Annonce

26. juni 2012 - 15:11

Europarådet: Det kurdiske spørgsmål skal løses politisk, ikke med våben

Et af det vigtigste spørgsmål, Tyrkiet skal beskæftige sig med, er det kurdiske spørgsmål.

Sådan konkluderede ordfører for efter-overvågnings-procesen af Tyrkiet, Josette Durrieu, på vegne af Europarådets parlamentariske forsamling (PACE), på et pressemøde 21. juni i Rixos Grand Ankara Hotel, Tyrkiet.

Josette Durrieu, ordfører for Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) rådgiver Tyrkiet om konflikten med kurderne: Løs det kurdiske spørgsmål politisk, ikke med våben! FOTO: www.josette-durrieu.fr

-        Det kurdiske spørgsmål skal løses politisk, ikke med våben. Der bør være et kompromis mellem parterne, sagde Josette Durrieu, efter sin 5-dages undersøgelsesmission i Tyrkiet 17. – 21. juni.

Hun opfordrede de tyrkiske myndigheder til at sætte fart på den lovede revision af landets både straffe- og anti-terrorloven for at få presse- og ytringsfrihed i Tyrkiet til at fungere optimalt.

Og fremhævede, at ”ytringsfrihed og frie medier er grundlæggende principper, der bør udtrykkes i den nye tyrkiske forfatning”.

Durrieu, der udover sin post som ordførende for PACE, er vicepræsident for det franske Udenrigsudvalg for forsvar og væbnede styrker og medlem af det franske socialistparti, var også på besøg i Silivri-fængslet i Istanbul som del af Undersøgelsesmissionen, hvor hun blandt andet mødte nogle af de fængslede journalister fra ODA-TV.

Konfrontationen med de mange fængslede journalister, kommenterede ordføreren med, at en revision af landets straffelov og en retsreform, ville hjælpe Tyrkiet til at få sat grænsen mellem professionel journalistik og undergravende virksomhed. Og for hvornår journalistisk og politisk virksomhed kan kaldes terror.

Meget rammende er Josette Durrieu også citeret for at omtale demokratiets ånd på pressemødet således:

-        I et demokrati går det kun fremad for rettigheder, aldrig det modsatte!

PACE er Europarådets demokratimåler

Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) udfører i øjeblikket en ”efter-overvågnings-dialog” med Tyrkiet som afsluttende fase på EU-optagelsen.

For at afslutte denne proces mangler Tyrkiet at opfylde forskellige forpligtigelser overfor Europa Kommissionen. Og lige som PACE overvåger, at rådets medlemslande kontinuerligt overholder deres forpligtigelser, indebærer optagelse en grundig undersøgelse af mangler og påbud til det pågældende land om at leve op til EU-standarder.

Tyrkiets forhandlinger om optagelse i EU er på 7. år med stadig en del uopfyldte krav, blandt andet ligestilling af de politiske grupper i Parlamentet, overholdelse af menneskerettigheder og konventioner, anerkendelse af Cypern, adskillelse af domstol og stat, et retssystem og en lovgivning, der lever op til EU-standard.

Europarådets Parlamentariske Samling, PACE arbejder tæt sammen med rådets forskellige organer, som fx den Europæiske Domstol for Menneskerettigheder, the Komiteen for Forebyggelse af Tortur og Venedig Konventionen.

I PACE’s informationsfolder håndhævdes følgende værdier: Tolerence, mangfoldighed, demokrati, ikke diskriminerende handlinger og religionsfrihed.

Kilder: Today’s Zaman, PACE/Europarådet, Europarådet/HUMAN RIGHTS

 

 

 

 

 

Annonce