Annonce

13. april 2012 - 17:22

Twitter: Frihedskampagne søger kunstnere

To af Twitter-universets  hardcore kurdiske profiler har opstartet en frihedskampagne, der via kunstværker skal sprede budskab om fred ud i verden.

”Imrali Chess” er skabt af den tyske kunstner Klaus Becker

”Når ordene stopper, må kunsten tage over”, er mantraet for det internationale initiativ #ArtForOcalan, der 7. april startede med at brede sig i tweet efter tweet på det sociale micro-blogger-netværk.

@Hevallo og @FreeOcalan søger kunstnere, som vil støtte kampagnen for frihed til Öcalan, den fængslede leder af det forbudte kurdiske parti PKK, med kunstværker – billeder, tegninger, skulpturer, videoer, tekster .....

Kunstværkerne bliver brugt på internettet, på udstillinger, til tryk på plakater, postkort, klistermærker og t-shirts, hedder det i opfordringen for kampagnen.

Indtil videre har seks kunstnere skabt værker til fredsbudskabet. Værkerne kan ses på Twitter-galleriet.

Uskyldig hvervekampagne følger blodspor

En tilsyneladende enkel og ukompliceret hvervekampagne til en sympatisk sag, kan man tænke, når ens øjne rutinemæssigt scanner skærmen i den daglige rekognoscering for gode historier bag mange tusinde tweets.

Men historien bag, baggrunden for projektet #ArtForOcalan, er selvfølgelig ikke så nem og lige til.

Det handler om den uendelige undertrykkelse af kurderne, ikoniseret af den omstridte “Apo” (Ocalans kælenavn), der på 13. år sidder fængslet på øen Imrali i Marmarahavet, tæt ved byen Bursa. Den kurdiske leder er i de seneste 261 dage blevet holdt isoleret fra ethvert besøg; tidligere var han tilladt besøg ugentligt af sine advokater.

Abdullah Öcalan, der – af både modstandere og tilhængere – betragtes som den eneste ene forhandler for fred og part i løsningen af det kurdiske spørgsmål.

Sultestrejker

Som skrevet tidligere her på bloggen i brev af 13. marts til vores udenrigsminister Villy Søvndal, er der over 6000 politiske kurdiske fanger i tyrkiske fængsler – heraf over 100 journalister.

Af samme årsag har 1500 kurdiske fængselsfanger sultestrejket siden 21. februar og gør det stadig (intet dansk medie har mig bekendt omtalt dette).

Blandt de sultestrejkende fanger er for eksempel den kurdiske folkevalgte parlamentariker fra BDP (Freds- og Demokratipartiet) Selma Irmak. Hun var en af de første, der blev fængslet i den såkaldte KCK-sag (mennesker fængslet og sigtet for deres politiske holdning).

Læs Selma Irmaks brev til verden

I Strasbourg forsøger 15 sultestrejkende personer at få Europarådet og andre europæiske institutioner til at gå ind og blande sig i ”krigen mod det kurdiske folk”.

-        Vi har startet denne sultestrejke for at vække Europarådet, CPT (eu-tortur kommite)  og andre europæiske institutioner, der har vendt det blinde øje til de politiske og humanistiske krav til kurdere og passerer over den alvorlige isolation på vores leder Öcalan, bølger af arrestationer og forsøg på at føre en krig mod et folk, udtaler de 15 sultestrejkende sig til offentligheden.

Hvad vil kurderne?

-        Kurdernes eneste ønske er fred og frihed. Kurderne ønsker at blive respekteret og accepteret for det folk de er, og at man anerkender deres kultur, sprog og ikke mindst historie. Man kan ikke løse konflikten gennem væbnet kamp, men derimod igennem dialog og forsoning. Alle parter skal blive hørt. Det gælder også PKK og alle andre kurdiske partier og organisationer, som har noget at sige i fredsprocessen. Således kan der startes en demokratisk proces, som kan garantere en vedvarende fred.

Læs udtalelse fra Osmann Baydemir, overborgmester i Diyarbakir i Tyrkiet.

Kunst kan noget, ord ikke kan

Hvad hvis det var dig eller nogen af dine kære, som var blandt de mange sultestrejkende eller fængslede?

Det spørgsmål kan jeg ikke lade være med at stille mig selv, når jeg lytter til svensk/kurdiske Darins stemme i sangen “What if?”

Tak til Darin for lån af sangen! (som vist nok er skrevet for at få moppere til at identificere sig med deres ofre)

Sympati-sultestrejker i mange europæiske byer

Der har også været sultestrejker i sympati med den tilspidsede kurdiske sag i mange andre lande, blandt andet i Stockholm, Göteborg. Paris og London.

-        Målet är att få den turkiska regeringen att inleda förhandlingar om att lösa kurdfrågan. Och vi vill att de ska bryta isoleringen för Öcalan, säger Refik Incir, språkrör för de strejkande i Göteborg til svenske Dagbladet.

Annonce