Annonce

31. juli 2012 - 14:44

Erdogans Evige Hykleri

Tyrkiske premierminister Recep Erdogan kalder Syriens oprørsbevægelse for frihedskæmpere, mens samme lands kurdiske befolkning ved magtovertagelsen af grænseområderne mod nord benævnes ”terrorister”. Et nyt syrisk Kurdistan skræmmer, selvom irakisk Kurdistan er vokset til Tyrkiets økonomiske appendix

Premierminister Erdogan kan ikke få det på begge måder.

Derfor er det hyklerisk, når Erdogan på den ene side kalder sunni-araberne, der har rejst sig mod al-Assads regime, "frihedskæmpere, der forsøger at bekæmpe statsterror," og han i næste øjeblik omvendt omtaler de lige så undertrykte kurdere for "terrorister", fordi de midt i den forvirring, der hersker lige nu i Syrien, gør politiske fremskridt.

Sådan kan man læse i dagens engelsksprogede netudgave af den tyrkiske avis Hürryet Daily News.

Den unavngivne skribent fremlægger kurdernes overtagelse af kontrollen i de nordlige dele af Syrien langs grænsen til Tyrkiet, som en genoplivning af ”den kurdiske fobi”, der får national-tyrkernes vrede til at syde over ved udsigten til at endnu “et Nordirak" dukker op ved Tyrkiets sydlige grænse.

Med Syriens "kurdiske virkelighed" går det pludselig op for tyrkere, at selvom Erdoğan føler, at han bliver nødt til at fordømme de syriske kurderes magtovertagelse af nordlige områder, kan hans bemærkninger forværre Tyrkiets eget kurdiske problem og også risikere at ødelægge Ankaras (den tyrkiske regerings) bånd med kurderne i det nordlige Irak, forklarer skribenten i den tyrkiske avis.

Det må være derfor, Erdogan forleden udtalte i et tv-interview:

-        Det er vores mest naturlige ret at gribe ind [i det nordlige Syrien], da disse terrorangreb vil forstyrre vores nationale fred.

Avisskribenten forklarer, at det tyrkerne mener, er at syrisk kurdiske Demokratiske Union Parti (PYD) - der er en del af et samlet nyt kurdisk RÅD, bestående af de fleste syrisk kurdiske partier og bevægelser - er at sammenligne med Det Kurdiske Arbejderparti (PKK).

The Guardians politiske mellemøst-analytiker, Ranj Alaaldin ser imidlertid ganske mere kontant og lyst på situationen i dagens kommentar, med overskriften: “Tyrkiet skal samarbejde med Syriens kurdere” (engelsk).

-        Tyrkiets bedste håb er at samarbejde med Syriens kurdere, og acceptere, at det vil være langt mere konstruktiv og effektiv end at forsøge at forhindre det uundgåelige: et selvstændigt syrisk Kurdistan.

-        Tyrkiets tidligere erfaringer med irakiske kurdere viser, at denne fremgangsmåde virker, og at det er den eneste sandsynlige mulighed i en region, der ser ud til endelig at give kurderne de muligheder, de er blevet unddraget i årtier.

-        Tag det som en mand, Erdogan, siger jeg.

Kurderne i Syrien forenes i Sydvest Kurdistan, 29. Juli 2012 og danner et øverste RÅD, der varetager administrative opgaver for dele af de kurdiske områder.

Annonce