Annonce

9. januar 2012 - 13:43

Terror eller ytringsfrihed?

I morgen er dagen, hvor Københavns Byret afgører, om ROJ TV skal have lov til at forsætte med at udsende kurdisk tv til 30 millioner mennesker globalt via dansk sendetilladelse eller om ROJ TV skal dømmes for terror ved at have udsendt kurdisk tv til 30 millioner mennesker globalt med en dansk sendetilladelse.

Terror?

Ytringsfrihed?

JPEG - 160.1 kb
Bag ruderne i retslokale 27 i Københavns Byret, bliver der afsagt dom mod ROJ TV efter 30 retsmøder, tirsdag 10. januar, foto:lilsim

Den tyrkiske stat er via deres ambassade i Danmark bag anmeldelserne af ROJ TV for terror, der i august 2010 fører til, at den danske stat sigter de to tv-selskaber Mesopotamia Broadcast A/S og ROJ TV A/S for overtrædelse af straffeloven om fremme af terror via propaganda.

I den forbindelse kan det være interessant at se på, hvad TERROR er i TYRKIET.

8. 190 personer arresteret for "terrorisme" i Tyrkiet i 2011

Ifølge informationer fra det tyrkiske Justitsministerium, af 31. november 2011, er antallet af arresterede og dømte fanger i Tyrkiet 127.831, heraf er 8.190 under anklage for "terrorisme". Anklagede for "terrorisme” er børn, studerende, journalister, fagforeningsmedlemmer, soldater og politikere.

Mens andre anholdelser rammer forskellige faggrupper, er tallet på “terror”-anholdelser bemærkelsesværdigt højere sammenlignet med 90’erne, en periode præget af intens konflikt mellem stat og befolkning.

JPEG - 46.1 kb
Journalist Zeynep Kuray er en af de netop anholdte journalister i Tyrkiet. Hun er ansat på dagbladet Birgün Gazetesi i Istanbul, foto:Firat News

De sidste ti år er "terrorisme-arrestationer" steget i takt med dannelsen af de specielt autoriserede domstole, der afløste State Security Court (DGM) i 2004.

Samtidig er det bemærkelsesværdigt, at andre anholdelserne er steget siden 2005, hvor den nye straffelov, også tilføjet en særlig anti-terrorlovgivning, trådte i kraft i Tyrkiet.

Stigningen af "anholdelser for terrorisme" de sidste otte år opsummeres med følgende tal: 3.788 i 2004, 3.630 i 2005, 3.835 i 2006, 4.520 i 2007, 5.439 i 2008, 6.328 i 2009 og 8.190 i 2011.

Sådan skriver nyhedsbureauet Firat News

Domstol udregner ét stenkast til 9 forskellige forbrydelser

Som eksempel på de voldsomme terroranklager et barn kan udsættes for i Tyrkiet, er anholdelsen af en 16-årig dreng, der forleden blev taget i at kaste sten under de store protestdemonstrationer mod den tyrkiske stats drab af 35 civile i Uludere i Sydøsttyrkiet (dræbt ved luftangreb 30. Dec/11).

JPEG - 40.5 kb
I Tyrkiet bliver selv børn anklaget for "terrorisme", foto:lilsim

Drengens stenkast blev opgjort i en sigtelse, således:

  • være medlem af en væbnet organisation
  • autoriseret besiddelse af farlige sprængstoffer
  • køb eller besiddelse af sprængstoffer
  • modsætte sig anholdelse
  • udøvelse af materiel skade
  • krænkelse af offentligt ansat i arbejde
  • deltage i møder og marchere imod loven
  • deltage i demonstrationen med våben eller farlige stoffer
  • gøre propaganda for en organisation

Strafudmåling i Tyrkiet udgøres af faste takster pr. forseelse. Ved at sammentælle taksterne for de ni lovovertrædelser den unge demonstrant er tiltalt for, kan han risikere af få 60 års fængsel for at deltage i en demonstration.

Læs om den 16-årige dreng (tyrkisk)

95 fængslede journalister i Tyrkiet

Det Tyrkiske Journalistforbund (TGS) ligger i strid med den tyrkiske justitsminister, Sadullah Ergin om hvor mange journalister, der er fængslede i Tyrkiet.

JPEG - 8.1 kb
December 2011 blev endnu 29 journalister arresteret i Tyrkiet, antallet er fængslede journalister er nu 95, ifølge Det Tyrkiske Journalistforbund (TGS)

Ministeren påstår, at der kun er otte fængslede journalister, hvorimod Det Tyrkiske Journalistforbund siger, at det rigtige tal er 95.

TGS har derfor dokumenteret og offentliggjort listen over de fængslede 95 journalister med nøjagtig angivelse af navn, mediearbejdsplads og i hvilket fængsel, journalisterne er indsat i.

Læs listen af de 95 fængslede journalister i fængsel i Tyrkiet

Læs “Verdensrekord i fængslede journalister” hos Arbejderen

Annonce