Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
26. april 2010 - 17:33

Vred stemme er nu tavs

Sillitoe var en de britiske forfattere, der brød igennem i 1950’erne i bølgen af såkaldte »vrede unge mænd«, der nøgternt og illusionsløst skildrede frustrationer og magtesløshed i engelske arbejderklassemiljøer under efterkrigstidens økonomiske boom.

JPEG - 155.7 kb
Allan Sillitoe, kilde: Wikimedia Commons

Han debuterede med romanen Lørdag aften, søndag morgen i 1958, der ved siden af novellen »The Loneliness of the Long Distance Runner« (dansk: »Ensom løber«) også blev hans mest kendte værk.

Alan Sillitoe havde selv arbejderklassebaggrund. Han forlod skolen som 14-årig og startede med at arbejde på cykelfabrikken Raleigh. Han lod sig som 18-årig indrulle i det engelske luftvåben som telegrafist og blev udstationeret på Malaya-halvøen ved Singapore. Her pådrog han sig tuberkulose og blev efter 16 måneder på et RAF-hospital pensioneret som 21-årig. Han tilbragte derefter de næste syv år i Spanien og Frankrig i et forsøg på at komme sig.

Sillitoe giftede sig med den amerikanske digter Ruth Fainlight, som han fik to børn med. Parret bosatte sig i midten af 1960’erne i London.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce