Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Højrefløj
12. maj 2015 - 8:37

Wilders' Frihedsparti vil begrænse frihed

Ironisk nok har det såkaldte Trykkefrihedsselskab inviteret en politiker, der vil forbyde Koranen til Folkemødet på Bornholm i juni. Geert Wilders står bag hadske udfald mod landets muslimske mindretal og styrer sit parti på tyrannisk vis.

»Færre, færre!« blev der råbt fra en sal fyldt med tilhængere, efter at Geert Wilders retorisk spurgte forsamlingen om der skal være færre eller flere marokkanere i Holland.

Wilders har om nogen pisket en hadefuld stemning op og skabt splittelse i det hollandske samfund.

Og det er utvivlsomt den slags hadske udfald der har gjort ham berømt i udlandet, og sikret ham mange allierede på den yderste højrefløj også uden for Holland.

Hetz fører til vold og diskrimination

Wilders’ parti, PVV – Frihedspartiet, er landets fjerdestørste parti. Det ønsker at indføre en række diskriminerende og undertrykkende love mod Hollands muslimer:

Deres hellige bog skal forbydes, der skal indføres en særlig skat for at bære tørklæde, i modsætning til andre religiøse grupper skal muslimer ikke have lov at drive skoler og partiet vil lukke alle landets moskeer.

Alt i alt er det en noget selektiv form for frihed, Frihedspartiet agerer for!

Den konstante hetz har skabt et samfund, hvor racistisk vold mod muslimer er hverdag.

En tredjedel af Hollands muslimer føler at de bliver opfattet mere negativt, siden Wilders har haft sin fremgang, og en fjerdedel af muslimerne oplever regelmæssig diskrimination.

Løber fra velfærdsløfter

Wilders har en baggrund i det liberale VVD-parti, der svarer til Venstre i Danmark.

I PVV’s tidlige dage var partiet også klart liberalistisk og kom med forslag om at afskaffe mindstelønnen, stække fagforeningerne og indføre flad skat.

Siden da har Wilders skiftet strategi og forsøger at præsentere sig som forsvarer for den almindelige hollandske befolkning - mod indvandrere, men også mod de politiske eliter i Haag og Bruxelles.

Op til valget i 2010, hvor PVV fik sit bedste resultat, førte han kampagne på at forsvare pensionsalderen på 65.

Der skulle dog ikke gå lang tid, før Wilders løb fra det valgløfte. Allerede på valgaftenen accepterede han at sætte pensionsalderen op til 67 år sammen de klassiske borgerlige partier.

Kort efter stemte PVV også for en sparepakke på 18 mia euro.

Udemokratisk parti

Fra 2010 til 2012 støttede PVV en højreorienteret koalitionsregering - i hvad der sommetider blev omtalt som en ’dansk model’, inspireret af VK-regeringen der havde Dansk Folkeparti som sit parlamentariske grundlag.

Wilders kunne dog godt se at ikke var en vindersag for ham at bakke op om så mange nedskæringer. Så PVV trak støtten.

Den slags, og alle andre, beslutninger i PVV træffes egenrådigt af partiets eneste medlem: Geert Wilders selv.

PVV operer mere som Wilders' private fanklub end et rigtigt politisk parti. PVV stiller ikke op lokalt, bortset fra i Haag hvor Wilders selv sidder i byrådet.

Frafaldne PVV parlamentsmedlemmer fortæller hårrejsende historier om en tyrannisk og intimiderende partileder, som ingen tør modsige, og som bruger en effektiv del og hersk strategi overfor sine egne.

Bertil Videt er cand.scient.pol., journalist og venstrefløjsaktivist bosat i Amsterdam.

Mere også artiklen »Pro-gay and anti-Islam: rise of the Dutch far-Right« i det venstreorienterede netmagasin Roarmag.org

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce