Annonce

16. marts 2011 - 14:55

Kurdisk Nytår 2011: Frihed eller frihed

Den traditionelle kurdiske nytårsdag NEWROZ har udviklet sig til symbol på frihed og fundamentale menneskerettigheder. Kurdere bosat over hele verden bruger dagene omkring 21. marts til demonstrationer og politiske taler. Højest på dagsordenen for kampdagen i 2011 er DEMOKRATI.

JPEG - 29.3 kb
Millioner af kurdere forventes at gå på gaden i de kurdiske helligdage omkring 21. marts for at kræve deres ret til demokrati.

Millioner af kurdere forventes at gå på gaden i de kurdiske helligdage omkring 21. marts for at kræve deres ret til demokrati, varsler de to pro-kurdiske organisationer Freds- og Demokrati Partiet (20 pladser i det tyrkiske parlament) og Demokratisk Samfunds Kongres (DTC). Begge står i spidsen for 130 Newroz Festivaler med massedemonstrationer for frihed og lighed i større byer i Tyrkiet.

”Vi vil vente til Newroz”

Parallelt med de seneste måneders oprør i Egypten og andre lande i Mellemøsten og Nordafrika opruster kurderne verden over til et demokratisk opgør med magthavere på den festdag, der tidligere var forbudt dem at fejre.

Traditioner som at feste for forår og jævndøgn er gemt væk. Nu betyder et nyt år nye tider for kurderne, ifølge nyhedsbureauet Firat News, der citerer den fængslede leder af Kurdistans Arbejderparti (PKK), Abdullah Öcelan: ”Vi vil vente indtil Newroz”, som en spændingsfyldt kommentar til den sisyfos lignende sag om 2000 kurdiske politikere, forkæmpere for menneskerettigheder og andre aktivister, der på 12. måned er varetægtsfængslet og anklaget for terror.

JPEG - 22 kb
Osman Baydemir, overborgmester i Diyarbakir i sydøsttyrkiet er blandt mange andre politikere tiltalt for terror mod staten. Foto: Lillian Simonsen

Læs også ”Terroranklaget borgmester får mundkurv på” på Modkraft.dk.

Oversat til dansk betyder det, at alle vil se, høre og forstå, hvad kurderne mener om den sag, når de lige om lidt demonstrerer i Newroz-dagene globalt.

Sloganet for Newroz 2011 er ”Frihed eller frihed”. Der er ifølge arrangørerne kun én måde at leve sit liv på, og det er med FRIHED. ”Friheden til et værdifuldt liv”.

Tid til at råbe

I Sulaymaniyah, den kurdiske føderale region Kurdistan i Irak siden 1992, vender kurderne sig mod deres egen regering. Demonstrationer mod den regerende KRG-regering kører på 28. dag. Demonstranterne anklager de regerende politikere for nepotisme og korruption.

JPEG - 75.3 kb
På 28. dag demonstrerer kurdere i Sydkurdistan, foto: Raman Gareb fra bloggen The Silent Moving, der følger demonstrationerne dag for dag i byen Sulaymaniya.

Demonstranter er citeret for slogans som:

“What Do you want People? No to Government of Father to Son”

“Their Cloth has the latest Mark, Our Cloth comes from the Old Market”

Læs mere på bloggen The Silent Moving (engelsksproget), skrevet af Karzan Kardozi, yngre kurdisk filminstruktør, som bor i Sulaymaniyah, Kurdistan, Iraq.

Syrien værste undertrykker af kurdere

I Syrien sultestrejker 40 unge kurdere i sympati med politiske fanger.
Nyhedssitet Kurdistan News Agency citerer menneskerettighedsorganisationer for følgende udtalelser om forholdene for kurdere i Syrien:

“The worst country for violating Kurdish people’s rights”

“The constitution of the country does not recognize the ethnic rights of Kurds. Reports suggest almost 350,000 of the 3,500,000 Syrian Kurds have not been issued citizenship".

Danskere deltager i Newroz

Over den kommende weekend rejser jeg sammen med 12 andre danskere og kurdere til Diyarbakir for at deltage i Newroz.
Det er planen at blogge her med reportager og billeder fra begivenheden.

Jeg ønsker alle: NEWROZ PIROZ BE! (Glædeligt Nytår) og på genblog!

Annonce