Annonce

Udland
8. juli 2013 - 17:44

Storbritannien: Sandsynligvis valg om EU-medlemskab inden 2017

Det britiske underhus har med overvældende flertal vedtaget at sende landets medlemskab af EU til folkeafstemning inden 2017 - EU-tilhængere forventes dog stadig at kunne spænde ben for vedtagelsen.

Det britiske parlament vedtog fredag 5. juli at landets EU-medlemskab skal til folkeafstemning senest i 2017. Vedtagelsen skete med overvældende flertal: 304 ud af parlamentets 350 medlemmer stemte for, ingen imod.

Ledelserne i de to proEU-partier, Labour og Liberaldemokraterne, opfordrede deres medlemmer til at boykotte afstemningen. Men mindst seks Labour-medlemmer stemte for forslaget.

Vedtagelsen er dog ikke sikker på at blive ført ud i livet, selv om den bakkes af premierminister David Cameron. Det konservative parti, der internt er stærkt splittet på spørgsmålet, har nemlig ikke flertal i underhuset - og EU-tilhængerne forventes at forsøge at spænde ben for forslaget i den videre behandling i parlamentets to kamre.

Vedtagelsen er også, skriver den britiske avis The Telegraph, en forfatningsmæssig absurditet - for hverken underhuset eller den nuværende regering kan binde et fremtidigt parlamentsflertal eller en ny regering til beslutninger, der vedtages nu. Der skal være nyt parlamentsvalg i Storbritannien i 2015. 

Alligevel vurderes fredagens afstemning at være af stor politisk betydning. Først og  fremmest fordi beslutningen er udtryk for et forsøg på at imødegå den interne konservative splittelse - og det anses som sandsynlig at afstemningen bliver til noget, hvis en konservativ regering genvælges, og når britiske genforhandlinger med EU om medlemsvilkår er forsøgt gennemført.  

Læs også artiklen »The Tories are finally united over Europe, but expect more hiccups before any referendum « i The Telegraph

Læs også artiklen »Lov om britisk EU-afstemning vedtaget« på Folkebevægelsen mod EU's hjemmeside

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce