Annonce

USA
24. juni 2015 - 14:59

Amerikansk præsidentkandidat ønsker skandinavisk velfærdsstat

Modkandidat til Hillary Clinton som demokratisk præsidentkandidat har skandinaviske lande som inspiration for et nyt Amerika.

Senatoren Bernie Sanders fra Det Demokratisk Parti har besluttet at tage udfordringen fra udenrigsminister Hillary Clinton op og har indledt en kampagne for at blive partiets kandidat ved næste præsidentvalg i 2016.

Bernie Sanders har skandinaviske lande som rollemodel, for hvordan USA i fremtiden skal indrettes. Han fremhæver især gratis hospitaler og uddannelser samt bedre pension og børnebidrag.

Læs artiklen »Bernie Sanders calls for 'political revolution' against billionaire class« hos The Guardian

Sanders er træt af USA’s politiske familiedynastier, og hans kandidatur er en udfordring af både Hillary Clinton og Jeb Bush, der meget vel kan blive landets to nominerede præsidentkandidater.

Relativ ukendt

Bernie Sanders er en forholdsvis ukendt politiker, ikke kun i udlandet, men også i USA. Heller ikke for den liberale, dvs. progressive, fløj i USA er Sanders det største navn.

Her havde mange håbet, at senator Elisabeth Warren ville stille op, men det gør hun ikke. Warren har især gjort sig bemærket ved at ville lade bankerne få finansielt ansvar for finanskrisen.

Sanders er erklæret demokratisk socialist, som mener at USA har brug for en politisk revolution. Arbejderne i USA har brug for mere i løn samt flere rettigheder som ferie og pension.

Bernie Sanders er modstander af den såkaldte TTIP-aftale, dvs. en frihandelsaftale mellem USA og EU, som gør det muligt for multinationale selskaber at sagsøge nationalstater, hvis lovgivningen mindsker deres konkurenceevne.

200.000 frivillige

Sanders har givet udtrykt for en bekymring for det amerikanske demokrati, hvor den politiske kamp bliver ført mellem de kandidater, som får flest penge fra donationer. På den måde er det ifølge Sanders ikke befolkningen, som bestemmer, hvilken politik som skal føres, men Amerikas rigeste som køber sig til indflydelse.

Sanders undgår dog personligt ikke spørgsmålet om pengeindsamling. Han har anslået, at han selv har brug for mellem 150 og 200 millioner (997 million - 1,3 millarder kroner), hvis han bliver nomineret som Demokraternes kandidat.

På den første ud af hans kampagne for at det, har han indsamlet 4 millioner dollars (26,6 millioner kroner) til sin valgkamp. Det bemærkelsesværdige er, at donationerne ikke er kommet fra store virksomheder eller millionærer, men fra mange små beløb.

Indtil videre har 200.000 frivillige desuden sagt ja til at hjælpe Sanders med hans præsidentkandidatur.

Læs artiklen »Bernie Sanders is running for president« hos CNN

Uafhængig eller Demokrat?

Selv om Sanders sandsynligvis ikke opnår at blive Demokraternes præsidentkandidat, udelukker det ikke hans kandidatur til præsidentposten.

Faktisk har den amerikanske Occupy-bevægelse opfordret ham til at bryde med Det Demokratiske Parti og stille op som uafhængig kandidat på grund af partiets blåstempling af TTIP-aftalen.

Læs artiklen »Bernie Sanders' Political Revolution can only come about if he abondons the Democrats« hos Occupy.com

Læs artiklen »Democrats reject Obama on trade« hos CNN

Sanders har tidligere været stillet op som uafhængig senatkandidat i staten Vermont imod både republikanere og demokratere.

Men da en uafhængig præsidentkandidat ikke har en reel chance for at vinde præsidentembedet, anser de fleste, at Sanders rolle bliver at lægge pres på Hillary Clinton, så hun fører en mere progressiv kampagne.

Selvom Sanders ikke spås mange chancer, er han ikke håbløst bagud. Hvis Sanders fremgang fortsætter, kan det tvinge Hillary til at komme med konkrete løfter om f.eks. mindsteløn.

Bernie Sanders har selv været fortaler for en mindsteløn på $15.

Læs artiklen »Bernie Sanders polling strong in New Hampshire« hos Politico.com

Læs artiklen »The unluckiest generation what wil becom of millennials« hos The Atlantic

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce