Annonce

Faglig kamp
20. oktober 2014 - 17:46

Storbritannien: Offentligt ansatte i demo og strejke for lønforhøjelse

Tusindvis på gaden i Storbritannien med krav om lønforhøjelse og stop for nedskæringer. Hospitalspersonale i arbejdsnedlæggelse med samme krav, mens en protestlejr krævede mere demokrati.

Op mod 150.000 hovedsageligt offentligt ansatte var fredag den 18. oktober på gaden i London, Glasgow og Belfast for at protestere mod den faldende levestandard for lønarbejdere i Storbritannien.

Parolen var »Storbritanien har brug for en lønforhøjelse« og demonstrationerne kommer kort tid efter, at 400.000 ansatte inden for hospitalsvæsenet mandag nedlagde arbejdet – ligeledes med krav om mere i lønningsposen.

Bag begge protester står faglige organisationer, som tilsammen repræsenterer flere millioner briter, der siden den finansielle krise har oplevet en drastisk faldende realløn og samtidig er blevet ramt af nedskæringer i den offentlige sektor.

Besøg kampagne-hjemmesiden »BritainNeedsAPayrise«.

Læs artiklen »NHS staff strike: 'Robust' plans to counter action« hos BBC.

Se tv-indslaget »150,000 take to the streets to say "Britain Needs A Pay Rise"«.

Se nyhedsindslaget »'Britain Needs a Pay Rise!' Thousands rally in London demanding wage increases«.

 

Færre penge til lønarbejdere

Ifølge det britiske LO (Trades Union Congress – TUC), der arrangerede fredagens demonstration, er den gennemsnitlige ugeløn for en fuldtidsarbejder faldet med £ 50 – svarende til 470 kroner – siden 2007 fordi lønningerne ikke er fulgt med inflationen.

Beregninger fra Det Skotske Parlaments Informations Center viser samtidig, at årslønnen for en fuldtidsarbejder i Skotland er forringet med £2,883  – svarende til ca. 27.000 kroner – siden 2009.

Udviklingen står i skærende kontrast til det faktum, at antallet af milliardære i Storbritannien samtidig er voksende. 

Læs artiklen »Vil ikke betale krisen: 150.000 arbejdere på gaden i London« hos Arbejderen.

Læs artiklen »Scots take part in 100,000-strong pay protest« hos Scotsman.

Se mobiliseringsvideo fra Trade Union Congress.

Demokrati-lejr under pres

Parallelt med de faglige demonstrationer havde folk fra græsrodsbevægelsen Occupy London indkaldt til arrangementet »Occupy Democracy«, som består af en protestlejr på Parliament Square, som svarer til Christiansborg Slotsplads.

»Occupy Democracy«-lejren blev åbnet fredag – på treårsdagen for starten på Occupy-bevægelsen i London – og skal efter planen i ni dage skabe et »rum for reelt demokrati«.

Protesten er rettet mod det parlamentariske system, da det ifølge aktivisterne sammen med kapitalismen ikke repræsentere befolkningen og dermed er årsagen til, at der kan ske en omfordeling af værdierne i Storbritannien – fra de fattige til de rige.

I løbet af weekenden har politiet flere gange forsøgt at fjerne deltagere i happeningen, og flere er blevet anholdt.

Læs artiklen »Police Can Take Massive Protests, Just Not Real Democracy: The Battle of the Tarpaulin ‪#‎OccupyDemocracy« hos Revolution News.

Læs artiklen »Police move to clear Occupy protesters from Parliament Square« hos The Guardian.

Besøg OccupyDemocracy’s hjemmeside her.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce