Annonce

Finanslov 2013
30. august 2012 - 9:44

Lader regeringen EU diktere finansloven?

De arbejdsløse og pensionisterne betaler prisen, når regeringen lader EU-krav være styrende for finansloven, mener Folkebevægelsen mod EU og fagforbundet FOA.

Finansminister Bjarne Corydon (S) præsenterede i mandags regeringens forslag til finanslov for 2013.

Det indeholder nedskæringer på hjemmeservice til pensionister, nulvækst i offentligt forbrug – omkring 1.000 statsansatte er i forvejen blevet fyret, siden regeringen kom til – og en stram linje, der halverer statens budgetunderskud fra 73,5 milliarder kroner i år til 36,5 milliarder kroner i 2013.

Hvis det går som budgetteret, vil budget-underskuddet i 2013 blive på mindre end 3 pct. af bruttonationalproduktet (BNP), som euro-reglerne kræver og EU direkte har ønsket af Danmark.

Men den prioritering er forkert, mener Rina Ronja Kari, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– Finanslovsforslaget bekræfter desværre, at regeringen i høj grad lader EU lægge linjen for finansloven. De arbejdsløse og pensionisterne ser ud til at skulle betale prisen. Danmarks økonomiske politik bør indrettes efter det danske samfunds behov – ikke efter euro-regler og taktstok i Bruxelles. Især ikke, når danskerne stemte nej til euroen i 2000 og fortsat ikke vil tilsluttes euro-projektet, siger Rina Ronja Kari.

FOA: Hvor er kickstarten?

Det er også begrænset, hvad der gøres for beskæftigelsen, lyder kritikken af finanslovsforslaget fra fagforbundet FOA.

– Det er naturligvis positivt, at statsunderskuddet falder drastisk. Det er også positivt, at regeringen igen forventer stigende vækst. Men der mangler desværre en kobling til de titusinder, der står over for at dumpe fra A- til B-holdet. Desværre er der i regeringens udspil ingen hjælp at hente. Det er i bund og grund uansvarligt, udtaler forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

FOA skriver videre i en kommentar til finanslovsforslaget fra regeringen:

»De ledige må nu igen håbe på et mirakel. Her er der brug for en rigtig kick-start. En kick-start, hvor der er job, uddannelse og muligheder for blandt andet de 2.700 FOA-medlemmer, der står til at ryge ud af dagpengesystemet i starten af 2013.«

Og kritikken fortsætter:

»Der er de sidste to år skåret 37.441 job i kommuner og regioner. Det betyder ringere service, dårligere velfærd og længere ventetider. Der er jo i virkelighedens verden masser af job her til de mennesker, der i dag står til at miste deres forsørgelsesgrundlag,« mener FOA.

Læs hele pressemeddelelsen »FOA: Brug for en rigtig kick-start« hos FOA.

Må bøjer sig for EU

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) anerkender, at det er nødvendigt at bøje sig for EU's krav.  

I en officiel pressemeddelelse roser rådets direktør Lars Andersen finanslovsforslaget for at have »et vigtigt fokus på unge, uddannelse og vækst«.

– Med henstillingen fra EU er det dog begrænset, hvad der kan gøres rent finanspolitisk, erkender han samtidig.

Læs analysen »Snævre økonomiske grænser, men vigtigt fokus på unge, uddannelse og vækst« hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

I dagbladet Information tilføjer AE's chefanalytiker Frederik I. Pedersen:

– Vi så helst, at man ikke strammede finanspolitikken så meget til næste år. I stedet skulle man vente, indtil krisen var vendt. Men hvis det er EU’s vilkår, så må man agere derefter.

Læs artiklen »Finansminister foreslår nulvækst i offentligt forbrug« hos Information.

Dette er en let redigeret udgave af en artikel, som oprindeligt blev bragt på Folkebevægelsen Mod EU's hjemmeside. Læs artiklen »Finanslov 2013 efter EU’s stramme linie« hos Folkebevægelsen Mod EU.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce