Annonce

EU
28. oktober 2013 - 14:53

Folkebevægelsen mod EU: Udmeldelse er stadig målsætningen

Årsmøde i Folkebevægelsen mod EU fastholder udmelding som centralt tema op til EU-parlamentsvalg i maj 2014.

Lørdag den 26. oktober valgte Folkebevægelsens landsmøde Rina Ronja Kari som liste N’s spidskandidat ved EU-parlamentsvalget i maj 2014. Hun skal løfte arven efter bevægelsens nuværende EU-parlamentariker Søren Søndergaard, der ikke genopstiller.

Selvom den tværpolitiske bevægelse efterhånden har 41 år på bagen, er den centrale målsætning uændret: Man arbejder stadig for dansk udmeldelse.

Både Rina Ronja Kari og næstformand i 3F Aalborgs transportgruppe Ole Nors Nielsen, der ved landsmødet opnåede en tredjeplads på kandidatlisten, fastholder at målsætningen om udmeldelse som det centrale:

– Vi kan jo se, at vi fik ret. I 1972 advarede vi imod, at udviklingen af EF handlede om mere end blot handel; udviklingen gik i retning af den union, vi kender i dag. Helt grundlæggende mener vi, at EU har et demokratisk problem. Politikerne kan simpelthen ikke skiftes ud, hvilket er dybt problematisk, siger Rina Ronja Kari til Modkraft.

Hun mener, at danskerne ved en folkeafstemning skal »have mulighed for at trække i nødbremsen og sige fra over for EU«.

Konsekvensen er udmeldelse

Rammer man ikke bredere, hvis man i stedet for udmeldelse sagde: Kampen imod social dumping, kampen imod sparekursen osv. Taber man ikke kampen for et socialt retfærdigt Europa ved at fokusere på udmeldelse?

– Vi har jo et valgprogram, vi tager afsæt i. Her er spørgsmålet om social dumping helt centralt. Vi sidder ikke i parlamentet og siger konsekvent ’nej’. Det er klart, at især journalister og EU-tilhængere ofte fokuserer på, at Folkebevægelsen ønsker udmeldelse. I den forbindelse er det vores opgave at have et svar parat, så vi kan komme videre og i stedet diskutere EU, siger Ole Nors Nielsen til Modkraft.

Rina Ronja Kari supplerer:

– Jeg tror ikke, at vi taber kampen. Selvfølgelig skal man kæmpe imod eksempelvis social dumping. Men sandheden er, at kampen imod social dumping ikke kan vindes inden for EU. På et tidspunkt rammer man ganske enkelt en kant, hvorfra man ikke kan komme videre. Hvis vi snakker social dumping kan vi godt lappe hist og her, men vi kommer ikke uden om, at det grundlæggende problem er det indre marked, siger hun til Modkraft.

Her har eksempelvis SF et forklaringsproblem, mener hun:

– Konfronterer man SF’ere med problematikken om social dumping, løber de på et tidspunkt tør for løsninger. Her er vi i Folkebevægelsen parate til at tage det afgørende skridt: Udmeldelse. 

Hun påpeger, at et nej til EU ikke er ensbetydende med et nej til internationalt samarbejde. Der er glimrende muligheder for at samarbejde uden en union, mener hun, og nævner EFTA (European Free Trade Association) og Europarådet som oplagte eksempler. 

Større lydhørhed

Både Rina Ronja Kari og Ole Nors Nielsen vurderer, at Folkebevægelsen har gode muligheder ved valget til EU-parlamentet i maj 2014:

– Når jeg snakker med folk i det daglige, kan jeg konstatere, at der er sket et skred. Tidligere ville man ikke rigtig diskutere EU – det er en besværlig og uforståelig størrelse. Men nu kan folk godt se, at EU udgør et problem. Derfor er det nu problemstillinger og konsekvenser ved EU, der er i fokus. Ved 3F’s nyligt afholdte kongres blev EU eksempelvis diskuteret i en grad, man ikke tidligere har set, siger Ole Nors Nielsen.

Rina Ronja Kari fremhæver en måling fra juni måned, der viste, at 39 procent af danskerne er klar til at melde sig ud af EU.

Det vil sige, at de er enige i vores centrale målsætning. Selvom ikke alle er klar til at tage det skridt, kan flere og flere danskere se fornuften i, at der er en EU-kritisk stemme i parlamentet, siger hun.

Der afholdes valg til EU-parlamentet søndag den 25. maj 2014.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce