Annonce

Storbritannien
27. august 2015 - 15:18

Medvind for britisk venstrefløjskandidat som Labour-leder

Venstrefløjskandidaten Jeremy Corbyn står til at vinde formandsvalg i Labour-partiet i Storbritannien. Men han kan forvente åbenlys modstand fra højrefløjen i Labour, hvis han vælges, vurdere dansk kender af britisk venstrefløj.

Jeremy Corbyn, der i mange år har været venstrefløjsaktivist og medlem af det britiske parlament for Labour, er i løbet af sommeren helt overraskende blevet favorit til at vinde formandsvalget i det socialdemokratiske Labour-parti.

Corbyns opbakning kommer især fra mange unge – og skyldes hans meget klare kritik af den såkaldte »austerity-politik«, dvs. nedskærings- og sparepolitik, som har sendt mange briter ud i fattigdom.

Det vurderer Rune Møller Stahl, der ph.d-stipendiat på statskundskab fra Københavns Universitet, har beskæftiget sig med britisk politik og været på flere forskningsophold i landet.

– Når Corbyn slår igennem nu, er det fordi han repræsenterer et klarere alternativ til den konservative nedskæringspolitik end de øvrige kandidater, siger han.

Valget, der blev sat i gang i midten af august og slutter den 10. september, foregår som en urafstemning blandt alle Labours medlemmer, der kan stemme på fire opstillede kandidater i prioriteret rækkefølge.

Det sidste har fået Corbyns tre modkandidater til at opfordre deres støtter om at prioritere hinanden, så Corbyns chance for valg minimeres. Alligevel er Corbyn forsat favorit til at vinde valget.

Men hvis det sker, vil han næppe få det let, vurderer Rune Møller Stahl, da højrefløjen i partiet vil modarbejde ham aktivt.

–  Blair-fløjen modarbejdede allerede under den tidligere formand Ed Miliband ledelsen, fordi man mente, at den rykkede for langt til venstre. Og Corbyn ligger længere til venstre for. Jeg kan godt forestille mig, at Labour bliver splittet og at parlamentsgruppen vil forsøge at kuppe Corbyn, siger Rune Møller Stahl.

Labours tidligere formand Ed Miliband trak sig efter parlamentsvalget den 7. maj, hvor partiet tabte til de konservative.

Venstrefløj og unge støtter

Det er en ellers meget splittet britisk venstrefløj, der bakker Corbyns kandidatur op. Det gælder både trotskister fra Socialist Workers Party, kommunister omkring avisen The Morning Star og venstrefløjsfolk fra partiet Left Unity.

Men først og fremmest kommer opbakningen fra den store venstrefløj, som Labour på grund af det britiske valgsystem altid har haft – og fra mange nye medlemmer, der er strømmet til partiet efter udskrivelsen af urafstemningen.

For tre pund har man nemlig kunne melde sig ind i partiet og stemme på formandkandidaterne Andy Burnham, Yvette Cooper, Liz Kendall og Jeremy Corbyn.

Det er sket så massivt, og med så overvældende støtte til Jeremy Corbyn, at det har skræmt højrefløjen i Labour.

Corbyn samler mange tusinde tilhørere ved møder i hele Storbritannien. Mange unge, som ikke før har interesseret sig for parlamentspolitik, er blevet aktiveret omkring det kommende formandsvalg.

– I Storbritannien befinder venstrefløjen sig i en lidt speciel situation, siger Rune Møller Stahl.

– Valgsystemet med enkeltmandskredse gør det svært at komme ind i parlamentet som selvstændige organisationer, og derfor har en relativ stor del af venstrefløjen været en del af Labour. Folk som i andre lande ville have organiseret sig i selvstændige partier som f.eks. Enhedslisten eller SF i Danmark.

– Den selvstændige venstrefløj har haft nogle relativt små og svage organisationer. I nogle år har det været Internationale Socialisters søsterparti Socialist Workers Party, der har været det største selvstændige parti . Men det har aldrig været særlig stort eller særligt bredt. Så det at orientere sig mod Labour som venstrefløj har været naturligt, siger Rune Møller Stahl

Læs udtalelsen »Jeremy Corbyn: a new moment, a new movement« fra ledelsen af Left Unity

Mod Irakkrigen og nedskæringer

Jeremy Corbyn har været valgt til parlamentet i Westminster siden 1983 for Londonkredsen Islington North. Ved valget i maj fik han 60,24 % af stemmerne.

Han har i masser af år været en markant antimilitaristisk stemme og han har aktivt modarbejdet den britiske nedskærningspolitik.

Siden 2001 har han stemt imod sit parti 400 gange, når det har indgået aftaler med det konservative parti om nedskæringer.

For at blive opstillet som formandskandidat skulle Jeremy Corbyn have mindst 35 stillere fra Labours parlamentsgruppe. Det lykkedes finde 36 navne i sidste øjeblik, inden opstillingen lukkede den 15. juni. 

Kun 12 af stillerne erklærer sig politisk på linje med ham, de øvrige skrev under for at sikre venstrefløjen en stemme ved formandsvalget.

Læs om Jeremy Corbyn hos Wikipedia

Mange nye medlemmer ekskluderet

Labour har fået 367.000 nye medlemmer siden formandsvalget blev udskrevet. 60.000 af dem er dog ekskluderet igen, fordi det var dobbeltmedlemmer, var i restance eller ikke havde stemmeret.

Medlemstallet er nu 554.000.

4.000 er udelukkede fjernet, fordi de offentligt tidligere har støttet eller har udtrykt støtte til andre partier. Det gælder for eksempel filminstruktøren Ken Loach, der nok er det mest kendte medlem af venstrefløjspartiet Left Unity.

De sociale medier bliver i vidt omfang brugt til at kontrollere, hvilke politiske holdninger de mange nye medlemmer tidligere har udtrykt sympati for.

De tre formandskandidater Andy Burnham, Yvette Cooper og Liz Kendall mener dog ikke, at udrensningen af nye medlemmer, som kommer fra andre politiske grupperinger, er god nok og presser på for yderligere check.

Det forventes at vinderen af formandsvalget bliver offentliggjort den 12. september.

Læs artiklen »Labour leadership: Burnham, Cooper and Kendall demand extra checks on voters« hos The Guardian

Se hjemmesiden for Jeremy Corbyns kampagne

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce