

Irak afviser udleveringsaftale

Omkring 60 afviste irakiske asylansøgere – heriblandt både børn, syge og gravide – har siden maj opholdt sig i kirken i et forsøg på at forhindre de udvisninger til Irak, som de danske myndigheder ønsker gennemført ved tvang.

Rydningen af kirken finder sted samme dag, som Iraks regeringschef Al-Maliki på den irakiske regerings officielle hjemmeside afviser, at Irak har indgået aftaler med noget fremmed land om at modtage irakiske flygtninge, som bliver tvunget hjem.

Udtalelserne stammer fra en pressekonference holdt mandag den 10. august og strider direkte mod den danske regerings opfattelse af en aftale om at kunne tvinge afviste asylansøgere til Irak.

JPEG - 61.1 kb
Talstærke politistyrker holdt asylaktivister væk fra Brorsons Kirke. Foto: Mark Knudsen/Monsun
Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce