For tredje gang afholdes Danmarks Sociale Forum med ét klart budskab: »En anden Verden er mulig«. Kampen for et socialt og humant alternativ til den rå kapitalisme er fælles – men målet for kampen og midlerne til at nå derhen, er vidt forskellige.
Blandt andet derfor mødes store dele af den danske og internationale sociale bevægelse i weekenden den 3.-5. februar for at diskutere, reflektere og i det hele taget bare møde hinanden og snakke sammen. Den fysiske ramme er Frederiksberg Gymnasium og Frederiksberg Seminarium, og temaerne er lagt i seks forskellige workshop-spor.
Stokkekamp mod kapitalen
For 100-200 kroner kan interesserede og nysgerrige håndplukke en buket af paneldebatter, møder, workshops, film og koncerter. Man kan således møde lokale og internationale personligheder, lige fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen til Che Guevaras datter, Aleida Guevara March. Mens andre måske har mere lyst til at diskutere kvindesynet i Hip Hop, få en lektion i venezuelansk stokkekamp eller prøve sine argumenter af på en irakisk oliearbejder.
På forumets hjemmeside kan man læse, at årets Sociale Forum er »bredere og mere decentralt« end tidligere. Det skyldes, at arrangørerne regner med at flere mennesker vil lægge vejen forbi, end de 1.000 mennesker, der besøgte det sidste forum, som blev afholdt i 2004.
Ambitionen i år er 2.000 mennesker – hvoraf en tredjedel gerne skulle være folk, som ikke allerede er organiseret i bevægelserne. Talsmand, kasserer for det Sociale Forum og til dagligt ansat i Mellemfolkeligt Samvirke, Peter Christiansen, håber, at den ikke-organiserede tredjedel vil få åbnet deres øjne for, hvad der rører sig i den progressive del af Danmark.
Hvordan vil I få fat i dem, som ikke allerede er organiseret?
– To gode indgange er vores lille film-festival »Other Worlds are breathing« samt den såkaldte Unge-Venue. Her kan man nemt træde ind fra gaden og involvere sig og blive klogere på hvad det hele handler om, forklarer Peter Christiansen til Modkraft.dk.
– Jeg vil gerne have, at vi kommer ud over den traditionelle venstrefløj og henvender os til almindelige mennesker med nogle alternativer til nationalistiske og dogmatiske løsninger på samfundets problemer. Vores alternativ skal indgå i en global kontekst og forumet skal fungere som en øjenåbner.
En stadig voksende alliance
Bag forumet i Danmark står en lang række af kvinde-, miljø-, fag- og solidaritetsorganisationer samt partier, organisationer og enkeltpersoner. Internationalt er det lykkedes at skabe en bro imellem den traditionelle venstrefløj og de folkelige bevægelser i en alliance, som er stadigt voksende. Siden det første »Verdens Sociale Forum« blev afholdt i Brasilien i 2001 har et mylder af lokale og regionale aflæggere set dagens lys.
100.000’vis af aktivister har taget konceptet til sig og accepteret det simple grundlag, at de sociale fora er »en pluralistisk, folkelig sammenslutning, fri af religiøse og partipolitiske bånd og med stor vægt på mangfoldighed«.
– Det stærke ved årets danske forum er, at de lokale kræfter står stærkt. Bare fordi vi er en del af en global bevægelse og har mulighed for en at få en masse kendte gæstetalere, skal vi ikke glemme, at det er meget vigtigt at samarbejdet og netværkene kan for plante sig lokalt, siger Peter Christiansen til.
I disse dage er aktivister over hele landet i gang med at mobilisere til det sociale forum. Der afgår busser fra flere byer rundt om i landet, og der er trykt 20.000 programaviser, som skal lokke besøgende til hovedstaden i starten af februar.
Af Rune Eltard-Sørensen/Monsun
Besøg den officielle hjemmeside for Danmarks Sociale Forum
Læs artiklen »Social Forum: Succes eller blindgyde?« på Kontradoxa
Læs artiklen »Ya Basta! – Kontradoxas guide til Danmarks Sociale Forum 2006«
Læs om det første Sociale Forum i Danmark på Modkraft
Se Tidsskriftcentrets emneliste om Danmarks Sociale Forum 2006
Se pressemeddelelser fra Danmarks Sociale Forum og deltag i debatten på Modkraft
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96