Annonce

København
11. september 2013 - 11:38

Hjemløse studerende besatte skole: Læs deres opråb til politikerne her

Vi vil ikke skabe problemer, men løsninger, skriver aktivister, som tirsdag besatte en nedlagt skole på Nørrebro i protest over manglende studieboliger i et åbent brev til politikerne i København.

En håndfuld studerende besatte tirsdag aften den 10. september kortvarigt den tidligere Havremarkens Skole på Husumgade i København for at omdanne den til et kollegium for boligløse unge.

Det skete i solidaritet med de mange unge mennesker, der har problemer med at finde en bolig, de har råd til at betale i Hovedstaden i forbindelse med studiestart.

– Tusindvis af vores nye venner står i en håbløs boligsituation, fordi politikerne ikke har bygget studieboliger siden 1995. Vi vil gerne vise, hvor nemt det er at bruge alle de her tomme bygninger til noget fornuftigt, fortæller en af aktivisterne i en pressemeddelelse sendt til Modkraft.

Hør programmet »Utopiske ungdomsboliger« i Klubværelset på P1 

LÆS AKTIVISTERNES ÅBNE BREV TIL POLITIKERNE NEDERST I DENNE ARTIKEL.

Se video fra aktionen her:


Smidt ud af politiet

Aktivisterne siger, at deres happening er et forsøg på at råbe medlemmerne af Københavns Borgerrepræsentation op, og få dem til at omdanne tomme kommunale bygninger til kollegier, som det er planen med det tidligere plejehjem Sølund. 

– Jeg håber politikerne vil tage det her problem seriøst. Også efter valgkampen. Hvorfor bruger vi ikke alle de tomme bygninger, når vi står med et så stort akut boligproblem? Frank Jensen (Overborgmester i København, red.) kan jo godt, han vælger bare ikke at gøre det, udtaler den anonyme talsperson i pressemeddelelsen.

Besætterne kalder sig "Hjemløse Studerende" og understreger, at de er indstillet på dialog med både politikere, bygningsejere og politi.

Repræsentanter for sidstnævnte myndighed var dog tirsdag aften ikke i humør til dialog, men smed hurtigt de unge mennesker ud af bygningen og gav dem en bøde for ulovlig indtrængen.

Læs artiklen "MX var med: Sådan foregik skolebesættelsen i KBH" hos MetroXpress.

Læs artiklen "Studerende forsøgte at besætte skole på Nørrebro" hos Politiken.

Cykel-safari

Samtidig med aktionen i Husumgade gennemførte omkring 100 mennesker en såkaldt bolig-safari på cykel igennem byen.

Cykeldemonstrationen var arrangeret af Studenterrådet ved Københavns Universitet, DGS Storkøbenhavn, Studenterrådet Metropol og Studenterrådet UCC og havde ligeledes til formål at sætte fokus på behovet for billige boliger til studerende i København.

I indkaldelsen til safarien, som førte de deltagende forbi tomme bygninger i byen, skriver de studerende blandt andet:

"Vi bliver 45.000 flere unge i København frem mod 2020 – og allerede nu mangler vi desperat studieboliger. Samtidig forhandler politikerne næste års budget inde på Rådhuset. De skal forvalte økonomien for Danmarks største studieby, men igen i år tyder det på, at studieboliger ikke prioriteres. Det vil vi lave om på!".

Se »Hjemløse studerendes« Facebookside

Læs artiklen "Studerende tager på safarijagt efter boliger" hos Politiken. 

"Det hænger ikke sammen"

I forbindelse med besættelsen af den nedlagte skole i Husumgade delte de boligløse studerende løbesedler ud til forbipasserende og har desuden sendt et åbent brev til pressen, hvor de uddyber deres budskab.

Modkraft bringer her besætternes åbne brev:

Kære København,

Vi synes du er en dejlig by at bo, leve og studere i. Men de senere år det som om du er ved at glemme dine unge og studerende.

Antallet af nye studerende er rekordstort, mens der ikke er blevet opført boliger til SU-venlige priser siden 1995. Det hænger ikke sammen kun, at bygge dyre luksuslejligheder ved havnen, når ambitionen er at blive verdens bedste studieby.

Vi har i dag taget den tomme skole på Husumgade i brug, fordi vi ikke længere kan vente på at du, kære København og dine politikere, finder den løsning, som I bliver ved med at snakke om.

Derfor er vi gået i gang med at indrette et kollegium, til nogle af de mange boligløse studerende i byen.

Vi kan ikke længere holde ud at se vores venner droppe ud og opgive deres fremtidsdrømme.

Tanken bag aktionen er, at vise en dag på Husumgade-kollegiet, med faglige aktiviteter, sociale arrangementer og fællesspisning.

Med vores besættelse er vi ikke ude på at skabe problemer. Vi er ude på at løse dem.

Bygningerne står tomme og vi har tænkt os at passe godt på dem, indtil de skal rives ned eller bruges igen.

Derfor er vi selvfølgelig åbne overfor dialog med både politikere, politi, brandmyndigheder og alle andre der vil lytte til byens studerende.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce