Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Kommentar
2. juli 2015 - 9:48

Nej til EU’s afpresning – støt grækerne

EU forsøger at straffe grækerne for at have valgt en regering, der vil gøre op med sparepolitikken. Det skal ikke lykkes – kom til demonstration torsdag i København og Aarhus.

Den græske regering og ikke mindst den venstreorienterede regeringsleder, Alexis Tsipras, har gjort den politiske elite i Bruxelles godt og grundig vrede. Grækerne har ikke bøjet sig for EU's månedlange afpresning, men i stedet sendt EU’s ultimative krav til folkeafstemning på søndag den 5. juli.

Der er ikke noget EU-eliten hader mere end folkeafstemninger. Det skaber altid vrede i Bruxelles, når befolkningerne skal spørges. Det er lige meget om folkeafstemningen foregår i Irland, Frankrig, Holland, Danmark eller Grækenland.

Men det er den græske regering ligeglade med. Den insistere på, at det er befolkningen og ikke EU, der skal bestemme Grækenlands fremtid. Det er både fornuftigt og demokratisk.

Der er ingen tvivl om, at den græske regering har strakt sig langt i forhandlingerne med EU i de sidste seks måneder. Senest har regeringen forsøgt sig med endnu et kompromis, men hver gang er det blevet blankt afvist af EU og ikke mindst den konservative tyske kansler Merkel. I stedet har EU stillet helt urimelige krav.

EU er ikke i gang med at løse problemerne i Grækenland. EU har i stedet valgt at straffe grækerne for at have fravalgt sparepolitikken ved at vælge den venstreorienterede Syriza-regering.

Målet er at skræmme spanierne, irerne og andre hårdt kriseramte befolkninger i EU fra at vælge venstreorienterede regeringer. Denne skræmmekampagne skal de ikke slippe afsted med.

Det er vigtigt at bemærke at konflikten mellem Grækenland og EU ikke handler om økonomi, men om politik. Syriza har lagt forslag frem, der sikrer overskud på statsbudgettet og betaling af gælden ved at hæve selskabsskatten. Det har EU og IMF afvist.

I stedet kræver EU at de fattigste pensioner skal forringes og at retten til kollektiv overenskomster ikke skal genindføres (!). Det er en politisk – ikke en økonomisk konflikt.

Følger man medierne flyder de over med bankøkonomer, der siger, at den græske regeringspolitik er helt umulig. Det er vigtigt at bemærke at de samme økonomer påstod af sparepolitikken ville virke. Det gjorde den ikke.

Tværtimod er arbejdsløsheden og gælden eksploderet mens økonomien er faldet sammen med 25 procents recession.

Lige nu er grækerne under et enormt pres. Nej-siden fører i meningsmålingerne, men mange bliver grebet af frygt, som resultat af EU's afpresning.

Derfor er det så afgørende at støtte grækerne om demokratiet. Grækerne har brug for vores solidaritet.

Derfor vil jeg anbefale alle, der kan, om at deltage i støttemarkeringerne i Aarhus eller i København torsdag den 2. juli kl. 17.

Nej til EU’s afpresning! Støt grækerne!

Nikolaj Villumsen er folketingsmedlem for Enhedslisten.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce