Annonce

10. januar 2009 - 14:04

Zionist-demonstration under heftig politibeskyttelse

Kl. 16.15: Efter at have gået i demonstration på fortovet gennem byen, blev samtlige tilbageværende demonstranter anholdt ved en lynmanøvre fra politiets side i Gothersgade ved Rømersgade, hvor de 40-50 personer blev omringet.
Modkraft.dk slutter live-dækningen for nu.

Kl. 15.44: Demonstranterne er nu nået til Fælledvej og bevæger sig i retning af Indre By.

Kl. 15.35: Cirka 30 demonstranter har atter forsamlet sig på Nørrebrogade og går mod Indre Nørrebro. Gruppen er fuldstændigt omringet af politi, igen både i vogne og til fods. Rundt omkring kører politiets mandskabsvogne »hidsigt« rundt.

Kl. 15.30: På Runddelen slog politiet til og forsøgte at omringe de tilbageværende demonstranter. De flygtede om på parkeringspladsen bag det tidligere Ungdomshus på Jagtvej. Herfra jagede politiet dem op ad Søllerødgade. Der blev smidt kanonslag og kasteskyts efter betjentene.

Kl. 15.24: Demonstranterne er nu vendt om og nærmer sig atter Nørrebro Runddel.

Kl. 15.15: Demonstranterne har bevæget sig videre ad Nørrebrogade og er nu ved Nørrebro Station. Det er uklart, hvad de vil og hvor de er på vej hen.

Kl. 15.01: De palæstinensiske demonstranter er nået til Nørrebro Runddel, hvor de straks forsøgte at knuse ruder i en McDonald’s restaurant, hvor skodderne dog omgående blev rullet ned.

Hærværksforsøget skyldes muligvis et rygte, der har floreret om, at McDonald’s skulle have doneret en dags omsætning til Israel. Rygtet er ikke underbygget på nogen måde, og McDonald’s har blankt afvist det.

Demonstranterne har taget opstilling midt på Runddelen, og det virker umiddelbart som om, at de gerne vil have situationen til at eskalere. Politiet er dog stadig fuldstændigt ude af syne.

JPEG - 64.9 kb
De palæstinensiske demonstranter var præget af fortvivlelse og vrede. Foto: Helene Hansen

Et vidne har fortalt Modkraft.dk, at en af de zionistiske demonstranter – en midaldrende mand med et israelsk flag – der var ved at forlade den officielle demonstration tidligere på dagen, blev passet op i et busskur og slået flere gange hovedet, så han blødte. Det til trods for det massive politiopbud og advarsler fra zionist-demonstrationens arrangører om at være opmærksom på vej hjem.

Kl. 14.49: De 30-40 palæstinensiske demonstranter går nu ad Nørrebrogade, midt ude på kørebanen, i retning mod Nørrebro Runddel. Der er intet politi i synlig nærhed.

Kl. 14.41: Palæstinenserne er drejet ned ad Blågårdsgade og går mod Blågårds Plads. Den overdimensionerede politistyrke bliver på Åboulevarden.

JPEG - 80.5 kb
Ophidsede palæstinensere på vej væk fra Rådhuspladsen. Kort efter forsøgte politiet forgæves at omringe dem. Foto: Helene Hansen

Kl. 14.30: Gruppen af palæstinensere på H.C. Andersens Boulevard går mod Nørrebro ad Åboulevarden. Gruppen er fuldstændigt omringet af politi, både i vogne til fods. På et tidspunkt brød betjente ind i gruppen og brugte stavene, men ingen blev anholdt.

Kl. 14.21: De 60-70 palæstinensere er løbet ned ad Vester Voldgade og Nørregade. Her standsede politiet dem og forsøgte en omringning og anholdelse. Enkelte blev anholdt, men gruppen spredtes både ind mod Indre By og ud på H.C. Andersens Boulevard. Situationen betegnes som kaotisk.

JPEG - 71.5 kb
De forholdsvis få demonstranter var massivt opdækket af politiet. Foto: Helene Hansen

Kl. 14.19: Palæstinenserne forsøger at gå ned ad Strøget, men standses omgående af talstærkt politi.

Kl. 14.07: Gruppen af palæstinensere er nu forsamlet foran Rådhuset, hvor de fortsat råber slagord og svinger to palæstinensiske flag. Politiet er massivt tilstede med omkring 20 mandskabsvogne og tre Hollændervogne. Der er ingen danske aktivister tilstede længere.

JPEG - 27.6 kb
Palæstinenser svinger det palæstinensiske flag foran Rådhuset. Foto: Helene Hansen

De demonstrerende palæstinensere er tydeligvis ikke organiserede, og i det hele taget har ingen af de officielle palæstinensiske organisationer deltaget i dagens protest.

De palæstinensere, der nu er på Rådhuspladsen vurderes i højere grad at være drevet af fortvivlelse, desperation og vrede, hvilket bl.a. kom til udtryk, da de elektroniske medier dukkede op. Da forsøgte de at forklare til kameraerne om lidelserne i Gaza, og de var tydeligvis rystede og vrede over, at erklærede zionister demonstrerer til fordel for Israels krigsførelse, samtidig med at palæstinensernes venner og familier massakreres.

JPEG - 171.2 kb
En palæstinenser forsøger at forklare den palæstinenske vrede til journalister fra TV2 Nyhederne. Foto: Freddy Hagen

Kl. 13.59: Gruppen af palæstinensere har, efter kortvarigt at være standset af politiet ved Industriens Hus, fået lov til at gå ind på Rådhuspladsen, som zionisterne nu har forladt. De primært unge palæstinensere er stærkt ophidsede, og råber højt om de dræbte børn i Palæstina. Politiet er talstærkt tilstede.

JPEG - 62.3 kb
Palæstina-aktivister på Rådhuspladsen. Foto: Helene  Hansen

Kl. 13.51: Omkring 50 palæstinensiske mænd har forladt Rådhuspladsen og går råbende i retning mod Langebro. Politiet følger efter.

Palæstinenserne råber slagord som »Palæstina i mit blod/Israel under min fod«, og en enkelt råber »Viva, viva Hitler«. De virker meget ophidsede, og flere af dem er maskerede. Der kastes enkelte kanonslag.

Kl. 13.42: En dansk aktivist føres temmelig hårdhændet væk af politiet efter at have råbt efter zionisterne.

JPEG - 68.6 kb
Vrede palæstinensere på Rådhuspladsen. Foto: Helene  Hansen

En palæstinenser, der er synligt ophidset, »heiler« og råber højt om »død over Israel« og »død over jøderne«. Det er dog tydeligt, at han er temmelig isoleret blandt Palæstina-aktivisterne, der ikke på nogen måde bakker op om denne protestform.

Kl. 13.40: Arrangørerne af den zionistiske demonstration siger tak for i dag og beder deltagerne aflevere deres små israelske flag igen.

JPEG - 216.6 kb
2-300 deltog i Dansk Zionistforbunds demonstration til fordel for Israel. Foto: Freddy Hagen

Kl. 13.35: Flere Palæstina-aktivister er nu forsamlet – cirka lige mange danskere og palæstinensere – og har nu fået gang i en megafon.

En lille gruppe palæstinensiske unge, der kom gående råbende ad Vesterbrogade blev straks standset af politiet og gennet i retning af Hovedbanegården.

Kl. 13.25: Selvom der fortsat kommer små grupper af moddemonstranter til, er der meget få i sammenligning med f.eks. de omfattende demonstrationer i Oslo for nyligt. Bag busterminalen på Rådhuspladsen er 50-60 Palæstina-aktivister forsamlet, omringet af politi.

JPEG - 71.5 kb
»Er dette forsvar?«, spørger palæstina-aktivisternes banner med henvisning til fotos af dræbte i Gaza. Foto: Helene Hansen

Ifølge kilder i det venstreradikale miljø skyldes den ringe tilslutning herfra, at der ikke har været nogen, der har taget ansvar for at arrangere noget, og at der har været en udpræget tvivl om, hvorvidt andre ville dukke op, hvilket så har fået folk til at blive hjemme.

Blandt de 2-300 zionistiske demonstranter er stemningen rolig. Søren Espersen fra Dansk Folkeparti har holdt tale.

Kl. 13.12: Det lykkedes omkring 20 Palæstina-aktivister at samle sig midt på Rådhuspladsen med skilte og flag. De råbte »Down, down Israel«. Politiet går straks i gang med at puffe dem væk. Aktivisterne bevæger sig langsom baglæns.

Kl. 13.08: En dansk mand med kone og barnevogn kontaktes af politiet, da han på cirka 30 meters afstand af zionist-demonstrationen to gange råber »Palæstina«. Han får at vide, at han skal stoppe, og da han spørger, hvad der sker, hvis han ikke stopper, lyder svaret, at »så bliver du frihedsberøvet«.

Samtidig bevæger civilklædte betjente sig rundt og »plukker« enkelpersoner ud, som de ikke mener, bør være på stedet

Kl. 13.01: En mindre gruppe palæstinensiske unge er fjernet fra Rådhuspladsen. De visiteres, og da de spørger hvorfor, lyder svaret: »I dag er det os, der bestemmer, hvem der kommer ind på Rådhuspladsen«. Efter visitationen fik de unge at vide, at de ville blive anholdt, hvis de kom igen.

Kl. 12.56: En mindre gruppe venstreorienterede aktivister er stoppet af politiet og har fået forbud mod at være i synlig nærhed af Rådhuspladsen. Aktivisterne havde skilte med, der bl.a. viste fotos af dræbte palæstinensiske børn, men de blev konfiskeret af politiet.

JPEG - 160.7 kb
Søren Espersen fra Dansk Folkeparti talte til den zionistiske demonstration til fordel for Israels ret til at fosvare sig. Foto: Freddy Hagen

Ifølge en betjent på stedet sker det efter ordre fra højeste sted.

Knap 200 zionistiske demonstranter er nu på plads med små israelske flag. Blandt dem ses Søren Espersen fra Dansk Folkeparti.

Kl. 12.40: Allerede en halv time inden den annoncerede zionistiske demonstration på Københavns Rådhusplads, er politiet klar til at tage imod eventuelle moddemonstrationer.

Ved den jødiske synagoge i Krystalgade har politiet taget opstilling med to mandskabsvogne og 15 betjente foran hegnet, mens der på Nytorv foran Københavns Byret står fem mandskabsvogne klar.

På Rådhuspladsen, hvor demonstranterne fra Dansk Zionistforbund har indkaldt en demonstration til kl. 13.00 er der mandskabsvogne på hvert hjørne, mens kampklædte betjente er fordelt over hele pladsen i små grupper.

Omkring 30 zionister, primært ældre mennesker, er tilstede. En talsmand fra gruppen forklarer til Modkraft.dk, at demonstrationens formål er at vise støtte til Israel, kræve fred, stop for drab på civile – både israelere og civile – samt vise at skylden for konflikten ligger hos Hamas.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce