Annonce

16. august 2011 - 3:38

Alle kridter banen op i ROJ TV–sagen

På trappen foran Domhuset på Nytorv havde omkring 80 kurdere taget opstilling i morges klokken 8.45, da jeg ankom for at overvære første møde i retssagen, den danske stat mod ROJ TV, berammet til 26 retsmøder.

JPEG - 78.7 kb
Kurderne var mødt talstærkt op foran Domhuset i København for at give deres støtte til ROJ TV, blandt andet tre tyrkiske og en svensk parlamentariker. foto:lilsim

Side om side stod de ranke, kvinder som mænd.

Uden at sige en lyd.

De stod med alvorlige, men meget åbne ansigter.

Foran den menneskelige skulptur af kurdere stod 20 pressefolk med kameraer og båndoptagere.

Men der blev ikke sagt et ord.

Jeg stillede mig op, bevæget af situationen og betragtede deres ansigter. Seriøse, koncentrerede rolige mennesker, der står op for sig selv, deres folk og etnicitet.

I forhold til det enorme politimylder jeg netop var gået igennem fra Hestemøllerstræde og gennem Slutterigade, der var plastret til med blå politivarevogne og danske politibetjente, i en stemning af nærmest ”dansk hygge” med privat sludren og kaffedrikning, var stemningen af kurdisk alvor slående.

Jeg blev rørt. Og rystet.

Situationen ramte mig direkte i maven – ikke som en knytnæve i mellemgulvet - men som en syg og svimlende tilstand. Tæt på kvalme og begyndende influenza.

At disse mennesker står her og kæmper for deres demokratiske ret til at have et nyhedsmedie på deres eget sprog, som rapporterer om deres folk, kultur og virkelighed, der er censureret dér, hvor de bor. Og så netop i Danmark, hvor vi siden Struenses tid har holdt fanen højt for ytringsfriheden.

Med lov skal man land bygge

Et pressemøde gik i gang på trappen til Domhuset.

Flere parlamentarikere fra Tyrkiet og Sverige udtalte værdien af ROJ TV og appellerede til Danmark, til politikerne, til Folketinget og til den danske befolkning om ikke at lukke kurdernes eneste ucensurerede medie.

”Med lov skal man land bygge”, citerede de kurdiske repræsentanter Domhusets lovende tekst mejslet ind i murværket højt oppe over seks joniske søjler i indgangspartiet af den enorme bygning.

JPEG - 72.2 kb
Tahir Kemalizade, formand for Kurdistan National Congress (KNC) talte til pressen om demokrati. foto:lilsim

Tahir Kemalizade, formand for Kurdistan National Congress (KNC) sagde:

- Hvis vi havde et land, ville vi aldrig være her. Men desværre har vi ikke noget land, derfor er vi her. Vi er jeres gæster. Jeg håber, at I kan give plads til os, som I giver plads til mange andre folk.

- Vi vil også bygge vores land med demokrati, med etniske minoriteters rettigheder og lighed. Det er vores ønske, at der også er et land, Kurdistan, som kurderne kan befinde sig i.

- Jeg vil gerne stille et spørgsmål til journalisterne, til danske politikere og til resten af den danske befolkning:

- I Tyrkiet findes der hundredvis af kurdiske politikere, som ikke er tilladt at udtrykke sig på kurdisk. Det venter de på. Hvilken demokratisk ret er det?

”Anklageskriftet løst i fugerne”

I retslokale nummer 27 startede retssagen præcis klokken 9.30 med at anklagen mod ROJ TV blev læst op. Men inden ordlyden var udtalt i sin længde, afbrød forsvarer Bjørn Elmquist talestrømmen med krav om at hele sagen skulle afvises.

Og så linede han ellers op med fejl og mangler overfor anklageskriftet, som han kaldte ”vidtløftigt”, ”uigennemtænkt” og ikke mindst ”løst i fugerne”.

Forsvarer Bjørn Elmquist mere end antydede også, at begge anklagere har plejet omgang med tyrkiske myndigheder på et så nært og venskabeligt plan, langt før sigtelsen mod ROJ TV var en realitet, at han måtte kalde forløbet ”højst usædvanligt” og anklagerne for inhabile, idet de nu er både anklagere og politifolk og part af sagen.

Bjørn Elmquist bad om ”professionel distance” og ”objektive kriterier”.

Og her var det så, at vicestatsadvokat og anklager Anders Riisager med al tydelighed demonstrerede, at der er forskel på en spade og en spade, da han kommenterede forsvarerens krav om afvisning af sagen som ”ikke andet end en fed bøvs” og alene fremsat for ”at lave show”.

Anklageren understregede, at den klare anklage lød: ”fremme af PKK og dens virksomhed”.

Bjørn Elmquist svarede med, at ”her er det retsfølelsen og ytringsfriheden, der er på spil”.

Hvilken advokat ville du vælge, hvis du fik uventede gæster?

JPEG - 106.8 kb
Politihesten Sally havde enten kvalme eller noget med tungen. foto:lilsim

Annonce