Annonce

13. september 2012 - 13:52

Det utænkelige forbud

Nyheder om den tyrkisk/kurdiske konflikt skal ignoreres, sagde Tyrkiets premierminister Recep Tayyip Erdoğan for nylig live i en tv-debat

Verdens største fængsler af journalister hedder Recep Tayyip Erdoğan og er premierminister i Tyrkiet. Han er utrolig, ja nærmest uvirkelig, da han i et live tv-debat-program 31. august sagde:

- Nyheder om den aktuelle væbnede tyrkisk/kurdiske konflikt skal ignoreres; andet er der ikke at gøre.

"Badende PKK-nymfer" Når premierminister Recep Tayyip Erdogan vil bestemme over medierne, er det måske grunden til at presset på Danmark om at lukke den kurdiske tv-station ROJ TV er så stort? Foto: Ukendt kurdisk frihedskæmper

Og efter at Erdoğan afleverede dette fuldstændigt utænkelige udsagn fra en statsleders mund, fortsatte han med at påstå til sammenligning, at amerikanske, franske eller britiske medier heller ikke dækker militæraktioner i Afghanistan.

Sådan fortæller to journalister den oprørende historie om ”verdens største fængsler af journalister” (Tyrkiet har p.t flere journalister i fængsel end både Kina og Iran) i et vægtigt blogindlæg på websitet af den amerikanske journalistorganisation, Commitee to Protect Journalists (CPJ). Selvfølgelig afprøvede journalisterne øjeblikkeligt Erdoğans eksempel på internationale mediers undladende rapportering fra kamphandlinger i Afghanistan; påstanden var naturligvis urigtig, for en simpel Google-nyheds-søgning på nøgleordene "koalitionsstyrkerne i Afghanistan" gav 21.000 hits.

Erdoğan pålægger journalister i Tyrkiet ikke at dække soldaternes dødsfald eller andre nyheder af konflikten med kurdiske frihedskæmpere.

Det vil sige, at hele verden nu er vidner til, at Tyrkiets øverste chef fastslår, og det endog i et live tv-debat-program sammen med fire redaktører af landets vigtigste medier som nærmeste øjenvidner, at han alene vil bestemme, hvad medierne skal og må skrive.

- Jeg ønsker at komme til en forståelse med jer om dette emne, sagde Erdoğan senere i debatprogrammet til de fire andre medieredaktører og fortsatte:

- Dette er et budskab til alle medier. Der er soldater af alle koalitionsstyrker i Afghanistan. Der var 158 dræbte i løbet af den sidste måned, jeg fik tallene i dag. Dog, kan du ikke se dette i hverken en britisk avis eller i en fransk. Men når det er os, dækker de trykte medier det hele.

- Hvad er det tyrkiske medier gør? spørger Erdoğan retorisk og svarer selv: - Det vigtigste mål for terrorisme er propaganda. I medierne får de den gratis. På hvis side er medierne?

 

Læs blogindlægget “Erdoğan tells media not to cover Kurdish conflict”, på Commitee to Protect Journalists (CPJ)

Annonce