Annonce

11. december 2012 - 8:44

At stille det rigtige spørgsmål og levere katastrofalt forkerte svar

 To centrale skikkelser bag SF nyorientering takker af.

 

Kasper Bjering og Matthias Tesfayes afgang fra henholdsvis SFs ledelse og SF ser ud til at være enden på søvndalismen i SF og dermed en strømning på venstrefløjen.

 

Søvndalismen kalder jeg den retning SF tog siden 2007 og forvandlede SF fra at være - i udgangspunktet - et samfundsforandrende parti til at være en skikkelig forvalter af den bestående magt. Søvndal selv holdt op med at spille en rolle i indenrigspolitik.

Og nu takker altså endnu et par af søvndalismens ivrigste forkæmpere af.

 

Men før de helt forsvinder er det for mig vigtigt at notere ét:

De stillede sgu et vigtigt spørgsmål, engang for meget længe siden: Hvordan skal venstrefløjen formå at appellere til den arbejderklasse som i stort tal stemmer på Dansk Folkeparti (og senere også på Venstre)?

 

Søvndalisterne besvarede spørgsmålet helt katastrofalt dumt. De lod politikken designe ud fra fokusgrupper og markedsanalyse. Derefter formulerede de sig efter, hvad de troede de berømte leverpostegsspisende arbejdere gerne ville høre. De var helt blottede for nogen idé om at se hvad der lå bag den ene eller den anden holdning.

Resultaterne blev helt absurde:

Allerede før man blev regeringsparti lagde man op til at føre en økonomisk politik, der skulle fortsætte hvad V og K var begyndt på. Hvis noget blev for uoverskueligt lod man blot som om det ikke eksisterede. Man vidste f.eks. godt af EU's finanspagt var på vej. Men man lod bare være med at snakke om den. I spørgsmål om indvandring lod man sig drive rundt i manegen til efterhånden triviel morskab for journalister i den borgerlige presse. Til sidst lod man hele sit partiprogram udvande til ligegyldig mainstream-snak.

 

Jeg vil imidlertid stadig sige at et helt afgørende spørgsmål hedder:

Hvordan skal venstrefløjen formå at appellere arbejderklassen. Og så tilføjer jeg eftersætningen:

.på et samfundsforandrende, socialistisk grundlag. Det er stadig ubesvaret.

 

Spørgsmålet bliver ikke uaktuelt, fordi nogen engang besvarede det forkert.

Svaret er slet ikke ligetil.

 

 

 

 

 

Annonce