Annonce

Foto

Foto og interview
16. november 2016 - 11:02

Blokade mod lukning af biblioteker på KU: Studerende frygter for færre bøger og læsepladser

FOTOSERIE: Tirsdag blokerede studerende adgangen for ledelsen på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet, hvor man planlægger at spare biblioteker væk. 

Bibliotekerne skal spare tre millioner kroner som en del af omfattende nedskæringer på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet.

Det fik studerende til at lave blokade af fakultetsledelsens kontorer - dekenatet.

- Lige nu er der gang i forhandlingerne, så der er ikke nogle endelige forslag. Men man snakker blandt andet om at fyre bibliotekarer på de enkelte institutter. De kender underviserne, de studerende. Og ikke mindst ved de, hvad der bliver forsket i, og hvilke bøger der er gode at købe ind, fortæller Niklas Zenius Jespersen, der er talsperson for blokaden.

Han frygter, at man vil erstatte bibliotekarerne  med centrale bibliotekarer fra Det Kongelige Bibliotek, som ikke har det samme lokale kendskab eller interesse.

- En anden foreslået model er at lukke en række af institutbibliotekerne og lægge dem sammen. I den mest drastiske form således, at der kun er et enkelt bibliotek for hele fakultetet. Det kan få de konsekvenser, at der bliver færre bøger og færre læsepladser, siger han.

Der er i forvejen pres på læsepladserne i København, forklarer han. Specielt i eksamensperioder. Og når mange studerende i forvejen ikke har særlig mange timers undervisning, giver det tilknytning til studiet, når man kan mødes på fakulteternes biblioteker og studere sammen, mener han.

På fakulteterne kan man være døgnet rundt. Men på almindelige biblioteker med læsepladser, er der lukketider. Så mange har ikke et sted at gå hen og arbejde, hvis de ikke kan komme ind på fakultetet. 

Besparelserne på universitetet er en del af besparelser på omkring 60 millioner kroner, forklarer Niklas Zenius Jespersen.

- Universiteterne er ikke kornfede institutioner, hvor man nemt kan finde administrative besparelser. Selv små beløb som tre millioner i et meget større budget kan have drastiske konsekvenser for uddannelsen i fremtiden.

Se billeder fra blokaden her. Fotos: Alexander Zehntner. 

Niklas Zenius Jespersen
Redaktion: 
Genre: 
Nyhed

Annonce