Annonce

København
25. juli 2014 - 16:34

Zionistisk demonstration ramt af aflysninger

Palæstina Orientering, Amnesty International og musikeren Lior Kojo ønsker ikke at deltage i pro-israelsk demonstration i København fredag aften. De er blevet udsat for stort pres, mener næstformand i Dansk Zionistforbund. OPDATERET.

En demonstration for fred i Mellemøsten på Christiansborg Slotsplads fredag aften den 25. juli arrangeret af Dansk Zionistforbund og Frit Iran er kommet i modvind.

Både menneskerettighedsorganisationen Amnesty International og foreningen Palæstina Orientering oplyser til Modkraft, at de ikke er blevet spurgt, inden de er blevet brugt i opreklamering af det såkaldte fredsmøde.

Desuden har kunstneren Lior Kojo valgt at melde afbud til demonstrationen.

Opdatering: 12 dansk-iranere tager i en udtalelse afstand fra organisationen Frit Irans deltage i arrangementet på Christiansborg Slotsplads. Læs mere nederst i denne artikel.

Kender ikke taler

Demonstrationen på Christiansborg Slotsplads er kontroversiel fordi den opfattes som en støtte til Israel i den igangværende konflikt i Gaza.

Det vakte derfor opsigt, da arrangørerne tidligere på ugen bekendtgjorde, at et medlem af både Amnesty International og den pro-palæstinensiske forening Palæstina Orientering skulle tale. 

Ifølge de to organisationer er det dog tale om en misforståelse.

I en pressemeddelelse udsendt fredag skriver Palæstina Orientering, at de ikke kender den person, som fredag efter planen skal holde tale.

– Palæstina Orientering støtter ikke demonstrationen, og vi kender ikke nogen Jens Allan Jensen, skriver foreningen.

Modkraft har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jens Allan Jensen, men han er ikke vendt tilbage.

Læs pressemeddelelsen »Næh, Palæstina Orientering taler ikke ved Zionist-forbundets demonstration« hos Palæstina Orientering.

Amnesty: Vi er ikke blevet spurgt

Hos Amnesty International ønsker man heller ikke at blive sat i forbindelse med det pro-israelske arrangement.

Efter at have undersøgt sagen, oplyser en pressemedarbejder i organisationen til Modkraft, at man her hverken er blevet spurgt – endsige har besluttet, at deltage.

Også kunstneren Lior Kojo fortæller, at han bliver hjemme fredag aften.     

– Som jeg får beskrevet demonstrationens formål er det at jøder og muslimer går sammen om at skabe fred. Da jeg ser eventet på facebook kort efter vi har talt sammen går det op for mig at det ikke er demonstrationens formål men tværtimod kun at retfærdigøre israels handlinger. Jeg kan simpelthen ikke støtte op om det, skriver Lior Kojo på arrangenmentets facebook-side.

Læs mere om begivenheden »Fredsmøde for Palæstina og Israel« på facebook.

Fastholder Palæstina-taler

Næstformand i Dansk Zionistforbund, Jonathan Møller Sousa, bekræfter overfor Modkraft, hverken den annoncerede taler fra Amnesty International eller musikeren Lior Kojo deltager i fredagens demonstration.

– Jeg tror de begge blev udsat for et stort pres. Der findes stærke fordomme om Israel og om zionister, skriver næstformanden i en mail til Modkraft.

Han fastholder dog, at et medlem af Palæstina Orientering vil dukke op – og at vedkommende er »tilknyttet« foreningen.

– Jeg tror du i løbet af de næste dage vil få bekræftet at Jens Allan er foredragsholder tilknyttet Palæstina Orientering. Og at han skal repræsentere Palæstina Orientering i en debat med formanden for Dansk Israelsk Selskab, Otto Rühl i efteråret, lyder det fra Jonathan Møller Sousa.

Dansk-iranere: Stop samarbejdet med højrefløjen

Trods aflsyningerne vil der stadig være en lang række taler ved aftenens demonstration.

Det drejer sig om den tidligere rabbiner Bent Melchior, Lone Yalcinkaya byrådsmedlem for Venstre i Gladsaxe, Karen West medlem af Libeal Alliance, Mikkel Ballegaard, der er formand for Konservativ Ungdom, »fredsaktivisten« Linda Herzberg, Max Meier fra Dansk Zionistforbund og Jaleh Tavakoli, talskvinde for Frit Iran.

Samtidig anbefales arrangementet af organisationerne Dansk Israelsk Forenin, Danske Venner af Israel, Dansk Israelsk Selskab, Dansk Jødisk Venskab, Nordjyske Venner Af Israel, Fælleskomiteen for Israel og foreningen Israels Venner.

Men alliancen mellem græsrodsnetværket Frit Iran og den politiske højrefløj i Danmark vækker bekymring hos en gruppe unge, venstreorienterede dansk-iranere.

I en udtalelse sendt til Modkraft fredag tager 12 dansk-iranere afstand fra netværkets forkvinde, Jaleh Tavakoli, som de mener, mangler »politisk forståelse«.

– Vi ønsker at vise vores forargelse over Frit Irans ødelæggende virkning for den iranske frihedsbevægelse, og ønsker at tage afstand fra samarbejde med højreorienterede kræfter i kampen for at nå målene - i disse tilfælde både løsningen på Palæstina-Israel konflikten og kampen for frihed i Iran, står der blandt andet i udtalelsen.

Læs hele udtalelsen her.

Fredag d. 25 juli har/havde gruppen Frit Iran valgt at holde en demonstration for fred mellem Palæstina-Israel. 

Gruppen Frit Iran, som den dag idag næsten kun er reduceret til Jaleh Tavakolis egne aktiviteter og holdninger, har lige siden de store demonstrationer i Iran i 2009 forsøgt at fremstille sig selv som den iranske befolknings bevægelse og talerør i Danmark. Disse har lige fra begyndelsen ikke bidraget med andet end at skade den iranske frihedsbevægelse.

Den ovenstående antagelse har Jaleh Tavakoli's gruppe endnu engang formået at leve fuldt ud op til.

I sine bestræbelser på den såkaldte fred i Palæstina-Israel konflikten har man fredag d. 25 juli valgt at alliere sig med Dansk Zionistforbund. Uden en sans for politiske forståelse, har Frit Iran valgt at demonstrere side om side med denne gruppering, som i øvrigt har gjort det klokkekart hvilken holdning de har til konflikten. På deres hjemmeside forsvare de både de israelske angreb på Palæstina, forsvare bosættelserne, kritisere FN for at fordømme Israel, og samtidig mener de højt og helligt at Israel allerede flere gange har stået med en udstrakt fredsløsning til palæstinenserne og at konflikten skyldes at palæstinenserne ikke har taget imod denne.

Det er altså ikke særligt svært at se hvilken fred Jaleh Tavakoli's gruppe og Dansk Zionistforbund ønsker - Fred på Israels præmisser.

Den seneste konflikt mellem Palæstina-Israel har åbnet øjnene hos selv de blinde, men tydeligvis ikke hos Frit Iran. Civile voksne og børn bliver dagligt slagtet i massevis på palæstinensisk side og menneskerettighederne er for længst blevet overtrådt. Det er en hån og en respektløs handling over for disse mennesker at alliere sig med zionisterne under parolen "fred". Kampen for den egentlige fred, som er en tostatsløsning, bør aldrig indgås med parter som Dansk Zionistforbund, da de støtter op om en regering der essentielt ikke overholder de menneskerettigheder som der tit råbes højt om. Med denne alliance har man taget part, om man vil det eller ej.

En fornægtelse af dette er naivt og mangel på alt som hedder politisk situationsfornemmelse. 

Frit Iran kan egentlig gøre hvad de vil, det må stå for deres egen regning. Men problemet opstår især når det bliver gjort i den iranske befolknings navn. Frit Iran har lige siden 2009 arbejdet tæt sammen med den yderste danske højrefløj, og talerlisten til lørdagens demo overrasker dog heller ikke. Her på står bl.a. formanden for Dansk Zionistforbund, Karen West fra Liberal Alliance og Konservative Ungdoms formand - den ekstremt anti-venstreorienterede Mikkel Ballegaard.

Det er i denne ånd Frit Iran siden 2009 har forsøgt at udstille sig selv som den iranske befolknings repræsentant i Danmark. En ånd som ikke har gjort andet end at skade den iranske befolknings frihedskamp i Iran og Danmark. 

Vi er en gruppe dansk-iranere som fordømmer den israelske regerings massakre mod det palæstinensiske folk og vil udvise vores største sympati med alle ofre på begge sider af konflikten. Vi ønsker en retfærdig løsning på konflikten, i modsætning til den som Frit Iran og Dansk Zionistforbund ønsker. Vi ønsker at vise vores forargelse over Frit Irans ødelæggende virkning for den iranske frihedsbevægelse, og ønsker at tage afstand fra samarbejde med højreorienterede kræfter i kampen for at nå målene - i disse tilfælde både løsningen på Palæstina-Israel konflikten og kampen for frihed i Iran.

Vi er en gruppe unge venstreorienterede dansk-iranere som er imod det iranske islamiske regime og alle andre politisk-religiøse bevægelser i regionen, og det er fra dette udgangspunkt vi fordømmer Frit Irans samarbejde med højrefløjen.

Emil Vatani, Martin Sorkhabi, Susanne Yazdanyar, Nick Afsharian, Shiva Yazdanyar, Mehregan Aghajan, Shahab Akbarpour, Nasim Rahnama, Omid Khodabakhshi, Tika Kalaki, Foad Aghabagzadeh og Hamed Khaki.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce