Tre skridt frem, og så ned på knæ. Herefter bøjede de sig forover, så hovedet og hænderne rørte jorden – som når muslimer beder mod Mekka. Men det var ikke muslimer. Det var koreanske buddhistiske bønder, som gik på denne måde fra Victoria Park og til Konventionscenteret tre kilometer derfra, hvor WTO ministerrådsmødet afholdes.
På denne møde søgte bønderne på fredelig, respektfuld vis, at vise deres protest mod WTO’s regler på landbrugsområdet, som truer med at ødelægge deres eksistensgrundlag. Ydmyghed er i det hele taget det ord, der nok bedst kendetegner de koreanske bønder.
Ved et pressemøde tidligere i dag undskyldte Han Gi Hyung, en af de opmødte repræsentanter fra det koreanske bondeforbund (KPL, Korean Peasant League), at han ikke har haft tid til at barbere sig. Han håbede, at journalisterne vil gøre deres bedste for at få ham til at tage sig godt ud alligevel.
Kontrasten var således stor til de billeder af koreanere i konfrontation med politiet, som pressen tidligere på ugen omtalte som »koreanske bønder«. KPL forsikrer i al fald, at de ikke var fra deres organisation.
Vrede og desperation
– Vi er ikke voldelige, forklarer Park Nin Hung, talsmand og generalsekretær for KPL.
– Vi er vrede og desperate, men vi er meget, meget tålmodige. Vi respekterer Hong Kongs borgere og lovene, og vi gør vores bedste for ikke at eksplodere. Men vi vil prøve at komme så tæt på forhandlerne i konventionscenteret som muligt.
Hvis de er demokrater vil de høre på os. Vi ønsker at WTO skal anerkende vores problemer og gå ind i reel dialog. Hvis vi får et ægte demokratisk svar, så vil vi reagere positivt. Men hvis vores gentagne appeller ignoreres, vi vil bruge vores antal som middel til at komme i dialog.
– Vi får lov til at udtrykke os frit på den måde vi vil udenfor forhandlingsværelserne på Hong Kong Convention centre, men de lytter ikke til os. Det er ikke demokrati. WTO har måske en demokratisk struktur og fremtoning, men det er ikke reelt demokrati. Det er i sig selv udemokratisk at tvinge folk til at være voldelige for at blive hørt, siger Park.
Måske hentyder Park til den aktion, hvor et stort antal af KPLs medlemmer hoppede i vandet på topmødets første dag for at svømme ind på Konventionscenterets område.
– Vi ønskede at vise, at vi ikke accepterede, hvad der sker i konventionscenteret, da vi hoppede i vandet, forklarede Han Gi Hyung..
Lee Ha Young, et andet menigt medlem af KPL supplerer:
– Jeg var i vandet, men jeg kan ikke svømme. Sådan er vores situation også, vi er i vandet og kan ikke svømme, vi har redningsvest på, men WTO er i færd med at tage den af os.
Egoister eller desperate?
I en del af det danske bistandsmiljø, som også er til stede i Hong Kong, er det en udbredt opfattelse, at de koreanske bønders holdning er udtryk for en egoistisk protektionisme, som kan sammenlignes med den, man finder hos landmændene i EU, fordi de ikke ønsker, at der skal indgås en aftale om frihandel med landbrugsvarer.
Dermed er de med til at forhindre at udviklingslandene kan komme til at tjene penge på at eksportere landbrugsvarer til USA og Europa. Men det er en dyr pris, organisationer som Ibis og Mellemfolkeligt Samvirke synes, de koreanske bønder skal betale.
Ifølge Park Nin Hung er det ikke just billedet af velhavende danske selvejerbrug, der bedst beskriver virkeligheden i Sydkorea.
– Mange folk har det indtryk, at Korea er et relativt veludviklet og velhavende land. Men situationen er temmelig ubehagelig, især for landmændene. Vi har gæld, og den stiger. Indenfor de sidste ti år er den samlede gæld firedoblet. I samme periode er antallet af koreanske landmænd faldet fra 7,5 til 3,5 millioner, og gennemsnitsalderen i landbruget er i dag 57 år. Mange landmænd ser ingen fremtid og flere har begået selvmord ved at drikke pesticider.
Men er farmene da dovne eller uduelige, spørger Park retorisk, og svarer selv:
– Nej. Det skyldes liberaliseringerne af landbrugsmarkedet. Vi mener, at disse handelsliberaliseringer er resultatet af en uretfærdig handelspolitik kontrolleret af WTO. Problemerne skabes af den nyliberale globalisering, og er styret af multinational virksomheder som for eksempel amerikanske Cargill.
Ifølge Park er udviklingen enden på familielandbruget i verden, og den eneste måde at beskytte Koreas evne til at være selvforsynende med fødevarer og sikre landbrug i verden i fremtiden er at stoppe WTO, mener han.
Af Lars Bohn/Attac
Læs artiklen »Ild og vand ved demonstration i Hong Kong« på Modkraft
Læs artiklen »WTO-velkomst afbrudt af aktivister« på Modkraft
Læs mere om topmødet på wto.dk
Se masser af baggrunds- og aktuelt matriale på Indymedia.org
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96