Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Kommentar
20. august 2014 - 13:33

Aktivistens gode råd for at undgå »aktivisme«

Et forsøg på at finde en opskrift, der kan hjælpe venstrefløjen med at undgå at blive distraheret, overkomme aktivismens midlertidighed og opbygge holdbare alternativer. Skrevet, opdateret og oversat af ukendte aktivister.

Er du politisk engageret? Føles lidt som at stå på en isflage, gør det ikke …

Det ene midlertidige projekt følger det andet. Gang på gang at skulle starte forfra. Og når der engang i mellem kommer bevægelse i tingene er det ofte i reaktion, med andre ord en masse energi på magtens initiativ.

Der lurer ingen offensiv lige rundt om hjørnet. Initiativet er med andre ord ikke vores. Eller? Der må findes en anden måde at engagere sig politisk; en måde hvor vi hverken er i febrilsk hastværk eller desperat venter på at der skal »ske« noget.

Eller som nogle andre sagde: What we say is that it is not more urgent to act than it is urgent to wait. Because we want to get organized, we have time.

Det her er en slags etikkette for alle os, der vil organisere os og samtidig bakser med holde distraktionerne for døren.

Det er formuleret i bydeform, men det skal ikke forstås som befalinger. Det er bare nemmere at holde kort og huske synes jeg. Tænk køleskabsmagneter. Det er nogle gode råd, som man kan tage til sig eller ej. Personlige påmindelser.

Ikke mindst et forsøg på at finde en opskrift, der ville kunne hjælpe os med at undgå at blive distraheret, overkomme aktivismens midlertidighed og bygge for det lange løb.

 • Behold hele tiden fokus på de ting I anser som væsentlige i det lange løb. Undgå »aktivisme«, forstået som at være aktiv i lidt af hvert der lige nu trækker i en.

 • Ignorér »aktuelle« spørgsmål.

 • Undgå individuelle og midlertidige løsninger. Fokusér på at opbygge nye ordninger, metoder, institutioner og måder at organisere sig, som i det lange løb kan tage plads i stedet for gamle.

 • Skift ikke politisk sag nu og da. Vær stædig. Vær udenfor og sørg for ikke at være inde i varmen.

 • Gør ikke brug af aktioner, demonstrationer, kampagner eller civil ulydighed for selv at blive en nyhed.

 • Søg ikke opmærksomhed for jeres gruppe eller fællesskab. Bliv ikke en vare. Dræb jeres begær for at sige noget bare for at blive hørt. Tør at holde kæft.

 • Lad jer ikke distrahere af alle de sensationelle dumheder, politikere, skandaler, pinlighed, galninge, højreekstremister eller haters, der på skift tager opmærksomhed.

 • Latterliggør og hån ikke dem, der siger dumheder. Hån fetisheres nemt. Du opmuntrer dem ved at tilføre dem opmærksomhed, kraft og energi.

 • Afvis at debattere i massemedier, såvel som på de sociale medier. Kom ikke op og skændes med andre! Så slaver du den allerede for dramaindustrien.

 • Fokuser på kritisk og opfindsomt at udvikle og finslibe jeres måde at organisere jer på, jeres demokrati, jeres lighed mellem forskellige forudsætninger, jeres proportionssans og rimelighed, jeres taktikker og solidaritet. Stol på smitten. Politisk forandring, der virkeliggøres på lille skala på en spændende måde, smitter.

 • Fokuser på selvkritik. Spild ikke tid på at kritisere herskere eller dem, der tager fejl. Kritik er en gave, som hjælper vores egne og nærliggende fællesskaber med at finslibe den politiske forandring, vi forsøger at gøre til virkelighed. Selvkritik hjælper fællesskaber, når de støder ind i velvillig racisme, sexisme eller begynder at skabe middelklasseghettoer.

 • Vær en stemme, der højrøstet og offentligt funderer over jeres fejltagelser og hvilke løsninger, I afprøver. Så tiltrækker I »andre der vil diskutere relaterede sager og I kan bygge videre sammen«.

 • Stræb ikke efter at skabe opmærksomhed omkring spørgsmål og sager, men byg fællesskaber, hvor tænkning og diskussion kan ske befriet fra de landsdækkende mediers dagsorden.

 • Filtrér og boykot nyhedsstrømmen aggressivt. Ja, boykot nyhederne og det aktuelle. Både i frokostrummet og på internettet.

 • Bliv ikke aktuel. Hvis I er engagerede i noget, der pludselig bliver aktuelt: Lad jer ikke blive suget med! Bevægelser, der endelig ser sit engagement blive repræsenteret i massemedierne, bliver let revet med for at et par år senere tabe den kraft og den stædige entusiasme, som de over lang tid havde bygget op. At blive aktuel og komme i rampelyset kan knække mangeårigt engagement.

Teksten stammer fra svenske krigsmaskinen, som selv har omarbejdet den fra et andet sted, som igen havde omarbejdet fra et tredje. Nu lever den videre her og vær velkommen at bygge på den.

Den er i august 2014 blevet oversat og bragt på den danske hjemmeside Commoniser.dk.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce