Annonce

16. juni 2012 - 10:19

Pink Thorning ryster hånd med Erdogan, mens EU kritiserer Tyrkiet for manglende dømmekraft

Mens Danmarks statsminister Helle Thorning-Smith poserer i pink silkejakke og ryster hånd med tyrkiske premierminister Erdogan i nøje iscenesat fotografi, kritiserer EU-talsmand Peter Stano på det kraftigste Tyrkiet for en 14½ års dom til parlamentsmedlem Aysel Tugluk.

Syv år er gået siden tyrkiske Erdogan stak halen mellem benene fra et pressemøde i København, fordi den kurdiske tv-station ROJ TV var til stede sammen med alle mulige andre medier for at rapportere fra premierministerens besøg i 2005. Forleden arrangerede han dette foto i anledning af statsminister Helle Thorning-Smiths besøg i Ankara, 14. juni 2012. FOTO: Skærmbillede fra Yahoo-nyhed.

- Tyrkiet bør have en klar skillelinje mellem tilskyndelse til vold og ikke-voldelige holdninger.

Udtaler Peter Stano som talsmand for EU-kommissær for Udvidelse og Europæiske Naboskabspolitik, Stefan Füle, ifølge nyhedssitet Worldbulletin.net.

Den i EU-øjne kontroversielle dom er givet for "at sprede propaganda for en terroristorganisation" og "engagere sig i forbrydelser på vegne af en terrororganisation. Men den slags “overtrædelser”, er hverdagskost i Tyrkiet, hvor mere end 6000 mennesker sidder varetægtsfængslet for samme slags anklager i tyrkiske fængsler.

EU-kritikken er sendt skriftligt til Tyrkiet af Europa-Kommissionen, der beder Tyrkiet løse problemet med landets domstoles brede fortolkninger af terror-relaterede sager, rapporteres det videre af Worldbulletin.net.

Tyrkiet er jo som bekendt netop blevet genoptaget i forhandlingerne om optagelse i EU, anført af Danmark i formandsstolen, og skal deraf leve op til et stort antal krav fra EU, blandt andet noget så enkelt som overholdelse af menneskerettighederne og konventioner.

EU-erklæringen lyder i sin helhed:

- Vi er alvorligt bekymret over domsfældelsen af endnu en kurdisk politiker (Leyla Zana fik også 10 år dom for samme anklage forleden/red). Ved at støtte Tyrkiet i dets kamp mod terrorisme, anser Kommissionen ytringsfriheden som en grundlæggende værdi, der skal beskyttes og bør være kompatible med en effektiv kamp mod terrorisme. Tyrkiet bør tage fat på de alt for brede fortolkninger af terrorisme i landets domstole, og sørge for en klar skelnen i lovgivningen og i praksis mellem tilskyndelse til vold og ikke-voldelige tilkendegivelser af ideer. Kommissionen vil nøje følge appel af denne sag.


Læs “EU criticizes court ruling on Kurdish Deputy” hos Worldbulletin

Læs “Independent deputy Aysel Tuğluk sentenced to 14.5 years behind bars” hos Bianet

Læs også hvordan Helle Thorning-Smith forholder sig til storpolitik, når hun er til te hos premierminister Erdogan i to nyhedstelegrammer hos Information:

“ROJ-TV hjemsøger dansk-tyrkisk forhold”

“Thorning undlod at forsvare Cypern i Tyrkiet”

 

 

Annonce