Annonce

4. oktober 2012 - 18:18

Et salomonisk øjeblik

Der var engang en tvist mellem to kvinder, der begge hævdede, at de var mor til det samme barn. For at afgøre tvisten beordrede kong Salomon barnet hugget midt over, for så skulle det nok vise sig, hvem den rigtige moder var, nemlig hun, der trak sig ud af tvisten og dermed reddede barnets liv.

Sådan en afgørelse, siges at være vís og går for at tilgodese begge parter; det kaldes en ”salomonisk afgørelse”.

På overfladen ligner afgørelsen et kompromis, men ingen af parterne kan leve med forslaget, selvom det egentlig rummer retfærdighed overfor dem begge.

Billedtekst: Med maleriet ”Hidden Agenda” som baggrund fra  Kulturstyrelsens mødelokale, leverede formand Christian Scherfig Radio- og tv-nævnets femte afgørelse om den kurdiske tv-kanal ROJ TV, 26. september 2012: Vi fandt intet had eller opfordringer til terror i ROJ TV’s udsendelser, men ROJ TV får sendestop i to måneder sammen med selskabets tre andre kanaler. Foto: Aage Christensen.

(maleriet ”Hidden Agenda” er skabt af Ib Monrad Hansen i 2006, købt af Statens Kulturfond – se maleriet i sin helhed)

 

Et salomonisk øjeblik

I den forgangne uge har medierne flittigt og nærmest enstemmigt kaldt  afgørelsen fra Radio- og tv-nævnet for den ekstraordinære undersøgelse af tv-station ROJ TV, forvirrende og tvetydig.

For på den ene side frikender nævnet ROJ TV for de mangeårige beskyldninger fra Tyrkiet om at opfordre til terror og had, når de for 5. X fastslår at ROJ TV’s udsendelser ikke opfordrer til had. Og alligevel får kurdernes tv-station to måneders sendestop som straf.

Og hvordan hænger det sammen med, at Byretten i januar fandt tv-station skyldig i at ”fremme terrorvirksomhed”, pointerer flere medier, og citerer så ellers formand Scherfig for at kommentere sagen i alle de mange mulige politiske retninger ROJ TV-sagen er spækket med.

Jeg mener, at opsætning af uropførelsen af afgørelsen fra Radio- og tv-nævnet om ROJ TV burde hedde: ”Et Salomonisk Øjeblik”

 

For hvad er det lige, vi har i spil her:

Ytringsfrihed – for kurderne, et undertrykt folk

Ytringsfrihed - for Danmarks rygte som forkæmper for ytringsfriheden

Retsopfattelse - Danmarks omdømme som et land med skodder mellem udøvende magt og domstol

Retsopfattelse - Kampen mod Terror

International anerkendelse – Danmarks samarbejde med Tyrkiet og NATO

Og hvem får ret i hvad:

ROJ TV får ret i, at de ikke opfordrer til had og terror, som Tyrkiet og anklagemyndigheden hævder – den er til de undertrykte og alle der solidariserer.

Alle, der står op for ytringsfriheden får ret, inklusive alle medierne, der kritiserer Tyrkiet for en ikke-eksisterende-ytringsfrihed og kritiserer Anders Fogh Rasmussen og DK for at have handlet med ytringsfriheden i porten med Tyrkerne ved at få den danske stat til at rejse sag mod ROJ TV og ytringsfriheden.

Staten, tyrkerne og alle de, der tror på terrorlister får også ret ved at formanden for Radio- og tv-nævnet mundtligt giver byretsdommen ret, ved at sige at ROJ TV laver ensidig formidling – selvom sagen er anket og starter i Landsretten 29. oktober.

Scherfig går endda så langt som at nævne, at ”der ikke er hjemmel i medieloven til at stoppe ROJ TV”, nøjagtig som byretsdommeren sagde, at ”der ikke var hjemmel i loven til at lukke ROJ TV”. Netop det lille magiske ord ”terror” er efterfølgende blevet indføjet i Medieloven i ændringsforslag i høring.

Og endelig giver Radio- og tv-nævnet sig selv oprejsning ved igen, for femte gang at fastslå, at de ikke kan finde opildnen til hverken had eller terror” i de udsendelser, de har gennemset fra ROJ TV – og dobbeltsikrer dermed sig selv ved at understrege, i al fald i de udsendelser de har set  ….. som om der kunne være noget at hente af ”det grimme” i udsendelser, de ikke har set …….

Og hele folket får ret til at føle retfærdighed ved at tv-selskabet Mesopotamia Broadcast får ”karantæne” i to måneder for alle sine 4 kanaler med en begrundelse i administrativ forseelse.

Hvem skal give sig og frafalde sit krav, som den rette mor, og dermed redde sit barn?

 

Læs også Information’s leder, skrevet af Lasse Ellegaard ”ROJ TV’s Ytringsfrihed”

Læs også Arbejderens fokus på ROJ TV-sagen

 

Annonce