19. september 2012 - 15:24

BADMAN lukker dørene

BADMAN lukker dørene

Claus Buhr fra Danmarks Radio var den første journalist til at stå op i Byretten for åbne døre i grundlovsforhøret af otte kurdere sigtet for at indsamle og give støtte til PKK, da dommeren udbad sig kommentarer fra de tilstedeværende pressefolk om anklagers begæring om lukkede døre. Straks efter fulgte Jyllands-Posten, så Politiken, TV2 og nyhedsbureauet AP. Journalisterne understregede vigtigheden af offentlighedens interesse for sigtelserne efter terrorparagraffen 114 b, nr. 2.

Men lige meget hjalp det.

Dommeren erklærede dørene lukkede for forsættelsen af forhøret. Pressen måtte pænt træde udenfor døren, mens otte sigtede kurdere sad tilbage med anklager Jakob Buch Jepsen og forsvarerne Bjørn Elmquist og Sys Vinding, hvor sidstnævnte nedlagde navneforbud, da flere af de sigtede driver virksomhed. Navneforbuddet blev fastslået.

Pressen havde dog været til stede ved oplæsning af sigtelserne. Og vi havde alle også fået udleveret en 3-siders fotokopi med titlen ”Pressesigtelser” og undertitlen ”Sigtelser §114 b-sag – operation Batman”.

Alle 13 pressefolk havde hørt både sigtelserne læst op, hørt tidspunktet for anholdelse af sigtede, deres navn, fødselsdato og hørt alle otte erklære sig: ikke skyldig.

Dørene blev lukket ”af hensyn til sagens fremadrettede efterforskning.

Sjovt nok har der på Twitter i den forløbne uge verseret et grusomt fotomanipuleret billede af Tyrkiets premierminister Erdogan retoucheret til Jokeren fra Batman-filmen, hvis figur holder borgere i byen Gotham City i skak om liv og død med et mål er at eliminere byen.

Og så lancerer Københavns anklagemyndighed sig som ”operation Batman” i en række ransagninger af kurdiske foreninger, virksomheder og privatpersoner i Københavns Byret, onsdag 19. september 2012.

Udenfor de lukkede døre i Københavns Byret, retslokale 60, bakkede over 100 kurderne de otte sigtede for grundlovsforhøret op med taler, sang og slagord for frihed. Der blev også genfortalt adskillige beretninger om, hvor voldsom og overgribende ransagningerne hos de sigtede havde været. Foto: lilsim

BADMAN-ransagninger

Politiet ankom til den kurdiske kulturforening i Viktoriagade tirsdag 18. september for at ransage foreningens lokaler, og blev mødt af en ung mand, der fremviste politiet et nøglebundt med nøgler til alle døre. Men den unge kurder blev omgående lagt i håndjern og lagt på maven på gulvet. Derefter smadrede politiet flere døre, bombesprængte en aflåst kasse, som den unge mand også havde nøglen til. Computere blev konfiskeret, mobiltelefoner, usb-stiks og mapper med papirer om foreningens kulturelle aktiviteter. Loftspladerne blev revet ned og puder gennemhullet med strikkepinde.

- Hvor er menneskerettighederne her i Danmark, ræsonnerede et af medlemmerne, da hun genfortalte om ransagningen. Lige meget hvor vi er, bliver vi kriminaliseret, og vi ønsker bare at få lov til at være her, som de mennesker vi er, kurdere.

I en privat lejlighed havde der været 35 politifolk til anholdelse af én person.

På en restaurant var alle medarbejderes mobiltelefoner blevet konfiskeret og spisende gæster i restauranten blev smidt ud ved ransagningen og anholdelse af indehaveren.

Udfaldet af grundlovsforhøret vil blive opdateret her, når det foreligger:

Opdatering, torsdag 20. sept. kl. 15.09: Grundlovforhøret varede i går til kl. 22 og fortsætter i dag kl. 16 - 19 i Kbh's Byret, mødelokale 60.

Opdatering, fredag 21. sept. kl. 8.00: 

Syv ud af de otte anklagede kurdere er fortsat varetægtsfængslet i 26 dage-heraf  12 dages isolation. Én er løsladt. 

Kurderne sammenligner sagen med KCK-sagen i Tyrkiet, hvor omkring 7000 mennesker (folkevalgte borgmestre og politikere, advokater, menneskerettighedsforkæmpere, journalister og mennesker med en anden politisk holdning end regeringen) er fængslet og anklaget for terrorisme. 

Kommentarer

Grundlovforhøret varede i går til kl. 22 og fortsætter i dag kl. 16 - 19 i Kbh's Byret, mødelokale 60.

Se video fra aktiviteterne foran Domhuset:

 

Opdatering på grundlovsforhøret af 8 kurdere, torsdag 20. sept. 22:42 fra Twitter: Domsafsigelsen bliver afsagt fredag morgen kl. 9.00

verdict is expected to be announced at court session tomorrow morning at 9 am danish time.

Opdatering på grundlovsforhør af 8 kurdere, anklaget for indsamling af penge til PKK (twitter):

Syv ud af de otte anklagede kurdere er fortsat varetægtsfængslet - i isolation, én er løsladt. Retsforhør fortsætter ifølge tweets, endnu 12 dage. 

Kurderne sammenligner sagen med KCK-sagen i Tyrkiet, hvor omkring 7000 mennesker (folkevalgte borgmestre og politikere, advokater, menneskerettighedsforkæmpere, journalister og mennesker med en anden politisk holdning end regeringen) er fængslet og anklaget for terrorisme.

Der bliver helt sikkert gang i den foran Københavns Byret i dag!

1 of the 8 kurds got realised in . The trial for 7 will continue in 12 days  

71 year old  in custody in  has begun hunger strike.  


1 out of 8  are free for now! The other 7 will still be in jail for 26 days. The first 12 in isolation.  

Forsvarsadvokat Bjørn Elmquist: Hvor Danmark tidligere har været spydspids for ytringsfrihed, foreningsfrihed og politisk robusthed og så videre .... er vi nu blevet en spydspids for det, som Tyrkerne vil.

Se Elmquists udtalelser og kurdernes varme modtagelse af den eneste løsladte kurdere i videoklip fra i nat kl ca 01.00 hos TV2 , da afgørelsen på grundlovsforhøret var afsagt og mødet var slut: Syv anholdte kurdere er fængslet i 26 dage, heraf 12 i isolation. Én er løsladt.

De syv forsvarsadvokater har kæret sagen til Østre Landsret, der nu er ved at finde ledige dage i kalenderen til sagen.

"Danmark er Tyrkiets yndlingsaversion"

Hør journalist Pola Rojan analysere, hvordan anholdelse af otte kurdere tolkes i Tyrkiet hos TV2

- Når ROJ TV lader de magtesløse komme til orde, er det en sag i byretten. Og i Radio- og tv-nævnet, skriver Lasse Ellegaard i dag i Informations leder, der begrunder sin konklusion med ordene:

- Men når præsident Obama signerer droneangreb, der slagter civile i Pakistan og Yemen, lander han ikke på nogen terrorliste. Israels regering godkender ustraffet drab på kvinder og børn i Gaza og Libanon. Tyrkiets generalstabschef, Necdet Özel, ytrer sig om teknikken i luftangreb på irakisk territorium. Når Syriens Bashar al-Assad begår samme forbrydelser fordømmes han med rette. For dem alle gælder det om at slå ihjel uden rettergang.

Læs hele Ellegaards leder i Information med titlen “ROJ's ytringsfrihed”, der også rummer denne formulering om ytringsfriheden:

"Ytringsfrihed er for dem, der har magten, terrorisme er de magtesløses forbrydelse"

"Mundtlig forhandling" i sagen om varetægtsfængsling af 7 kurdere er nu fastsat til 15. - og 16. okt 9.30 og 26. og 30. okt 13.00 i Østre Landsret. Det er endnu uvist, om dørene er lukkede for offentligheden, som ved grundlovsforhøret i Byretten 19. sept.

- How is this case connected to the ROJ TV trial?

- It is all about ROJ TV. Before Anders Fogh Rasmussen’s NATO post, the Danish and democratic values were invaluable, now they have a price tag.

The money collected [by Kurds in Denmark] is given to Danish-Kurdish Culture Fund and if one remember, it was previously claimed that this money came from PKK.

Now they are saying the money has been given to PKK.

Sådan udtaler Farhad Sharifi, formand for FOKUS-A (akademisk forening i dk) artikeln "Head of Danish-Kurdish Academic Association: “An unjust law is no law”, på websitet Aliance for Kurdish Rights.

 

Syv kurdere, tiltalt for at indsamle penge til PKK (Det Kurdiske Arbejderparti), blev hyldet af venner og familie, da de ved 1. møde i den "mundtlige forhandling" blev ført fra salatfad til 3. afd's retslokale i Østre Landsret mandag 15. okt. Efter 15 min. blev der nedlagt navneforbud og lukkede døre. På trods af dette var navnelisten på de tiltalte offentlig tilgængelig i trappehallen fra morgen indtil 13.30 (4 timer). Den "mundtlige forhandling" af straffekæresagen fortsætter over fire møder (15., 16., 26. og 30. okt.). Det skal afgøres, om sigtelsen og varetægtsfængslingen kan opretholdes. Ni kurdere er tiltalt, én i absentia (ikke til stede), én er løsladt, men fortsat sigtet og syv er varetægtsfængslet (28 dage d.d).

Til stede i retslokalet var også to civile betjente med tyrkisk baggrund. Jeg fik hvisket i mit øre, at netop disse to har gennem et helt år mandopdækket en af de tiltalte  døgnet rundt.