Annonce

19. juni 2009 - 16:51

Lang vej til reelt grønlandsk selvstyre

Med en helt ny regering og overgang til selvstyre er grønlandsk politik umiddelbart præget af optimisme. Men lige efter skåltalerne truer de økonomiske realiteter, der betyder, at Grønlands selvstyre i en årrække vil være af ren symbolsk karakter.

Selv med et fast dansk bloktilskud på 3,4 milliarder kroner om året anslås det offentlige underskud at blive på 300 millioner kroner for både 2008 og 2009, viser en ny årsberetning fra det rådgivende udvalg vedrørende Grønlands økonomi.

Derudover rammes fiskeriet af lavere kvoter og faldende priser, minedriften er i tilbagegang, og turisterhvervet forventes at gå tilbage på grund af den økonomiske krise, skriver Kristeligt Dagblad.

Økonomien er hårdt spændt

Krisen betyder konkret, at det grønlandske styre ikke vil være i stand til at overtage ansvaret for politi, domstole og kriminalforsorg, der vil koste over 200 millioner kroner om året.

JPEG - 21.4 kb
Grønlands nyvalgte venstreorienterede selvstyreformand, Kuupik Kleist, har grund til bekymring over den grønlandske økonomi, der forhindrer reelt selvstyre.

– At overtage retsvæsenet ligger ikke i kortene de næste par år. Det kræver en meget grundig forberedelse og en ordentlig økonomi, og vores økonomi er meget hårdt spændt for i øjeblikket, siger den nye selvstyreformand, Kuupik Kleist fra partiet IA til Kristeligt Dagblad.

Ifølge Søren Espersen, der er Dansk Folkepartis medlem af den tidligere selvstyrekommission, går der mindst 10-15 år, før grønlænderne kan overtage ansvaret for politi og fængselsvæsen.

Det nye selvstyre vil allerede på søndag overtage ansvaret for landets råstoffer, hvilket giver forhåbninger om store indtægter i fremtiden, ikke mindst på olieområdet.

Derudover er der 31 forskellige politiske områder, som selvstyret kan overtage uden at komme på kant med Grundloven og rigsfællesskabet, skriver Kristeligt Dagblad.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce