Annonce

14. februar 2012 - 0:53

Vedtagelse af EU’s spareplan sætter ild i Grækenland

Det græske parlament vedtog søndag aften en spareplan på 3,3 milliader euro, som blandt andet betyder, at mindstelønnen reduceres med 20 procent.

Selvom spareplanen udløser et lån på 130 milliarder kroner fra EU og IMF, så bliver resultatet store nedskæringer i velfærden, herunder i grækernes pension.

Allerede inden spareplanen var vedtaget gik flere end 100.000 mennesker på gaden i protest i landets hovedstad Athen ligesom der blev gennemført en omfattende generalstrejke.

Demonstrationerne udviklede sig i weekenden til gadekampe, og 45 bygninger er blevet brændt ned i området omkring parlamentet.

Læs artiklen »Grækenlands parlament har vedtaget voldsomme nedskæringer« hos Arbejderen.

Se nyhedsindslag hos Al Jazeera.

Se tv-indslag »Greek Lawmakers Pass Unpopular Austerity Bill Amid Riots«.

Læs artiklen »Greek protestors clash with police while MPs debate austerity measures« hos The Guardian.

Læs artiklen »Grækerne: Hellere bankerot end redningspakke« hos Politiken.

Militante demonstranter i flertal

En ung dansk aktivist og billedkunstner beskriver, hvordan situationen i Athen var præget af kaos og ude af politiets kontrol, da hundredvis af demonstranter ud på natten søndag lod deres vrede få frit løb.

»I lang tid så vi ikke skyggen af politiet, og de maskerede kunne gøre præcis, hvad de havde lyst til. Imens forsøgte flere brandbiler at nå frem til de brændende butikker og banker, men blev stoppet af maskerede bevæbnet med vejskilte, sten og metalrør,« skriver den danske udvekslingsstudent på sin blog SAMMENBRUDSTYKKER.

»Senere så vi samme brandbil komme kørende, fuldstændig rippet for udstyr. Fra en sidegade kunne vi nu følge maskerede og politi støde sammen i området omkring Jura Universitetet. Engang imellem kom det til tætte nærkampe med køller og knipler. Politiet kastede fortsat med tåregas og bevægede sig frem og tilbage i V-formede formationer. De maskerede forsvarede sig med marmorstykker og sten, og op til flere gange så vi politiet kaste disse spidse marmorstykker tilbage mod de maskerede, hvilket i sig selv er ulovligt og kan være livsfarligt. I de fleste tilfælde måtte politiet trække sig tilbage, de maskerede var simpelthen for mange, og de havde nu kontrol over et større område.«

Besøg bloggen »SAMMENBRUDSTYKKER« skrevet af en dansk aktivist i Grækenland.

Demonstration i Danmark

Også i Danmark var folk på gaden for at markere deres modstand mod udviklingen i Grækenland.

Søndag den 12. februar gik 50 mennesker til den græske ambassade og Strøget i København med bannere vendt mod den »neoliberale kolonisering« af Grækenland.

»Vi ønsker at vise vores modstand til denne bølge af nedskæringspolitik, som bliver pålagt det græske folk af Den Europæiske Centralbank, IMF, EU og den græske regering,« skriver aktivisterne i en meddelelse sendt til Modkraft.

JPEG - 66.5 kb
Aktion i København i solidaritet med det græske folk. Foto: Privat.

»Denne politik skaber ikke udvikling i Grækenland. Efter to år med påtvungne nedskæringer står det klart, at dette kun fører samfundet endnu dybere ned i fattigdom og uværdighed. Ved hjælp af en falsk gæld, som befolkningen ikke er skyld i, så forsøger internationale neoliberale institutioner at genoprette den kapitalistiske krise ved at afpresse og straffe samfund over hele verden,« mener aktivisterne.

Demonstrationen var arrangeret af grækere i Danmark, og de advarer om, at den politiske situation i deres hjemland kan sprede sig, hvis ikke befolkningen siger fra.

JPEG - 75.8 kb
Protest ved den græske ambassade i København søndag den 12. februar. Foto: Privat.

»Det er et alvorligt eksperiment, som udspiller sig i Grækenland, hvor en ny post-demokratisk neo-liberal form for styreform er ved at blive skabt, som det første i EU. De fortsatte angreb på befolkningens overlevelsesmuligheder fastholdes ved hjælp af frygt og chok, og udføres ved hjælp af undertrykkelse og masse-mediernes hysteri,« lyder analysen, som fortsætter:

»Det er næppe sandsynligt, at det neoliberale »græske eksperiment« vil være forbeholdt Grækenland. Under den mest alvorlige kapitalistiske krise til dato er det sandsynligt, at lignende indgreb vil finde sted i andre lande. I denne proces bliver demokrati, borgerrettigheder og myndighedernes autoritet glemt og ignoreret«.

Læs også bloggen »FromTheGreekStreets«.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce