Annonce

6. september 2011 - 17:06

Anklagers bevisførelse er i opløsning

Først mister anklagers PET-vidne sin troværdighed, så indrømmer anklager frafald af ni egne vidner grundet kriminalitet og flyskræk. Niende retsmøde i retssagen mod ROJ TV ender med at domsformanden sender anklagemyndigheden på aftenarbejde.

Det øjeblik, hvor unge anklager, Jakob Buch-Jepsen kryber i fosterstilling, mens forsvarsadvokat Bjørn Elmquist forsøger at få anklagers PET-vidne afvist ved at holde vidnets reelle status som statsansat embedsmand, op imod uvildige og tunge anerkendte eksperter indenfor mediejura og tv, som Oluf Jørgensen, ekspert i mediejura og forskningschef på Journalisthøjskolen og Christian Scherfig, jurist og formand for Radio og tv nævnet, er nok det mest dramatiske øjeblik på ROJ TV-sagens niende retsmøde.

Det sjoveste er så den efterfølgende genfødsel den unge anklager gennemgår for øjnene af alle tilstedeværende i retslokalet, da ”storebror” Anders Riisager på sin sædvanlige braldrerøvsmanér forsøger at sætte forsvarer skakmat med en nonchalant henvisning til retsplejeloven.

Jakob Buch-Jepsens blå øjne lyser af beundring op mod sin sidemand. Han smiler som kun frelste sjæle i en renselsesceremoni fra fx Syvende Dags Adventisterne gør.

Og derfor bliver øjeblikket også en slags vendepunkt, selvom dommeren i første omgang afviser forsvarers protest og endnu en gang lader anklager føre PET-vidnet til skranken.

For da anklageren igen igen over en halv time messer terrorvurderinger fra den af PET-vidnet, i egen rede-producerede rapport, bryder Bjørn Elmquist ind og siger:

-  Neutralitetsgrænsen er for længst overskredet. Og jeg lægger mærke til, at retsformanden ikke griber ind!

De oplæste såkaldte ”vurderinger” fra CTA-rapporten, der skulle bevise, at ROJ TV opfordrer til terror, er ifølge Elmquist ”uhyrligt” og ”et klart oplæg til præmisser i en dom”. Han mener, at anklager er i gang med at procedere, og at embedsmandens ”vurderinger” bliver serveret for at tjene byrettens dom.

-  Det er ikke fair play!, griber Elmquist ind igen.

Og dommerformanden henvender sig til anklager, om han har tænkt sig at forsætte på samme måde?

Anklager Anders Riisager forsøger at retfærdiggøre PET-vidnets troværdighed i at lave uvildige analyser, men forsvarer Elmquist får med sit overlegne intellekt og talebegavelse anklagers ”terror-bibel” (CTA-rapporten) til at fremstå som den interne rapport, den egentlig er.

Anklager indrømmer manglende kompetencer

Vicestatsadvokat Anders Riisager må indrømme, at de ansatte på CTA ikke er jurister, som har specielle kompetencer på jura- og medieområdet. Ingen af medarbejderne er uddannet journalister eller jurister.

JPEG - 15.5 kb

PET-vidnet i vidneskranken er uddannet indenfor Forsvaret og har desuden en kandidatgrad i statskundskab, mens nogle andre kolleger har erfaringer i journalistiske tekster, fortæller vidnet.

-  Det er spild af rettens tid og ikke i respekt for rettens kompetence, siger Elmquist.

-  Det er ikke et vidne, men en overordnet, skyder Elmquist videre.

Anders Riisager siger, at ”selvfølgelig har han planer om, at bruge CTA-rapporten i sin senere procedering, ligesom han har gjort i Fighter + Lovers-sagen”.

-  Alle terror-sager i Danmark er bygget på CTA-vurderinger, triumferer Riisager.

-  Det kan ikke sammenlignes, da det her handler om journalistiske vurderinger, fastslår Elmquist.

Til sidst får selv dommerformanden nok og beordrer vicestatsadvokat Anders Riisager på aftenarbejde for at lave et ekstrakt af indholdet i CTA-rapporten.

På denne måde er retten fri for skulle lægge øre til pubertære gentagelser fra statslige tyrkiske internetsider og amerikanske terrordatabaser igen igen.

Anklagers vidner er kriminelle

Senere på dagen kommer så forkyndelsen:

Ni (9) af anklagemyndighedens 17 godkendte vidner kan ikke være vidner alligevel.

-  De er enten varetægtsfængslet, domsfængslet eller vil ikke rejse til Danmark for at vidne, fortæller Anders Riisager retten.

Her kommer så den sandhed frem i retten, som flere danske og tyrkiske medier allerede har omtalt, nemlig den kendsgerning at flere af anklagemyndighedens vidner er kriminelle.

Læs ”Vidne mod ROJ TV sidder i fængsel i narko-sag" hos Arbejderen

Læs "Local drug lord and village guard visited General Staff" hos Todays Zaman

Læs ”Roj TV davasının tanığı uyuşturucudan cezaevinde!” hos Firat News

Riisager konstaterer, at retten derfor må tage til takke med skriftlige beretninger fra de afhøringer, der er foretaget tidligere i Tyrkiet af nogle af vidnerne.

Tyrkiske afhøringer, som forsvarsadvokat Bjørn Elmquist tidligere har meddelt
retten, at han har nægtet at deltage i. Den teknik tyrkiske myndigheder anvender, er forældet og inkvisitorisk. En såkaldt undersøgelsesdomstol, der benytter metoder i stil med det retssystem Danmark havde i 1800-tallet.

Læs tidligere blogindlæg ”Man må aldrig lave terror”

Kostbar anklager

Elmquist varsler flere timers tv-klip fra forsvarerside, og indrømmer overfor retten, at forsvarer ikke har samme rådighed over tekniske hjælpemidler, som anklager, med dvd-afspillerudstyr og 6 store fladskærme fordelt i retssalen og i forrummet. Dommeren mener nu nok, at forsvarer kan få lov at benytte sig af dette.

Så hører man fra den unge Jakob:

- Ja, nu skal vi jo lige se materialet først!

JPEG - 35 kb
Robotter lærer at danse kurdisk folkedans. foto:kurdiskblogger

Annonce