Annonce

Storbritannien
11. maj 2015 - 18:26

Konservativ regering mødt af protester før den er dannet

Selv om De konservative har opnået absolut flertal i det britiske underhus, er der kun sket marginale ændringer i vælgervandringerne mellem højre og venstre fløj i Storbritannien. Skotske nationalister havde succes på modstand mod nedskæringspolitikken.

Det britiske parlamentsvalg torsdag den 7. maj endte med sejr til det regerende konservative parti – i al fald mandatmæssigt. Fremgangen skete dog i sær på bekostning af den hidtidige regeringspartner Liberaldemokraterne.

Stemmemæssigt forblev forholdet mellem de to dominerende partier i Storbritannien stort set uændret.

Også selv om det skotske nationalistparti, Scottish National Party, SNP, havde stor fremgang på et opgør med den sparepolitik, som De konservative repræsenterer i ren form, og det socialdemokratisk Labour kritiseret for at repræsentere i en light-udgave.

Skotsk modstand mod sparepolitik

– Befolkningen i Skotland stemte for at stoppe nedskæringer - det vil vore parlamentsmedlemmer prioritere i Westminster, sagde Nicola Sturgeon, lederen af SNP efter valget.

Politisk står partiet til venstre for det traditionelle britiske arbejderparti Labour. Med tæt på 1,5 millioner af de afgivne stemmer i Skotland og 56 ud af 59 skotske pladser i Underhuset, gjorde partiet næsten rent bord i landet med 5,3 millioner indbyggere.

I det britiske parlament kommer SNP til at stå næsten alene i kampen mod de forventede nedskæringer og privatiseringer, som de konservative før valget bebudede ville være følgen, når de kom til at regere alene.

Marginal venstrefløj

På grund af valgsystemet med enkeltmandskredse er det svært at få briterne til at stemme på andre end de store partier.

Det var derfor ikke imponerende, hvad den nye venstrefløjsoparti Left Unity kunne mobilisere af vælgere. Partiet har fået nogen omtale gennem sit mest prominente medlem, filminstruktøren Ken Loach, men ellers beskæftiger medierne sig overvejende med de sikre vindere.

Ved valget til Underhuset havde Left Unity opstillet kandidater i 10 valgkredse. Her fik kandidaterne mellem 0,1 og 1,8% af stemmerne.

Ved det samtidig lokalvalg (minus London) opstillede partiet 18 steder, og her gik det en smule bedre med 3,8% af stemmerne som det højeste til Hazel Duffy opstillet i Wigan West.

»Nu da de konservative forbereder anden runde af brutale nedskæringer, har vi en lang kamp forude. Vi skal være en del af opbygningen af det alternativ, som Labour har undladt at levere. Ved modstand mod nedskæringer kan den radikale venstrefløj vokse - men støtte vil kun komme, hvis vi konsekvent arbejder i lokalsamfundet skulder ved skulder mod nedskæringer« skriver Unity Left i en erklæring efter valget.

Læs »Statement on the election results« hos Left Unity

Læs artiklen »Left Unity træder vande« hos Modkraft

Lidt bedre er det gået valgalliancen af fagforeningsfolk og venstrefløjspartier i Trade Unionist and Socialist Coalition (TUSC). Alliancen fik 36.000 stemmer ved valget til Underhuset og ifølge partiets hjemmeside mere end 100.000 stemmer ved lokalvalgene.

Alliancen mener selv det skyldes dens indsat i kampen mod offentlige nedskæringer.

Læs »Results still coming in but TUSC set to poll 100,000 votes for bold No Cuts message« hos TUSC

Kun små ændringer fra venstre mod højre

Generelt har der ikke været store vælgerforskydninger fra venstre mod højre ved valget i Storbritannien.

Set ud fra antallet mandater ved det britiske valg ser det ud som om, der har været et kraftigt skred til højre.

Ser man imidlertid på stemmetallene, har der kun været små forskydninger:

De konservative har med en fremgang på 0,8 % af stemmerne til 36,9 % af alle afgivne stemmer sikret sig absolut flertal i parlamentet - med 25 sæder over det nødvendige antal.

De er især hentet hos partiets tidligere regeringspartner Liberaldemokraterne, som politisk kan sammenlignes med Det Radikale Venstre i Danmark.

Liberaldemokraterne gik fra 23,1% til 7,9% af samtlige afgivne stemmer.

Det socialdemokratiske Labour-parti gik frem med 1,5% af stemmerne, men da de samtidig blev fejet ud af Skotland af SNP, mistede partiet 26 sæder i parlamentet.

Næsten 4 millioner eller 13% af vælgerne satte kryds ved det højrenationalistiske og EU-kritiske United Kingdom Independence Party (UKIP). Men det britiske valgsystem udløste kun et mandat i Underhuset.

Det grønne parti, som henter stemmer fra både højre og venstre flanke, kunne ligeledes kun hente et mandat med 1,1 millioner stemmer.

Det højreekstreme og racistiske British National Party, som ved valget  i 2010 fik 564.331 stemmer, måtte ved dette valg nøjes med 1.667 stemmer.

Læs »Election 2015 - Results« hos BBC

Tilbage til Thatcher?

Konsekvenserne af en ren konservativ regering forventes at blive voldsom - og vil måske kunne sammenlignes med de samfundsforandringer, som den tidligere premierminister Margaret Thatcher gennemførte i 1980’erne.

Den konservativ premierminister David Cameron har under valgkampen agiteret for at strejkeretten skal indskrænkes, de sociale ydelser beskæret med 12 milliarder pund (123 milliarder kr.) og for turbo på privatiseringer inden for alle offentlige grene bl.a. skole- og sundhedsområdet.

Den britiske venstrefløj er begyndt at reagere på højredrejningen i Westminster. Flere hundrede demonstranter mødte lørdag den 9. maj op foran Downing Street. Nogle af dem kom i slagsmål med politiet, hvorefter 15 blev arresteret.

I Cardiff, hovedstaden i Wales, var der ligeledes en stor, men mere fredelig demonstration.

Slagord for demonstrationerne var bl.a. de anti-konservative »Tories out« og »75% didn’t vote Tory«

Lørdag den 20. juni har borgerinitiativet mod sociale nedskæringer The Peoples Assembly indkaldt til demonstration i London under parolen »End Austerity Now« (slut spare- og nedskæringspolitikken nu).

Læs  »Anti-austerity protesters take to UK streets after Tory election victory hos« the guardian

Besøg The Peoples Assemblys hjemmeside

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce