Den største privatisering i de seneste par år var salget af DONG. Et notat viser at processen var alt for lukket. Men notatet blev holdt hemmeligt af Bjarne Corydon.
Med salget af 19% af aktierne fulgte en vetoret til køberne, som gør det næsten umuligt at for Danmark at føre en grøn energipolitik.
Salget var også dumt fordi prisen var alt for lav. Dette er blevet dokumenteret af Politiken for nylig. DONGs pris var nemlig sat 21 milliarder for lavt – og prisen for aktierne var derfor sat 4-5 milliarder for lavt.
Processen omkring salget var lukket hele vejen igennem.
Nu er det så kommet frem, at den også var for lukket, efter regeringens egne juristers mening. Det skrev kammeradvokaten til Finansminister Bjarne Corydon. Men Corydon holdt dette notat hemmeligt for Finansudvalget, der skulle godkende salget.
Finansudvalget kunne heller ikke få at vide, hvem der havde budt på DONG. Ethvert forslag om at udskyde salget, eller om større åbenhed blev afvist. Kort sagt vedtog Folketinget denne kæmpe privatisering med bind for øjnene.
Enhedslisten kræver nu Bjarne Corydon i samråd om dette.
Frank Aaen der er Enhedslistens finansordfører siger:
- Det her ser ikke spor godt ud. Hvis finansministeren bevidst har tilbageholdt en vigtig henvendelse fra kammeradvokaten for finansudvalget i dagene op til den endelige beslutning om at sælge DONG. Denne sag bliver mere og mere rådden.
- De nye oplysninger underbygger bare, at det her er skandaløst. Vi spurgte mange gange, om vi måtte få indsigt i, hvem der havde budt, og hvad de havde budt. Men det var lukket land. Vi fik hele tiden at vide, at det var en forretningshemmelighed.
- Det var først, da de andre interesserede købere gik frem i medierne, at vi overhovedet fik at vide, hvem der i øvrigt havde været på banen. Allerede dengang kritiserede vi, at vi ikke fik mulighed for at vurdere de forskellige bud. Det nye er, at kammeradvokaten sagde, at salgsprocessen var så lukket, at den var i strid med EU-reglerne, og det er den oplysning, som Corydon øjensynligt hemmeligholdt for folketinget.
- Jeg synes at ikke bare Corydon, men også alle de andre partier fra SF til LA står med et enormt ansvar. Det skortede jo ikke på advarsler, men salget skulle absolut hastes igennem uden en grundig og åben debat, slutter Frank Aaen.
Samrådet med ministeren bliver den 21. april.
I et valgår er det værd at huske på at denne blå politik blev gennemført af Socialdemokratiet – i en regering som SF også var med i. Og SF stemte for salget i Folketinget – også selv om SF bagefter forlod regeringen.
Interesserede i DONG salget kan læse videre i den oplysende og temmelig rystende bog ”Det bedste bud” af Anders-Peter Mathiasen. Her kan man læse om de intriger Fritz Schur iværksatte for at få gang i salget og hvordan hemmeligholdelse var en del af ledelsesstilen i DONG. Selv om Fritz Schur er fra Venstres inderkreds, så havde regeringen ladet ham sidde som formand, da regeringsmagten skiftede.
Repræsentanten for Goldmann Sachs oplyser at de ”over tid regner med at tjene to gange vores investering i DONG”. Men det er måske ikke så underligt for salget ”blev i hvert fald gennemført på et kvalitativt ringere niveau end nogen tlsvarende privatisering af offentlig ejendom i Danmark. Uden fortilfælde i nyere historie undlod finansministeriet for eksempel at hyre international rådgivning til sig selv.” (s. 107)
Spørgsmålet er om Folketinget kan have tillid til en Finansminister som afviser åbenhed om salget af DONG og tilbageholder notater fra kammeradvokaten?