Annonce

USA
12. august 2015 - 15:54

Højremillits partruljerer Ferguson under undtagelsestilstand

Ved demonstrationerne på étårsdagen for politiets drab på en ubevæbnet sort mand i byen Ferguson i den amerikanske stat Missouri, har en bevæbnet højreorienteret milits meldt sig på banen.  Mens politiet kalder millitsens patruljering  provokerende,  undrer aktivister og borgere sig over at den får lov.

Søndag den 9. august  var det et år siden, at politibetjenten Darren Wilson skød og dræbte den ubevæbnede Michael Brown, som hans mistænkte for butikstyveri. Dagen har været markeret med demonstrationer og optøjer.

Og mange har undret sig over de hvide bevæbnede mænd i camouflage-tøj, der ses på gader og hustage i den plagede by

Uvelkommen assistance

De bevæbnede og camouflageklædte tilhører organisationen The Oath Keepers, og som navnet antyder, går de op i at holde eder.

Der er tale om forhenværende militær- og politifolk, der mener, at deres løfte om at beskytte forfatningen, giver dem ret og pligt til selv at at engagere sig i ordenshåndhævelsen.

Ovenpå de uroligheder, der fulgte drabet på Michael Brown, blev Fergusons politi kritiseret voldsomt for sin militære tilgang til urolighederne, og politchefen St. Louis County Jon Belmar var ikke  begejstret for »hjælpen« fra millitsen, som han  kaldte »unødvendig og provokerende«.

Ifølge den amerikanske TV station NBC har Jon Belmar også lovet at se nærmere på, om staten Missouris love, der tillader folk med våbentilladelse at bære synlige skydevåben, også gælder, når der er erklæret undtagelsestilstand.

Læs »Oath Keepers Turn Up at Michael Brown Protests in Ferguson, Missouri« hos NBC News

Aktivister undrer sig

Flere af de aktivister, der var på gaden I forbindelse med årsdagen for drabet på Michael Brown undrer sig over den tvivl, der er om lovligheden af den edholdendende millits aktiviteter i Ferguson.

»Hvorfor er der mænd med våben, og hvorfor gør politiet ingenting«, spurgte Kayla Reeves på Twitter.

Hun var en af 150 aktivister fra Black Lives Matter-bevægelsen, som politiet anholdt ved en fredelig blokade af motorvejen Interstate 70 mandag.

Johnetta Elsie, der også blev anholdt, spurgte  ifølge den britiske avis The Independent, om sorte mennesker kunne regne med at bære våben ligeså uantastet som Oath Keeper-millitsen.      

NBC fortæller at flere aktivister konfonterede millitsens medlemmer og spurgte, hvorfor de mente sig berettiget til at bære våben.

»Jeg er glad for, at vi er i stand til at forsvare os selv. Det har været vores ret i lang tid«, svarede et millitsmedlem ifølge The Independent

Læs »Oath Keepers: Who are white militia at Ferguson protests and why are they allowed to carry guns?« hos The Independent

Ret til selvforsvar

Det er en fortolkning af den amerikanske forfatning og lovene i Missouri, som lederen af Oath Keepers aktuelle indsats i Missouri Sam Andrews er enig i.

I et filmet  interview på organisationens hjemmeside går han hårdt i rette med politichef Belmar, som han mener har beordret sine folk til at begå lovortrædelser og forfatningsstridigheder, som fx at konfiskere våben.

Sam Andrews er ikke i tvivl om, at hans folk har loven i ryggen, når de patruljerer bevæbnet i Ferguson.

– Jon Belmar fortsætter med ignorere forfatningen. Han fortsætter med at ignorere den lov, der forbyder politifolk og regeringen at konfiskere våben og ammunition fra borgere i tider med nødsituation. Lige nu har vi nødretstilstand i Ferguson, og politichefen siger åbent til medierne, at han vil se på lovligheden af at bære synlige våben i Ferguson. Disse mennesker og Ferguson har ret til at beskytte sig selv, siger Sam Andrews

Se »Oath Keepers In Ferguson: The Truth Behind The Lies« hos Oathkeeper

Jeg er en dræber

En af  grundene til. at politichef Jon Balmer undersøger muligheden for at gribe ind overfor millitsen, er muligvis dens forbindelse til betjenten Dan Page. Sidste år blev han  fritaget for tjeneste, efter at han havde holdt tale for en lokal afdeling af Oath Keepers.

I talen, der blev filmet og lagt på Youtube i august 2014, angreb Dan Page blandt andre muslimer og Barack Obama, »den illegale indvandrer, der påstår at være præsident«.

Den forhenværende soldat, der også er kendt for at have overfaldet CNN journalisten Don Lemon under sidste års uroligheder i Ferguson, pralede også med at have slået folk ihjel.

– Jeg er også en dræber. Jeg har dræbt mange, og hvis jeg jeg er nødt til det, vil jeg dræbe endnu flere. Hvis du ikke vil slås ihjel, så lad være med at vise dig foran mig. Jeg tror på mangfoldighed – jeg dræber alle, sagde Dan Page til de forsamlede Oath Keepers.

Læs »Ferguson riots: St Louis police officer Dan Page suspended over video« hos The Independent

Læs også  »Tracking the Events in the Wake of Michael Brown’s Shooting« hos New York Times

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce