Annonce

19. september 2012 - 22:26

Mig og PET del 2

Om PETs eksistensberettigelse og mere om hvorfor jeg ikke kan lide dem.

I morges kl otte stod jeg op til nyheden om at PET havde anholdt 14 'venstreekstreme' aktivister for 'politisk' hærværk. Det efterlod mig selvfølgelig med en masse uro og ubehag. Hvis PET er involveret, er tanken straks, at det må være noget, de mener alvorligt. PET er nu engang sjældent med til anholdelser, uden at det betyder varetægtsfængslinger. Febrilsk skrev jeg SMS'er til venner og kammerater, imens jeg ivrigt trykkede 'opdater' på en masse nyhedssider i håb om at få be- eller afkræftet mine bange anelser.

Nyhedsmedierne tilbød ikke noget særligt da alle artikler var baseret på en pressemeddelelse fra PET. I stedet for at fortælle hvad der konkret er sket lavede PET en kryptisk pressemeddelelse. De skrev blandt andet, at der var tale om 'politisk motiveret hærværk mod politi og offentlige myndigheder' og at der 'fortsat findes venstreekstremistiske grupper der har viljen til politisk motiveret kriminalitet'.

Ved at strikke en kryptisk og politisk motiveret pressemeddelelse sammen, giver PET pressen indtrykket af, at der sker noget stort og hemmeligt. Uden at fortælle hvad det overhovedet handler om, får de dermed tre timers rampelys i pressen, som de ivrigt benytter til at fortælle hvilke grupper de mener er farlige i Danmark.

I tre timer sad journalister landet rundt og tolkede på og citerede PETs vurdering af sikkerhedssituationen i Danmark. I pressen er det lang tid, og den bliver selvfølgelig ikke spildt selvom der ikke er nogen reel udvikling i sagen. Den slags mangel på 'nyt' betyder at medierne typisk tyer til eksperter eller andre aktører til at udtale sig i mangel på bedre. PETs stunt fik faktisk Chris "sell-out" Holmsted Larsen fra RUC til at konkludere nattens hændelser "som et klart tegn på, at de ekstreme venstrefløjsaktivister optrapper den politiske vold."

Den konklusion må virke lidt akademisk uredelig i lyset af at han kun konkluderer på PET's ord, men videnskabelig upartiskhed er sikkert ikke så vigtigt når man bliver betalt af staten til at forske i dens modstandere. Men tilbage til historien om PET's vinkling af pressen.

Efter tre timer kom det sande omfang af nattens ekstremistiske hærværk frem i lyset. Der var blevet kastet med lidt maling og skrevet et lillebitte 'fuck kapitalismen' på en nordeafilial. Alle anholdte ville desuden blive løsladt. Det var selvfølgelig meget rart, efter at have siddet og bidt negle i 3 timer, men helt fedt føltes det alligevel ikke.

PET har nemlig i dag haft held med at sætte deres egen dagsorden; alle medierne gik i gang med en veløvet presentation af den eskalerende venstreorienterede trussel mod samfundet. De fleste medier havde heldigvis pli nok til skuffet at stoppe dækningen, da de fandt ud af sagens ringe omfang.

Det vilde er nemlig, at PET overhovedet gør det til en nyhed. Den mængde hærværk der blev udført i nat, blev ugentligt overgået under det meste af den 2 år lange kamp for et Ungdomshus i København. Men PET vælger at udsende deres pressemeddelelse og i tre timer være de eneste kilder til en nyhed der egentlig ikke er noget nyt i. Det giver dem tre timer, hvor de alene kan styre hvilke informationer danske nyhedslæsere får adgang til.

PET slås for sin egen overlevelse i dagens aviser. Hvis der ikke findes et trusselsbillede har de nemlig ingen eksistensberettigelse. Heldigvis har PET en god forståelse for, hvordan man ved at frigive informationer i små bidder kan fastholde pressens interesse og dermed skabe nyheder der gavner dem selv.

Den magt har vort hemmelige politi, fordi PETs indblanden i en hvilken som helst sag desværre er nok til at skabe overskrifter. Også selvom de overskrifter PET skaber er mindst lige så politisk motiveret som de aktivister de fik snuppet i nat.

Hvis vi havde en troværdig nyhedsdækning i Danmark, havde dagens overskrifter været "INGEN samfundstrussel fra venstreekstrem side". For hvordan kan der findes en venstreekstrem trussel mod samfundet, når PET spilder deres tid på bagatelagtigt hærværk?

Annonce