Annonce

English Defence League
28. maj 2013 - 16:58

England: Soldaterdrab giver antimuslimer vind i sejlene

Antallet af hadforbrydelser mod muslimer i England er eksploderet siden mordet på en soldat i London sidste uge. Højregruppen English Defence League samler igen tusindvis til demonstrationer. Britisk ekspert frygter eskalering.

Den yderste højrefløj i England har været hurtige til at udnytte mordet på den britisk soldat og Afghanistan-veteran Lee Rigsby onsdag den 22. maj i Woolwich i Sydlondon til at mobilisere nye og gamle sympatisører.

Ifølge flere medier forsøgte gerningsmændene til onsdagens drab at halshugge soldaten og har efterfølgende forklaret, at drabet skete i protest mod Englands overgreb mod muslimer verden rundt.

Efter episoden er antallet af rapporterede hadforbrydelser mod muslimer og muslimske tilholdssteder tidoblet, skriver avisen The Independent. Og den højreorienterede og islamofobiske organisation English Defence League har holdt tre demonstrationer.

Læs artiklen »EDL marches on Newcastle as attacks om muslims increase tenfold in the wake of Woolwich machete attack which killed drummer Lee Rigsby« hos The Independent.

Flaskekast og anholdelser

Lederen for English Defence League (EDL) Tommy Robinson, skrev umiddelbart efter soldaterdrabet på twitter: »Der er nødt til at komme en reaktion fra den britiske offentlighed« og dernæst »fødder på gaden, alle som vil til Woolwich bør kontakte mig.«

Få timer senere samledes omkring hundrede af gruppens støtter i Woolwich. Flere var iklædt skimasker med organisationens logo. De råbte kampråb og antimuslimske slogans, inden det udviklede sig til regulære optøjer og kampe med politiet.

Lørdag demonstrerede op mod 2.000 EDL-støtter i Newcastle.

Demonstrationen, der forløb nogenlunde fredeligt med kun tre anholdte, har været planlagt i månedsvis, men Woolwich-mordet har efter alt at dømme medvirket til at få flere folk på gaden.

Igen mandag den 27. maj marcherede omkring 1.000 tilhængere af den antiislamiske gruppe gennem London og stoppede foran premierministerens kontor på Downing Street 10, hvor de blev mødt af en mindre moddemonstration organiseret af venstrefløjsnetværket Unite Against Fascism.

Der blev kastet flasker og udvekslet skældsord, men politiet formåede at holde de to grupper adskilt.

Læs artiklen »EDL protesters blame Islam for Woolwich attack« i The Guardian.

Læs artiklen »EDL and UAF march through London in wake of Lee Rigby murder« hos Huffington Post.

En revitalisering

De relativt store og meget medieomtalte demonstrationer organiseret af English Defence League kommer efter længere tids nedtur for den højreekstreme gruppe.

Interne stridigheder har drænet mange af gruppens kræfter, og antallet af deltagere til demonstrationer har været stødt faldende de seneste år.

I februar formåede man således kun at mobilisere tredive mennesker til en planlagt demonstration i Cambridge.

– English Defence League har formået at revitalisere sig selv i kølvandet på Woolwich-mordet. Gruppen har altid advaret mod truslen fra islamisk ekstremisme og mordet passede lige ind i deres agenda. Demonstrationerne siden mordet er nogle af deres største i flere år, fortæller Jamie Bartlett, der forsker i ekstremisme ved den britiske tænketank Demos, til Modkraft.

Han vurderer at tendensen kan fortsætte.

– Det er selvfølgelig svært at spå om fremtiden, men vi ser typisk et mønster, hvor ekstremistiske gruppers mobiliseringer og vold virker gensidigt forstærkende. Så vi kan nok godt regne med at se flere demonstrationer i den kommende tid.

Læs artiklen »Woolwich attack prompts fears of backlash against British Muslims« hos The Guardian.

Læs artiklen »Woolwich attack has given the EDL a new lease of life” hos New Statesman.

Læs artiklen »Woolwich attack and the far right: three points to consider when the dust settles« hos The Guardian.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce