Maria Sloth og Anne Hegelund risikerer en bøde eller fængselsstraf for at have haft to personer på flugt. »Det er ikke fedt at skulle i retten. Men det er peanuts i forhold til det, mennesker på flugt går igennem,« siger Maria Sloth. Demonstranter bakker dem op foran retten i Aarhus tirsdag morgen.
Maria Sloth og Anne Hegelund skal tirsdag for retten i Aarhus, efter de sidste år stod frem og fortalte, at de havde huset to personer fra Afrika en enkelt nat og hjulpet dem videre til Norge.
De er efterfølgende blevet politianmeldt og sigtet for at bryde udlændingeloven.
Ifølge loven er det nemlig ulovligt at tilbyde udlændinge ”ulovligt ophold” i Danmark, ligesom det er ulovligt at hjælpe dem til et andet land. Straffen for at overtræde loven er bøde eller op til to års fængsel.
Og da Maria Sloth og Anne Hegelund stod frem for at sætte fokus på en lov, de mener er forkert, er planen for retsmødet også klar:
- Vi har tænkt at erklære os skyldige. Det er jo rigtigt nok, at vi har gjort det, siger Maria Sloth til Modkraft.
- Vi har haft to flygtninge sovende en enkelt nat og hjulpet dem videre til Norge, hvor de havde bekendte.
Maria Sloth er byrådsmedlem for Enhedslisten i Aarhus, Anne Hegelund var folketingskandidat for partiet ved sidste valg.
Læs Modkraft-artiklen »Enhedslistepolitiker politianmeldt for at huse flygtninge«
Læs Modkraft-artiklen »Byrådspolitiker sigtet for at huse flygtninge«
Hvordan vidste I, at der var tale om flygtninge?
- Det vidste vi, fordi de fortalte det. Vi stod ikke med et afkrydsningsskema og spurgte ind til alt muligt. Der kom to meget trætte mænd, som ikke kunne tale dansk, ikke havde nogle pas eller noget sted at sove. I situationen var det vigtigste at hjælpe dem. Ikke at udspørge dem eller afhøre dem.
Er I blevet klogere?
- Nej, jeg synes heller ikke, det er mig, der behøver at blive klogere, men lovgivningen der er noget helt galt med. Formålet med at stå frem og sige, vi havde gjort det, var at sætte fokus på en lov, vi synes er forkert. Det er lykkedes meget godt. Politikerne på Christiansborg, der kunne ændre loven, er ikke blevet klogere endnu. Men det, håber vi, kommer, siger Maria Sloth og understreger, hvorfor hun og Anne Hegelund i første omgang valgte at stå frem:
- At man kan ende i retten for at hjælpe mennesker i nød er fuldstændig bagvendt i forhold til det, vi ønsker for Danmark.
Har I gjort det siden?
- Nej, men hvis der stod nogen uden et sted at sove og ringede på min dør, ville jeg stadig invitere dem ind. Jeg kunne ikke finde på at smække døren i hovedet på dem. Det er ikke fedt at skulle i retten. Men det er peanuts i forhold til det, mennesker på flugt går igennem. Så det har stadig været det værd.
Maria Sloth er
Initiativet Welcome to Denmark indkalder til demonstration foran retsbygningen i Aarhus klokken 08.30.
- Når vi har en lov, hvor det er strafbart at give mennesker på flugt et lift eller en seng at sove i, men fuldt ud lovligt at lade dem vente 3-4 år, før de kan blive genforenet med deres familier, så er det loven, der er problemet, ikke de mennesker, der bryder den, siger Line Søgaard, der er talsperson for Welcome to Denmark.
Udlændingelovens paragraf 59 Stk. 8 lyder:
Med bøde eller fængsel indtil 2 år straffes den, der
1) forsætligt bistår en udlænding med ulovligt at indrejse i eller rejse gennem landet,
2) forsætligt bistår en udlænding med ulovligt at opholde sig her i landet,
3) forsætligt bistår en udlænding med at indrejse her i landet med henblik på herfra at indrejse ulovligt i et andet land,
4) forsætligt bistår en udlænding med at indrejse ulovligt i eller rejse ulovligt gennem et andet land,
5) for vindings skyld bistår en udlænding med at opholde sig ulovligt i et andet land eller
6) ved at stille husrum eller transportmidler til rådighed for en udlænding forsætligt bistår den pågældende med at arbejde her i landet uden fornøden tilladelse.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96