Annonce

23. november 2005 - 16:50

Harry Potter i sweatshoppen

Producenterne bag mega-succesen Harry Potter skovler millioner af kroner ind. Dels via billetindtægterne fra en af verdens mest sete film, men i mindst ligeså høj grad på det Harry Potter tilbehør, der rives væk af begejstrede fans.

Blandt det populære merchandise er Harry Potter-kostumer, der hitter hos alverdens børn. Og de omstændigheder, som tøjet produceres under, er en af forklaringerne på de enorme profitter, der høstes.

Livet er en overlevelseskamp

På Rubies fabrikker i det nordlige Mexico knokler mexicanske kvinder ved symaskinerne til en ussel løn, der ikke levner dem nogen chance for at iklæde deres egne børn de eftertragtede kostumer, skriver Ugebrevet A4.

Ugebrevet har interviewet lederen af den mexicanske organisation »The Border Committee for Working Women«, Julia Quinonez, der fortæller om horrible arbejdsforhold på globaliseringens skyggeside.

– For millioner af mexicanske kvinder og piger er livet en overlevelseskamp. Og det gælder især for kvinder, der arbejder på fabrikkerne langs den amerikanske grænse. De får en elendig løn, ser knap nok deres børn og udsættes for farlige kemikalier, dårligt arbejdsmiljø og risikerer fyring, hvis de vover at protestere, siger Julia Quinonez til A4.

Slavearbejde uden beskyttelse

Ifølge Julia Quinonez tjener kvinderne omkring 350 kr. på at arbejde 48 timer om ugen.

– Det rækker slet ikke til en familie. Bare for at overleve må de fleste tage dobbeltjob, eller også må helt unge piger ud på arbejdsmarkedet for at hjælpe med at brødføde de mindste børn i familien. Det betyder, at piger helt ned til 14 år slider sig op uden at få nogen uddannelse, og multinationale selskaber ansætter dem uden betænkeligheder, fortæller Julia Quinonez.

En lang række multinationale selskaber har slået sig ned langs den mexicanske grænse til USA, hvor de lukrerer på en ekstremt liberal lovgivning i forhold til rettigheder på arbejdsmarkedet.

– De ansatte på mange fabrikker arbejder med kemiske produkter, der er forbudt i selskabernes hjemlande, men fordi vi har en meget liberal lovgivning, flytter selskaber den farlige produktion til Mexico. Jeg har set mange kvinder få allergi, kræft og leukæmi, fordi der slet ikke er nogen beskyttelse af arbejderne, siger Julia Quinonez til A4.

Faglige fyres

Udover de farlige forhold på arbejdspladserne, lider arbejderne under forbuddet mod fagforeninger. Dem, der prøver at organisere sig, bliver fyret på stedet.

Ifølge Julie Quinonez skete det for mindre end et halvt år siden på Rubies-fabrikkerne i byen Hidalgo. Har får bl.a. underholdningsgiganten Time Warner Co. syet Harry Potter-kostumer.

Da omkring 70 arbejdere på Rubies-fabrikken i Hidalgo organiserede en fagforening i april 2005, blev hele flokken fyret.

Den nystartede fagforening havde ellers nok at tage fat på, forklarer Julia Quinonez. Dårlig sikkerhed, ubetalt overarbejde, nul sundhedshjælp, tvungne graviditetstest og brug af børnearbejde er en del af hverdagen for Harry Potter-syerskerne.

Og hos myndighederne er der ingen hjælp at hente. Ifølge Julia Quinonez vejer hensynet til kapitalinteresser tungere end de 50 millioner mexicanere, der skønnes at leve under fattigdomsgrænsen.

– Den mexicanske regering underlægger sig multinationale selskaber for at sikre, at arbejdspladserne forbliver i landet. Regeringen sørger for en formidabel infrastruktur, at elektriciteten virker, og at der er rene drikkevandsforsyninger på fabrikkerne. Det står i skærende kontrast til de levevilkår, arbejderne på fabrikkerne har. De bor i miserable blikskure og ofte uden elektricitet, fortæller hun.

Bush har gjort det værre

Og spørger man Julia Quinonez har den amerikanske præsident Bush en stor del af skylden for de usle forhold.

Hvor frihandelsaftalen NAFTA, der blev indgået mellem Canada, USA og Mexico i begyndelsen af 1990’erne skabte en vis vækst og arbejdspladser også i det fattige Mexico, er det i de seneste år gået tilbage siden George W. Bush kom til magten, mener hun.

Hun kalder grænsen mellem Mexico og USA »en slags forsøgslaboratorium«, hvor de multinationale kan »prøve ting af, presse produktionen og slippe for mange miljøkrav«.

– Det er bekymrende for arbejderne på begge sider af grænsen, og vi kan se, at både globaliseringen og præsident Bush’s måde at regere på rammer skævt.

Ingen boykot

Men selvom Julia Quinonez i øjeblikket rejser verden rundt i et forsøg på at danne et globalt kvindenetværk af fagforeningsledere, advarer hun kraftigt imod en forbrugerboykot af f.eks. Harry Potter-kostumerne.

– Forbrugere kan være til størst gavn ved at stille spørgsmål til virksomhedernes datterselskaber i Europa og til distributørerne af varerne. (...) Ved at spørge kan forbrugerne demonstrere, at de er opmærksomme på arbejdsforhold. I dag er virksomheder bekymrede for deres image, og hvis de fornemmer et kritisk pres, vil det hjælpe, siger hun til A4.

Hun opfordrer desuden til, at ansatte i koncernernes andre afdelinger viser solidaritet og stiller krav på hinandens vegne. Så hun foretrækker koordinerede aktioner frem for isoleret boykot.

– Aktioner, hvor lønmodtagere ansat i samme koncern udviser solidaritet med hinanden ved at stille krav om ordentlige arbejdsforhold for alle i koncernen. Og så aktioner, hvor faglige organisationer sammen råber op.

Af Martin Lindblom/Monsun

Læs mere hos Ugebrevet A4

Læs mere om sweatshop-produceret legetøj hos organisationen War on Want (engelsk)

Se den officielle amerikanske Harry Potter hjemmeside

Se den officielle danske Harry Potter hjemmeside

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce