Annonce

Faglig uenighed
26. februar 2013 - 18:00

LO roser regeringen

Ledelserne i LO, 3F og Dansk Metal er positive over for regeringens vækstpakke - men er forbeholdne over for lettelser i selskabsskatten. Otte forbund for offentligt ansatte undsiger regeringens planer.

Regeringens forslag til en vækstpakke, der blev fremlagt tirsdag den 26. februar, er blevet blåstemplet af store dele af fagbevægelsen - i al fald i de privatansattes fagforeningsledelser.

Længere nede i hierarkiet lyder hårdere kritik. Og otte forbund for offentligt ansatte kritiserer skarpt, at lempelser for erhvervslivet betales af forringelser i den offentlige service.

De otte forbund -  Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Magisterforbund, FOA, Dansk Sygepleje Råd, HK Kommunal, Uddannelsesforbundet, Danmarks Lærerforening og BUPL - kritiserer i et åbent brev til Helle Thorning-Schmidt, at lempelser for erhvervslivet skal betales af »penge, der skulle have været brugt på offentlig service«.

For at styrke deres argumentation henviser de til, at Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har dokumenteret, at lavere selskabsskat skaber færre job end investeringer i offentlig service.

Uden om den varme grød

LO's formand, Harald Børsting, meldte tirsdag formiddag ud, at den faglige organisation ikke alene bakker op, men »udtrykker markant opbakning til Vækstplan DK«.

Harald Børsting erklærer sig tilfreds med sigtet, midlerne og balancen mellem kortsigtede og langsigtede initiativer i pakken.

Han bliver dog noget mere forsigtig, når han udtaler sig om forslaget om skattelettelser til virksomhederne:

– Skal selskabsskatten sænkes, som det har været fremme, er jeg enig i, at det skal ske udenom den finansielle sektor og olieindustrien, så lettelsen målrettes mod de virksomheder, der kan tiltrække nye investeringer til Danmark og dermed skabe flere private job, siger han i en pressemeddelelse.

Læs LO's pressemeddelelse på organisationens hjemmeside

Regeringsopbakning fra 3F's ledelse

3F, der er det største fagforbund i Danmark, bakker også op bag regeringens vækstpakke:

- En række af de elementer, vi har foreslået, der skulle lempe de private virksomheders omkostninger og styrke fokus på efteruddannelse, er med i pakken. Det er vi naturligvis meget glade for, siger Poul Erik Skov Christensen i den digitale udgave af forbundets nyhedsbrev, Fagbladet 3F.

Han er mere loren, når det kommer til forslaget om lettelser i selskabsskatterne, som »ikke er et værktøj, som 3F vurderer, for alvor skaber job i Danmark«.

- Derfor er det positivt, at den del af pakken ikke står alene, siger Poul Erik Skov Christensen.

Læs interview med Poul Erik Skov Christensen hos Fagbladet 3F

Fagforeningsformænd i Horsens: Tyske tilstande

Andre 3F-formænd er mindre positive. Hans A. Sørensen, der er formand for 3F og LO i Horsens, frygter, at vækstpakken, kontanthjælpsforslag og SU-reformer samlet set vil underminere det danske arbejdsmarked.

Han skriver i et debatindlæg, forfattet sammen med Metal Horsens formand, Bjarne Sørensen, at »regeringens seneste stribe af reformer er så asociale, at det var utænkeligt for bare et år siden at forestille sig, at en regering med S og SF's deltagelse kunne bevæge sig så langt ud i et generalangreb på velfærden«.

Og videre: «Meldingerne fra vores medlemmer er klar og tydelig: Det her havde Løkke end ikke vovet at forsøge. Og desværre er retningen tydelig: Det går mod tyske tilstande, hvor der skal lægges en bund, som kaster folk ud i fattigdom«.

Læs Hans A. Sørensen og  Bjarne Sørensens indlæg »Moderne solidaritet?« på Modkraft

Dansk Metal takker for jobskabelse

Hos ledelsen af Dansk Metal roses regeringens Vækstplan DK derimod, især for at sætte jobskabelse i centrum.

– Vi har mange tusinde danskere, der står uden for arbejdsmarkedet, og det er især faglærte og ufaglærte, der har mistet jobbet i løbet af krisen. Det giver god mening at fastholde og skabe nye job til disse mennesker og samtidig få løst nogle af de presserende samfundsopgaver, siger forbundsformand Claus Jensen i en pressemeddelelse.

Dansk Metal nævner overhovedet ikke erhvervsskattelettelser med et ord i pressemeddelelsen, men nøjes med at rose regeringen for at fjerne og sænke afgifter.

Læs pressemeddelelse fra Dansk Metal

Metal Hovedstaden: Vi vil have garanti for jobskabelse

Lidt længere nede i Dansk Metals hierarki er tonen knap så optimistisk. René Nielsen, formand for Metal Hovedstaden, er glad for, at forbundet har meldt sin holdning ud, men er knap så sikker på jobskabelseseffekten:

– I Metal Hovedstaden er vi ikke uenige med forbundet i, at skatte- og afgiftslettelser kan være helt fine - men vi har en vigtig tilføjelse: Det skal sikres, at lettelserne skaber nye arbejdspladser. Og det er slet ikke garanteret i regeringens forslag, siger han til Modkraft.

Hvordan skal det ske - lige nu investeres rekordopsparingen i danske virksomheder ikke i fornyelse af produktionen?

– Ja, og det er jo problemet. Jeg kan ikke sige, hvordan det præcist skal strikkes sammen, det er op til politikerne at finde ud af, siger René Nielsen.

Hvordan stiller I jer til, at Vækstplan DK blandt andet finansieres af besparelser på Statens Uddannelsesstøtte og kontanthjælpen?

– Det er jo store pakker, som man ikke bare kan bakke op eller kritisere løsrevet. Jeg synes principielt, at det er godt at ligestille samboende og gifte par, så de har samme regler.

Det kunne vel også ske ved at opgive den gensidige forsørgelsespligt i ægteskaber?

–  Ja, men ligestilling er i al fald okay. I forhold til SU synes vi, det er helt urimeligt, at lærlinge i grundforløb skal gå ned i SU.

Hårdere kritik i Metal Aarhus

I Metal Aarhus lyder en lidt skarpere kritik:

– Mange økonomer stiller spørgsmålstegn ved, om erhvervsskattelettelser overhovedet skaber job. Derfor er jeg dybt skeptisk over for i al fald den del af regeringens vækstpakke, siger Finn Andersen, afdelingsformand for Metal Aarhus, til Modkraft.

Han kritiserer desuden, at lettelserne finansieres af kontanthjælps- og SU-besparelser:

– Det er aldrig en god ide at fjerne folks økonomiske grundlag. Kontanthjælp er en del af den sociale velfærd, og jeg er imod, at kontanthjælpsmodtagerne skal betale krisen. Det er ikke det samme som at fortsætte status quo - jeg går klart ind for uddannelse og arbejde, også til kontanthjælpsmodtagerne. Problemet er, at jobbene ikke er der, siger han.

Metal Aarhus er også loren ved besparelserne på Statens Uddannelsesstøtte. Sammen med Metal Randers har organisationen udsendt en pressemeddelelse, hvor regeringsforslaget kaldes »hul i hovedet og løftebrud«.

– Vi har i udtalelsen kun forholdt os til grundforløbet på erhvervsskolerne, fordi det er vores medlemmer. Men vi kritiserer også, at SU-forringelserne betyder, at flere ikke har økonomisk mulighed for at få en uddannelse, og der tages penge fra SU-modtagerne til erhvervslivet, siger han.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce