Annonce

Venstrefløj
17. juni 2015 - 13:35

Unge københavnere vil starte crowd funding-site for aktivister

Københavnske aktivister arbejder på at starte en internetplatform, hvor politiske bevægelser kan oprette kampagner, der indsamler penge til deres initiativer. Men projektet mangler selv penge til at kunne starte op, derfor har det startet indsamling til sig selv.

Københavnske aktivister er i gået i gang med at opstarte en ny hjemmeside, firefund.net, der skal bruges til indsamle penge til aktivistprojekter.

Modellen for indsamling af penge er den såkaldte ’crowd funding’, hvor man kan donere penge til et projekt, og hvis der kommer nok støtte til et bestemt projekt, bliver pengene samlet og sendt til initiativtagerne.

Det er i dag muligt gennem eksempelvis hjemmesiderne Kickstarter og Indigogo, men ingen af de indsamlingssites har en kategori for politiske initiativer.

De københavnske aktivister vil derfor starte et projekt, der udelukkende kan bruges til græsrodsaktiviteter, fortæller initiativtageren Karl Kristiansen til Modkraft.

– Der er forskel på solidaritet og almisser. Vi vil gerne hjælpe kammerater, ikke kun i Danmark, men også i andre lande, men vi vil ikke overtage og kæmpe deres kampe. Derfor starter vi ikke selv indsamlingsprojekter, men understøtter andres. Spørgsmålet er jo, hvordan solidaritet kan blive en mere direkte magtfaktor, siger han.

Opgaven, som aktivisterne har sat sig, er at forvandle symbolsk solidaritet med direkte aktion, fortæller han.

Hjemmesiden Firefund.net skal udvikles til en platform, hvor de bevægelser, der har et stort solidarisk netværk globalt kan fundraise penge til eksempelvis strejkekasser, aktioner, civil ulydighed eller aktivisme generelt, fortæller Karl Kristiansen.

Som eksempler på kampagner, som kan komme på tale, nævner han bevægelser for safe spaces for transkønnede i Afrika, indiske strejkekasser, forsvar og genopbygning i den autonome kurdiske provins Kobane og en kautionsfond for Black Lives Matter-bevægelsen i USA.

De københavnske aktivister har allerede indledt et samarbejde med kurdere, COP21-aktivister og et kooperativt landbrug i Athen, fortæller Karl Kristiansen.

– Den kurdiske bevægelse er formentlig den største progressive bevægelse, der har en seriøs chance for at skabe et helt nyt samfund. Der er 40 millioner kurdere spredt over hele verden og der er mindst ligeså mange solidariske kræfter,der bare venter på, at de kan give en hånd. Det her det skal simpelthen lykkes, siger Karl Kristiansen.

En anderledes måde at arbejde på

Projektet er igangsat og ejet af en nystiftet non-profit fond ved navn FAKKEL. Fonden drives af omkring 10 aktivister,.

Fonden har et kontor i Københavns Nordvestkvarter. Det meste arbejde udføres af frivillige aktivister, men der bliver også udbetalt en smule konsulentlønninger til programmører, designere, advokatbistand, mv.

– Vi har overlevet meget på aktivisme, men et projekt af den her kaliber kan ikke klares på vennetjenester alene. Derfor har vi satset alle vores penge og lånt af familien for at få projektet op at køre, siger Karl Kristiansen.

For halvandet år siden modtog de københavnske initiativtagere 50.000 kroner i støtte fra en inovationsfond for studerendes initiativer. Og så har de også selv investeret godt 40.000 kroner i projektet.

– Men nu er vores kassekredit er tom. Det er snart et år siden vores fondsmidler slap op, siger Karl Kristiansen.

Mål: 50.000 kroner for at starte projektet op

Foruden fondspenge har projektet også fået støtte af en enkelt lokalafdeling af Enhedslisten. Men ellers har det ikke haft stor held med at præsentere projektet for organisationer på venstrefløjen, fortæller Karl Kristiansen.

– Vi respekterer fuldt ud, at vores venner ikke kan eller vil støtte os her i opstarten. Det er ikke nemt for en demokratisk organisation at sende medlemmers penge til et initiativ som vores, siger han.

Men initiativet forsøger nu alligevel nu at starte en indsamling til sig selv. Målet at rejse 50.000 kroner til at færdiggøre projektet og lancerer det henover sommeren.

– Hvis en kartoffelsalat kan rejse knap 400.000 kroner på Kickstarter, så håber vi også at resten af venstrefløjen kan hjælpe os i gang. Vi indsamler penge, for at bevægelserne kan indsamle penge fremover, siger Karl Kristiansen.

Hvordan kan man være sikker på, at I ikke er bare er nogle platugler, der bruger pengene på jer selv?

– For så vil vi blive sat i fængsel. For det vil være et brud på vedtægterne i vores socio-økonomiske fondskonstruktion, der lige nu ligger til godkendelse i Erhvervsstyrelsen, siger Karl Kristiansen.

Indsamlingen løber ind i næste måned. Man kan støtte og læse mere om kampagnen på https://www.firefund.net/

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce