Annonce

Modkraft
20. oktober 2000 - 10:02

Opret en artikel på Modkraft

Her viser vi, hvordan man opretter en artikel på Modkraft. Husk at skrive det i toppen af artiklen, hvis den endnu ikke må udgives.

Log på Modkraft.

Klik på linket "Log ind" øverst til højre.

Hvis man har rettighederne bliver man præsenteret for to nye menulinjer under den sædvanlige. En sort og en grå. Hvis de ikke er der, er det, fordi Modkrafts administratorer ikke har tildelt én de fornødne rettigheder. Enten fordi de ikke synes, man skal have det, eller fordi de ikke lige har fået det gjort.

Klik på "tilføj indhold" i den grå menulinje, og I bliver præsenteret for en lang række mulige indholdstyper (afstemning, foto-serie, kalenderopslag osv).

Klik på "artikel", og I bliver præsenteret for siden "opret artikel" med felter, I skal udfylde eller forholde jer til.

Felter der skal udfyldes på siden "opret artikel"

Oppefra og ned er felterne:

Prefixet angiver det overordnede emne. I min artikel, britisk general truer med mytteri, hvis Corbyn bliver premierminister, er prefixet "kuptrusler". Det kunne også være "magtdemonstration". Pointen er, at det skal henvise til indholdet, uden at være for specifikt.

Titlen (overskriften) giver sig selv. Man kan eventuelt tænke på google, der trunkerer overskrifter, der er for lange (fylder mere end 512 pixels). Der findes et værktøj til at tjekke, hvordan overskrifter (page titles) ser ud i Googles søgeresultater.

Manchetten er underrubrikken, dvs. de fem-seks liniers tekst, der i selve artikelvisningen er mellem billede og brød-tekst. Manchetten kan være det samme som resumeet (introduktionsteksten på forsiden).

Redaktioner angiver hvilken redaktion, der står for artiklen. For nyheder vælges "-nyheder"

Forsidebillede

Forsidebilledet er det et billede, der skal gøre resumeet selskab på forsiden, og som skal følge overskriften i artikelvisningen. Billedet SKAL være 940 * 627 pixels eller 620*413 pixels (hvis billedets opløsning er for dårlig). Så for det meste altid, med mindre man er vildt heldig med forholdet mellem længde og bredde på originalbilledet, skal der skæres. Det gør man med det beskæringsværktøj, der findes i alle billedbehandlingsprogrammer (Photoshop, GIMP), eller med online-værktøjer som picresize.com.

Billedets titel er billedteksten. Den optræder under billedet i artikelvisningen, og som et lille skilt der viser sig, når man fører musemarkøren hen over det på forsiden. Titlen får man mulighed for at sætte ind, efter at man har uploaded det (der skal være et billede, før der kan være en billedtekst).

Resumeet er den tekst på portalforsiden, der ledsager billedet. Det kan være den samme tekst som i manchetten, men behøver ikke at være det.

Brødtekst

Selve artiklen. Der er tre ting at tænke på ud over retsskrivning og opmærksomhed mod vrøvl og sludder.

For det første, at der ikke i teksten er mere end et linieskift, altså efter hvert afsnit, mellemrubrik eller link.

For det andet skal selve brødteksten formateres med typografien paragraph, mens mellemrubrikkerne skal formateres med typografien heading 3. Med andre ord ikke noget med fed eller understreget tekst. Kursiv går an til betoning.

For det tredje, links. I nyheder må de ikke indsættes i selve teksten, men indsættes under de relevante afsnit. Konventionen er

Læs: Skrivevejledning hos Modkraft.

"Læs" udskiftes med "Se", hvis der er tale om videoklip, og med "Hør" hvis der er tale om et radioklip.

Man kan lave links i Word (indsæt hyper-link). Den formatering kan Drupal (Modkrafts system) godt forstå, når der kopieres over (men al anden tekst-formatering skal fjernes inden, så man ikke skal bøvle med det i Drupal).

Genre angiver, om der er tale om nyhed, baggrund, debat eller kultur.

Redaktion igen. Vælg den relevante redaktion.

Emneord: Skriv nye emneord, eller vælg blandt de gamle. Centrale personer, organisationer, temaer, problemstillinger etc.

Forfatter. Der er en lang liste med forfattere, der allerede er registreret som skribenter. Ellers: Skriv navnet (kun registrerede personer kan benyttes).

Når alt er udfyldt, tryk GEM

Næste trin afhænger, hvad der er aftalt om offentliggørelse. Hos Modkraft er det normalt en anden end forfatteren, der offentligør artiklen.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce