Annonce

Arabisk anarkist alarm
7. februar 2013 - 22:53

Klapjagt på sortklædte aktivister i Egypten

Islamister kræver dødsstraf over anarkistisk inspirerede sort blok-demonstranter, mens myndighederne har fundet terrorparagrafferne frem for dæmme op for et voksende oprør mod den egyptiske regering.

18 personer blev tirsdag den 29. januar anholdt i Egypten for at tilhøre et venstreradikalt netværk, der går under navnet »Black Bloc« – en betegnelse for sortklædte, militante demonstranter.

Landets statsanklager har samtidig udstedt en arrestordre på alle med forbindelse til den anarkistisk inspirerede protestbevægelse og annonceret, at man vil forsøge at få aktivisterne dømt for at tilhøre en »terroristisk organisation«.

Myndighedernes offensiv kommer, efter sortklædte og maskerede demonstranter fire dage forinden benyttede to-årsdagen for den folkelige opstand mod den tidligere præsident Hosni Mubarak til at blokere trafikken og angribe landets præsidentpalads med sten og brandbomber. 

Læs artiklen »18 arrested on charges of belonging to Black Bloc« hos Egypt Independent.

Læs artiklen »Egypt prosecutor-general orders arrest of 'Black Bloc' members« hos AhramOnline.

Læs artiklen »Update: Black Bloc protesters clash with CSF at presidential palace« hos Egypt Independent.

Se nyhedsindslag om protesterne den 25. januar.


Islamister: »Skær hænderne af dem«

Anholdelserne af de sortklædte demonstranter blev allerede dagen efter mødt med protester foran retten i hovedstaden Cairo.

Her blev yderligere fire personer anholdt, da de var på vej til retsbygningen – de er ligeledes anklaget for at tilhøre Black Bloc.  

Læs artiklen »Dozens protest in solidarity with Black Bloc; four alleged members arrested« hos Egypt Independent.

Politiet har udtalt til lokale medier, at mindst én af de anholdte demonstranter angiveligt har forbindelse til Israel.

Påstanden bliver afvist af israelske myndigheder som »det rene vrøvl«, og der er ikke fremlagt beviser for anklagen, som ifølge kritikere er et forsøg på at vende offentligheden imod de anholdte.

Regeringspartiet Det Muslimske Broderskab har desuden udpeget medlemmerne af den parlamentariske opposition som de reelle bagmænd til optøjerne.

Og helt ude på den religiøse højrefløj lyder der ligefrem krav om dødsstraf til de venstreradikale uromagere: 

– Gud beordrer os til at dræbe, korsfæste eller skære hænderne og fødderne af dem, som spreder ulykke på jorden, udtaler mufti Abdel Akhar Hammad fra den islamistiske gruppe Jama'a al-Islamiya ifølge avisen Egypt Idependent.

Læs artiklen »Black Bloc must die, say Jihad and Jama'a al-Islamiya« hos Egypt Independent.

Læs artiklen »Wednesday's papers: Black Bloc hysteria, and the curfew gone with the wind« hos Egypt Independent.

Læs artiklen »Black Bloc anarchists emerge« hos BBC.

Undtagelsestilstand og tortur

De voldsomme reaktioner på de forholdsvis få sortklædte demonstranter kommer samtidig med en stigende kritik af præsident Mohamed Mursi, også fra Det Muslimske Broderskab og fra den liberale opposition i medierne.

Vedtagelsen af en ny grundlov med stærke religiøse undertoner sidste år har således skabt splittelse i det i forvejen uroplagede land.

Se indslaget »Inside Story - The state of Egypt's revolution« hos Al Jazeera.

 

Der er erklæret undtagelsestilstand og indført delvist udgangsforbud i tre byer langs Suezkanalen, hvor der har været tilbagevendende protester mod regeringen. 

Flere demonstranter og systemkritikere har de seneste uger mistet livet i sammenstød med politiet eller i myndighedernes varetægt.

Senest har anonyme kilder i sikkerhedstjenesten bekræftet overfor nyhedstjenesten Reuters, at et medlem af venstrefløjspartiet Popular Current er blevet tortureret ihjel af politiet, efter han blev anholdt under en demonstration den 25. januar.   

Læs artiklen »Security sources: Egyptian activist tortured to death« hos Egypt Independent.

Det handler om selvforsvar

Mens magthaverne forsøger at udnytte urolighederne til egen fordel, og massemedierne ofte refererer til den sorte blok som en gruppe med uklare mål, så vokser opbakningen til det nye fænomen på de sociale medier og blandt Egyptens store miljø af fodboldfans.  

'Black Bloc'-støttegrupper på Facebook har fået titusindvis af fans, og på YouTube er der blevet offentliggjort flere videoer, som hylder bevægelsen.

I videoerne benyttes sort-røde faner med det anarkistiske logo – cirkel A – ligesom der rettes en uforbeholden kritik mod Det Muslimske Broderskab, som betegnes som »fascistisk«.  

Læs artiklen »Black Bloc: Egypt's Opposition Gets More Radical« hos Der Spiegel.

Se indslaget » Who are Egypt's 'Black Bloc'?«.

 

Se den første video fra 'BLACKBLOCKREV'

 

Se videoen »black bloc egypt«.

 

I et interview med magasinet Vice fortæller en aktivist, at bevægelsen er opstået efter sammenstød med Det Muslimske Broderskabs tæskehold foran præsidentpaladset i december sidste år, hvor flere mistede livet.

'Black Bloc' er ifølge aktivisterne selv et forsvarsværn – både for de borgere, som fortsat ønsker at gå på gaden og for selve 'revolutionen'.

– Efter episoden foran paladset gik det op for os, at Broderskabet er meget velorganiseret. Derfor blev vi nødt til at organisere os selv. Grundlæggende handler det om at beskytte de revolutionære, forklarer den anonyme aktivist.

Læs artiklen »Egypt's Black Bloc—An Exclusive Interview« hos Vice Magasin.

Hooligans mod regeringen

Bevægelsens aktiviteter rækker dog langt udover at forsvare demonstrationer. 

En fraktion, der kalder sig 'Black Blocairo, The Hooligans' har således taget ansvaret for ildspåsættelser mod flere af regeringspartiets kontorer i slutningen af januar.

Læs artiklen »Egyptian Anarchist Movement Emerges with Wave of Firebombings and Street Fight« hos Inforshop News.

Referencen til hooligan-kulturen er ikke overraskende i lyset af, at landets fodboldfans har spillet en meget aktiv rolle under revolutionen for to år siden.

Opblomstringen af Black Bloc i Egypten falder desuden sammen med, at flere fodboldfans fornylig er blevet idømt dødsstraf for deres rolle i et voldsomt masseslagsmål ved en fodboldkamp sidste år, som kostede flere mennesker livet.

Andre dele af protestbevægelsen benytter sig samtidig af referencer til det internationale hackernetværk Anonymous – hvis symbol, Guy Fawkes-masken, optræder i flere videoer.

Internationalt fænomen

Mens 'Den sorte blok' er ny i Egypten, så trækker bevægelsen på en lang historie, som går tilbage til 1970'erne og 80'ernes bz'ere og autonome i blandt andet Tyskland.

Dengang som nu handler det rent lavpraktisk om, at militante gadeaktivister ønsker at beskytte sig selv med maskering og enslignende sort tøj for at forhindre arrestation, retsforfølgelse og genkendelse i pressen.

Dertil kommer muligheden for at handle som en samlet gruppe, signalere styrke overfor sin 'modstander' og forsvare en demonstration og de enkelte deltagere imod overgreb fra politiet.

På det politiske plan, så argumenterer sort blok-demonstranter typisk for en radikal udenomsparlamentarisk og anti-autoritær strategi, der kommer til udtryk i form af aktioner mod symboler på kapitalisme og staten.

Konceptet fik et internationalt comeback i forbindelse med protesterne mod internationale topmøder i USA og Europa omkring årtusindskiftet og bliver i dag brugt i større eller mindre grad over det meste af verden.

Besøg hjemmesiden »In defense of the Black Bloc«.

Læs analysen »The revolution, back in black hos Al Jazeera.

Læs artiklen »Black Bloc Communiqué: On Tactics And Organization«.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce