Annonce

Udland
11. august 2014 - 16:01

Overraskende fremgang til pro-kurdisk parti ved tyrkisk præsidentvalg

En pro-kurdisk og venstreorienteret kandidat opnåede overraskende 9,71 procent af stemmerne ved søndagens præsidentvalg i Tyrkiet. Erdogan, leder af det islamiske AKP-parti vandt som forventet valget.

Den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan fra det islamiske AKP-parti vandt søndag den 10. august som forventet landets første direkte præsidentvalg.  Ved optælling af 99 procent af stemmerne havde Erdogan opnået knap 52 procent af stemmerne.

Oppositionskandidaten Ekmeleddin Ihsanoglu, en tidligere diplomat, opnåede 38 procent, mens den tredje kandidat, Selahattin Dimartas fik knap ti procent af de afgivne stemmer.

Især den 41-årige Selahattin Demirtas stemmeandel har overrasket. Dimartas er medlem af det pro-kurdiske Demokratisk Folkeparti (HDP). Det overraskende var, at Dimartas opnåede stor stemmefremgang i flere områder uden for de kurdiske provinser.

– De budskaber, som vi ønskede at få ud, er nået ud til hele Tyrkiet, og vores præsidentvalgkampagne er nået sin målsætning. Det er et vigtigt resultat og en sejr, sagde Dimartas i en tale i Diyarbakir på afstemningsaftenen.

Tyrkiske præsidenter er hidtil blevet valgt gennem parlamentet, men en folkeafstemning i 2010 ændrede valget til et direkte valg ved folkeafstemning. 53 milloner tyrkere kunne afgive deres stemme ved valget søndag.

Præsidentposten har tidligere været hovedsageligt af symbolsk karakter, men Erdogan har flere gange sagt, at han ønsker at bruge posten til det yderste som en »aktiv præsident«.

Kritikere frygter, at Erdogan vil forsøge at bruge præsidentposten til at dreje Tyrkiet i autoritær retning.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce