Annonce

24. juni 2010 - 18:27

Bloody Sunday-soldater går fri

Ifølge den engelske tv-station BBC er der ingen udsigt til, at de britiske faldskærmssoldater, der i 1972 skød og dræbte 14 demonstranter i den nordirske by Derry vil blive stillet for en dommer og dømt for deres handlinger.

En rapport der udkom i sidste uge konkluderer ellers at soldaterne på dagen, der er kendt som »Bloody Sunday«, stod bag nedskydning af ubevæbnede civile, plantede falske beviser på de omkomne og efterfølgende løj om deres rolle i sagen.

»Ubegrundet og uberettiget«

Efter 12 års arbejde offentliggjorde dommer lord Saville den 15. juni, sin undersøgelse af hvad, der skete den skæbnesvanger søndag den 30. januar 1972, da engelsk militær åbnede ild mod en gruppe katolikker, der demonstrerede for borgerrettigheder i Nordirland.

JPEG - 79.5 kb
Bloody Sunday. 14 mennesker døde og endnu flere blev såret da engelske soldater åbnede ild mod demonstranter i nordirske Derry i 1972.

Rapporten bygger på tusindvis af beretninger fra og interviews med de involverede og vidner. Den har kostet 1,7 milliarder kroner og er med sine 5.000 sider den dyreste og mest omfattende nogensinde i britisk historie.

Lord Saville er nået frem til, at det engelske militær bærer ansvaret for massakren og efterfølgende har forsøgt at dække over den.

Rapporten fik i sidste uge Storbritanniens premierminister, David Cameron, til offentligt at undskylde episoden overfor de pårørende og udtale:

– Det, der skete ’Bloody Sunday’ var både ubegrundet og uberettiget. Det var forkert, sagde David Cameron.

Ikke én dag i fængsel

Alligevel er der ikke udsigt til at nogle af de soldater, som begik drabene eller deres overordnede nogensinde stilles for en dommer endsige idømmes en fængselsstraf.

»Der er mulighed for at individuelle soldater kan retsforfølges for deres rolle i Bloody Sunday, men i praksis er dette højest usandsynligt,« skriver tv-stationen BBC i en analyse.

– Good Friday-aftalen (fredsaftale mellem Nordirland og England, red.) betyder, at selv hvis der nogensinde bliver rejst en sag mod soldaterne, så ville de ikke komme én dag i fængsel. Dette er ikke min personlige opfattelse, det er et faktum, siger stationens rapporter, Paul McCauley.

Læs artiklen »Bloody Sunday prosecution charges ’unlikely’« hos BBC.

Læs analysen »Bloody Sunday charges: The legal arguments« hos BBC.

Se Modkrafts linkbox om Bloody Sunday.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce